• EXKURZIA NA ODDELENÍ KLINICKEJ MIKROBIOLÓGIE

          • Dňa 16. 4. 2024 sme mali možnosť zúčastniť sa exkurzie na oddelení klinickej mikrobiológie v DONsP v Dolnom Kubíne. Oddelením nás sprevádzala pani primárka MUDr. Adriana Perželová a vedúca laborantka Mgr. Jana Svorenčíková. Ich zásluhou sme mohli vidieť a lepšie pochopiť fungovanie oddelenia a priebeh kultivačných, sérologických a mikroskopických metód v praxi pri diagnostikebakteriálnych, vírusových, parazitárnych a mykotických ochorení dôkazom mikroorganizmov. Vďaka patrí aj PhDr. Andrei Jarabákovej a PhDr. Márii Hudecovej za sprostredkovanie exkurzie. Klára Krakovská a Natália Bachledová, 3.B.

          • STAROSTLIVOSŤ O RANY

          • Dňa 16.4.2024 sme sa zúčastnili odbornej exkurzie v DONsP na chirurgickej príjmovej ambulancii. Sestra nám demonštrovala prípravu sterilného stolíka na sutúru,abláciu, excíziu. Priblížila nám špecifickú problematiku pomôcok na sutúru, ktoré nám aj ukázala. Následne na to nám vysvetlila starostlivosť o pomôcky po výkone. Ďakujeme za takto sprostredkované vedomosti a skúsenosti našim odborným vyučujúcim PhDr. Hudecovej a PhDr. Jarabákovej.

          • RIKŠA

          • V rámci medzinárodného úspechu v projekte „ RIKŠA “ sa v Centre sociálnych služieb Brezovec 10. apríla 2024 konala slávnostná prezentácia, odovzdanie a uvedenie Rikše do prevádzky. Slávnostnú prezentáciu obohatila svojím kultúrnym programom naša študentka Erika Mäsiarová zo IV.A . Svojím talentom nezištne rozdáva radosť a potešenie  seniorom, za čo jej chcem v mene seniorov i zamestnancov Centra sociálnych služieb  poďakovať.

            Mgr. Katarína Bedrichová

          • EDUKAČNÁ ŠÁLKA ČAJU

          • Žiaci II.A a II.B triedy a učitelia si vypočuli cenné informácie o histórii čaju - o čaji ako takom, o správnej príprave čaju. Dozvedeli sa niečo nové na tému: čaj a zdravie – o vhodných čajoch na niektoré ochorenia, o bylinkách, ktoré nájdeme v našom regióne, doplnení energie prostredníctvom čaju, zdravom životnom štýle. Majitelia Čajovne z Námestova Ema a Denis mali pre nás okrem cenných informácií pripravenú aj ochutnávku ich netradičných čajov. Veľmi pekne ďakujeme za príjemnú atmosféru a množstvo informácií. Z vďaky od našej žiačky krátka báseň pre vás:

            V čajovni tichý šepot zaznie,

            vôňa čaju do dôb nás zaveje.

            Zábava v každej šálke sa skrýva,

            oddych a pohoda s nami zostáva.

            V čajovni hladina čaju sa vlní,

            v očiach pohoda a v srdci závan jarných víl.

            Zábava kvitne v rozhovoroch dlhých,

            oddych sa vôkol nás s láskou pletie.

            Ďakujeme Mgr. M. Dulovcová, Ema Florková

          • DEŇ NARCISOV 2024

          • Milí rodičia a priatelia našej školy,
             

            Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov aj vďaka známej zbierke Deň narcisov, ktorá sa bude konať i prostredníctvom dobrovoľníkov z našej školy už tento štvrtok - 18. apríla. V tento deň, pripnutím kvietku narcisu, môžeme vyjadriť spolupatričnosť onkologickým pacientom a dobrovoľne ich finančne podporiť.

            Viac o možnostiach prispenia ako i konkrétnej pomoci onkologickým pacientom, ktoré realizuje Liga proti rakovine nájdete na www.dennarcisov.sk

            Na Slovensku ich totiž ročne pribúda približne 40 000 a každý z nás pozná niekoho, koho zasiahlo toto náročné ochorenie.

            Liga proti rakovine Vás srdečne pozýva na bezplatné preventívno-edukačné aktivity, kde môžete získať užitočné a praktické informácie k prevencii onkologických ochorení.

            Prevencia je krok ku zdraviu, nájdite si i Vy chvíľku času a navštívte preventívny stánok 18. apríla na Deň narcisov v čase od 12:00 do 18:00 v mestách

            Bratislava  - OC Nivy,Eurovea, Avion, Vivo

            Košice – OC Aupark,

            Martin – OC Galéria

            Banská Bystrica – OC Európa

            Ďakujeme, za vašu spolupatričnosť a podporu.

          • PSYCHIATRICKÁ LIEČEBŇA SUČANY

          • Dňa 11. 4. 2024 sme spolu s triedou 4. B absolvovali našu poslednú exkurziu v rámci štúdia na zdravotníckej škole.

            Psychiatrickou liečebňou v Sučanoch nás sprevádzala vedúca sestra rehabilitačného oddelenia PhDr. Mária Pronajová. Pracuje tam už celých štyridsať rokov, takže sme si nemohli priať lepšieho sprievodcu, ako je ona. Zdôraznila, aká dôležitá je práca sestry pri sledovaní správania a hlavne zmien správania pacientov v ich liečbe.

            Zariadenie  zabezpečuje špecializovanú starostlivosť pacientom postihnutým rôznymi psychickými chorobami, ako sú schizofrénia, bipolárna porucha, depresia, panické poruchy, mentálna retardácia, obsedantno – kompulzívna porucha a rôzne typy závislostí. Ďalej akútnym psychotickým stavom a poruchám, a tiež vykonáva súdom nariadenú protialkoholickú a psychiatrickú ochrannú liečbu. Túto liečbu podstupujú klienti, ktorí spáchali trestný čin pod vplyvom alkoholu, drog, resp. sexuálne zločiny.

            Lôžková časť je rozdelená na päť oddelení podľa stupňa ochorenia, akútnosti a tiež podľa pohlavia (B2 – muži, B3 – ženy).

            Oddelenie A1 sa venuje chronickým pacientom. Niektorí v zariadení strávia aj 20 rokov.

            Na oddelení A2 sú hospitalizovaní pacienti so závislosťami. Protialkoholická liečba trvá tri mesiace, počas ktorých je denný režim klientov nonstop vyplnený. Akútne psychiatrické stavy sa liečia na oddelení A3. Je akousi jednotkou intenzívnej psychiatrickej starostlivosti.

            Základnou zložkou liečby je farmakoterapia (antipsychotiká, antidepresíva, anxiolytiká, hypnotiká…). Po stabilizácii akútneho stavu nastupuje psychiatrická rehabilitácia, individuálne a skupinové terapie, ako napríklad: arteterapia, ergoterapia, muzikoterapia, pohybová terapia a tiež psychoterapia. Vďaka týmto prístupom sa elektrokonvulzívna terapia využíva len vo veľmi zriedkavých prípadoch a veľmi šetrne (v celkovej anestéze). Liečebňa sa však venuje aj prevencii a resocializácii psychiatrických pacientov do bežného života v A kluboch a podporných skupinách.

            Na nástenke, ktorú svojimi príspevkami, kresbami a odkazmi dopĺňajú odchádzajúci pacienti, sme si mohli prečítať rôzne citáty, charakterizujúce ich túžbu vrátiť sa k bežnému životu. Jeden z tých, ktorý v nás zarezonoval, znel: “Náročná cesta často vedie k tým najkrajším miestam.”

            Za zorganizovanie exkurzie ďakujeme Mgr. Zuzane Šúthovej, triednym učiteľkám Mgr. Kataríne Bedrichovej a Mgr. Janke Povalovej a ostatnému pedagogickému doprovodu.

            Za II. V Radka Baňasová

          • STAROSTLIVOSŤ O NAŠE ZDRAVIE

          • Svoje zdravie si musíme chrániť, starať sa o seba, aby sme boli zdraví, neublížili si, učíme sa to od rodičov, starých rodičov, v MŠ a v škole. Dnes 11. 4. 2024 sme sa pod vedením učiteľky Mgr. Lissovej zúčastnili dňa prevencie na Základnej škole Pavla Országha Hviezdoslava Trstená. Navštívili sme žiakov 1. a 3. ročníka, kde sme sa zamerali na starostlivosť o naše zdravie, deti sa naučili správne si umývať ruky, zuby alebo ako sa starať o celé telo, deti mali možnosť vyskúšať si UV lampu a rôzne aktivíty. Ďakujeme za túto možnosť, žiačky 3.A

          • SVET KNÍH

          • Prečítaj knihu a napíš/nakresli recenziu. To bolo úlohou v celoškolskej súťaži „Svet kníh“, do ktorej sa zapojilo vyše 100 študentov našej školy. Cieľom súťaže je každoročne motivovať mladých ľudí k čítaniu kníh. Ďakujeme vedeniu školy, že podporilo našich študentov aj finančným príspevkom na kúpu novej knihy... Sci-fi autori aj humoristi hovoria, že zatiaľ čo ľudia trávia väčšinu svojho času na sociálnych sieťach, umelá inteligencia, roboti by ho venovali čítaniu beletrie... Často si sami nevážime skutočných hodnôt ľudskej civilizácie, ktorá sa už od staroveku snaží obohatiť nás o hodnoty a „know how“ , ako byť lepšími –  hodnotnejším človečenstvom.  9. 4. 2024 riaditeľ školy Mgr. A. Šutý ocenil: - 1. miesto: Ema Florková, 2. B, Dominika Magová, 2. B, Ester Kubiznová, 2. A, Karolína Maceková, 1. A,  - 2. miesto: Anna Serdelová, 3. A, Timea Šilláková, 1. B, Zuzana Dibdiaková, 1. A, Nikolas Tisoň, 2. B, Kristína Kudlová, 1. B, Klaudia Bujnáková, 2. B, Natália Urbanová, 1. A, Simona Révajová, 1. A, Patrícia Kozmová, 1. A. Ďakujeme za tvorivé práce a srdečne BLAHOŽELÁME!  Mgr. R. Bočkayová

          • DIABETES MELLITUS

          • Sme vďační, že sme mali možnosť absolvovať exkurziu v NEDÚ v Ľubochni. V prednáškach bola zahrnutá funkčnosť a starostlivosť o inzulínovú pumpu, dozvedeli sme sa o modernej technológii CGM, ktorá kontroluje hladinu glukózy v krvi a odosiela údaje do zobrazovacieho zariadenia. Pacient môže namerané hodnoty glukózy sledovať na prijímači bez nutnosti merania glykémie z prsta. Ďalšou zaujímavou témou bol syndróm diabetickej nohy a zásady stravovania diabetikov. Veríme, že tieto nové poznatky využijeme v praxi.

            Karin Mordáčová, Lucia Martvoňová, 3. A.

          • EXKURZIE V HNsP 3.A TRIEDA

          • „Byť šťastný a iných  urobiť šťastnými – to je úloha človeka.“ Bernard Balzano

            Aj to je náplňou našej prípravy na zdravotnícke povolanie, ktoré absolvujeme štvrtok a piatok v HNsP. Chceme sa podeliť o svoje dojmy z našej praxe. Začínali sme na detskom oddelení a oddelení dlhodobochorých, inerným oddelením – JIS, gynekologicko-pôrodníckym, chirurgickým oddelením, paliatívným oddelením a exkurziou na fyziatricko-rehabilitačnom oddelení. Podnetnú prednášku nám predniesla laktačná sestrička Majka. Ďakujeme personálu za trpezlivosť počas našej praxe a možnosť vidieť niečo nové, ktoré nám umožňuje získavať nové poznatky, vedomosti a zručnosti.

            Mgr. Daniela Janoľová, Mgr. Jana Lissová

          • EXKURZIA NA ODDELENÍ KLINICKEJ BIOCHÉMIE, HEMATOLÓGIE A TRANSFÚZIOLÓGIE

          • DONsPDňa 26. 3. 2024 sme mali možnosť zúčastniť sa exkurzie na OKB a HTO v DONsP. Počas nej sme sa mohli dozvedieť od vedúcej laborantky OKB Mgr. Daniely Žatkuliakovej mnoho dôležitých a zaujímavých informácií o odberoch biologického materiálu od jeho prijatia na oddelenie, možnostiach jeho vyšetrenia, spracovania až po vyhodnotenie výsledkov vyšetrení, aby sme sa vyhli prípadným chybám pri odberoch alebo transporte materiálu, ktoré by mohli negatívne ovplyvniť liečbu pacientov.Mgr. Jarmila Mrišková, vedúca laborantka HTO nás ochotne previedla oddelením a vysvetlila nám ako funguje darcovstvo krvi, spracovanie a uskladnenie darovanej krvi, transfúzia, hematologické vyšetrenia... Akt darcovstva je ušľachtilý čin, ktorý môže zachrániť nejeden ľudský život.Touto cestou by sme chceli vyjadriť poďakovanie PhDr. Márii Hudecovej a PhDr. Andrei Jarabákovej za sprostredkovanie exkurzie. Klára Krakovská 3.B

          • NA HREBENI MALEJ FATRY

          • Nadšenci turistiky z našej školy sa 23.3.2024 stretli, aby zdolali tretí najvyšší vrch Malej Fatry s názvom Chleb. No neostali sme iba na Chlebe, naša cesta smerovala ďalej po hrebeni a dostali sme sa až na Poludňový Grúň. Pre všetkých to bola nezabudnuteľná turistika s prekrásnymi výhľadmi na okolité vrchy. Cestou sme prekonali úseky plné blata, ale tiež hromady snehu, do ktorého sme sa zabárali. Museli sme si poradiť aj s vetrom a zábudlivci rukavíc si hravo so zimou poradili vďaka ponožkám na rukách. Zo začiatku sme si mysleli, že počasie nám priať nebude, no stal sa opak. Vyšlo slnko a my sme dovideli na vrcholky veľmi vzdialených hôr. Po veľkej námahe a mnohých pádoch, ktoré našťastie skončili bez zranení, sme si vychutnali dobré jedlo v Chate na Grúni. Ďakujeme všetkým, ktorí v túto sobotu uprednostnili turistiku pred domácimi prácami a najväčšie ďakujem patrí našim pani profesorkám, ktoré nás celý deň sprevádzali. Už teraz sa tešíme na ďalšiu prechádzku s členmi našich turistických krúžkov. Dievčatá z 3.B

          • VOLEJBAL MIX

          • Študenti našej školy sa zúčastnili 21. 3. 2024 turnaja zmiešaných družstiev vo volejbale Mix na Cirkevnej spojenej škole v Dolnom Kubíne. Medzi piatimi školami obsadil náš tím vynikajúce 2. miesto. Bol som milo prekvapený výkonmi našich žiakov. Ďakujem im za krásny športový zážitok.

            PaedDr. M. Takáč

          • KRAJSKÉ KOLO SOČ

          • Stredoškolská odborná činnosť dáva priestor študentom rozvíjať ich talent, nadanie, zanietenie pre výskum, analýzu témy alebo problému... Študenti môžu ukázať, čo sa v nich skrýva, vytvoriť niečo nové alebo vylepšiť niečo, v čom sa dobre vyznajú, čo ich zaujíma, čomu sa venujú... 26. 3. 2024 sa v Kysuckom Novom Meste konalo krajské kolo SOČ, do ktorého postúpili aj naše študentky Natália Hucíková a Tatiana Matušková z 3. B, ktoré sa pod odborným vedením Mgr. Daniely Janoľovej venovali téme: „Psychické zdravie u mladých ľudí“. V ich kategórii súťažilo 14 stredoškolských odborných prác zo ŽSK. Do celoslovenského kola mohli postúpiť len prvé dve práce. Aj napriek tomu, že naše študentky nepostúpili do celoštátneho kola, poukázali na dôležitosť psychického zdravia mladých ľudí, na faktory, ktoré ho ovplyvňujú, čo im môže pomôcť ai. Taktiež získali nové skúsenosti a ukázali, že aj popri štúdiu na SZŠ môžu vytvoriť a prezentovať ešte čosi viac...

          • NÁŠ DEŇ UČITEĽOV

          • „Niekedy aj malé slovíčko vie narobiť veľké komplikácie,“ zneli slová našej lektorky Vladiny Sarvašovej, s ktorou sme ako správni UČITELIA začali tohtoročný Deň učiteľov. Previedla nás tajomstvami tak často opakujúceho sa slova komunikácia. Pracovali sme na nových prípadových štúdiách zo školstva, kde bolo úlohou identifikovať „egostav“ a previesť rozhovor do „egostavu dospelého“ (transakčná analýza). Vyskúšali sme si aj komunikáciu cez osobu JA, bez emócií. Veľa času sme venovali chybám v komunikácii s konkrétnymi cvičeniami. Urobili sme si cvičenie na aktívne počúvanie bez snahy riešiť, aj keď často chceme dávať riešenie, a možno to tá druhá strana ani nepotrebuje, alebo to naše riešenie nie je vhodné. Záver patril komunikačným „the best“ tipom, ako byť v komunikácii efektívny čo najviac. Ostáva to teda na nás, aplikovať naučené do praxe, pravidelne to skúšať, aby sme nevychladli:) Ďakujeme! Za náš kolektív napísala Silvia Rovná.

          • Aj 2% (3%) sú prínosom...

          • Pomôžte nám skvalitniť rozvoj Vaších detí a našich žiakov darovaním 2% z dane alebo ľubovoľným darom!!!

            Darovať 2 % (3%) zo svojich daní z príjmov môžete občianskemu združeniu SRDCOM ZDRAVOTNÍK. Váš DAR Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2%(3% )pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%! A tiež nás poteší, ak viete prispieť aj mimoriadnym darom, ktorým dokážeme podporiť rozvoj mladých ľudí. 

            Finančné prostriedky budú použité na: exkurzie, projekty, súťaže, ocenenia, školenia, workshopy pre žiakov a mnoho ďalších aktivít...  

            Podrobný postup tu:  https://szsdk.edupage.org/percenta2/

            PS: pre osobitný dar môžete využiť načítanie platobných údajov pomocou QR kódu pre jednoduchšie zaslanie finančného daru.

            Vopred ďakujem všetkým za podporu. S pozdravom riaditeľ školy Mgr. Alojz Šutý. 

          • EXKURZIA V TRSTENEJ

          • Dňa 19. 3. 2024 sme sa zúčastnili exkurzie Dialyzačného strediska v Trstenej, kde nás hlavná sestra nielen previedla moderným oddelením, ale aj ukázala rôzne pomôcky a aj samotnú dialýzu. Toto zariadenie urobilo na nás dobrý dojem. Vládol tam poriadok, systém a pokoj. Naším druhým miestom, kde sme počas našej exkurzie zavítali, bolo psychiatrické oddelenie. Privítala nás milá a ochotná hlavná sestra, ktorá nám trpezlivo odpovedala na naše zvedavé otázky. Dozvedeli sme sa veľa nových informácií, ktoré určite využijeme.

            Kolektív I. V

          • SVETOVÝ DEŇ VODY

          • Aj tento rok sme si pripomenuli Svetový deň vody, ktorý je každoročne 22. marca. Študenti si pri tejto príležitosti pripravili rôzne aktivity, ktoré boli spojené nielen s vodou, ale dotýkali sa aj poznatkov o ekológii vo všeobecnosti. Naši študenti sa snažili na základe ochutnávky rozpoznať rôzne minerálne vody, vo vode hľadali pavúkov a zasúťažili si vo vedomostnom kvíze o vode. V tvorivých dielničkách si mohli vyrobiť obrúsky z včelieho vosku, ktoré sú skvelou alternatívou k používaniu plastových obalov.  Zistili, že staré tričká nemusia vyhadzovať, ale dokážu si z nich ušiť napríklad gumičky do vlasov.  Oboznámili sa tiež s prípravou vegánskej stravy, ktorú mohli tiež ochutnať. Naše pozvanie prijala aj majiteľka bezobalového obchodu Do batôžka, ktorá nám odprezentovala výrobky, ktoré sú šetrné k našej planéte. Naším cieľom bolo dostať do povedomia žiakov Svetový deň vody, zvýšiť ich záujem o ochranu a zachovanie zdrojov pitnej vody a jej dôležitosť v celom ekosystéme. Pomocou rôznych aktivít sa študenti dozvedeli, ako môžu znížiť spotrebu vody a naučili sa s ňou hospodáriť. Tiež zistili, ako viac dostať ekológiu do svojho každodenného života a zároveň si mohli vyrobiť aj niečo praktické.

            Mgr. Lívia Záhorová, Mgr. Lenka Vavrečanová a Mgr. Petra Karcolová

            „Je dôležité si uvedomiť, ako šetríme vodu, aby sme zachovali tento drahocenný zdroj pre budúce generácie. Každý malý krok k úspore vody môže mať veľký dopad. Vďaka aktivitám, ktoré sme absolvovali, vieme opäť niečo viac o šetrení vodou.“ Charlotte Barčáková, 1. A

            „Akcia bola skvelá, sme veľmi radi, že sme sa zúčastnili. Naučili sme sa mnoho nových vecí o vode a jej dôležitosti pre život. Bol to výborný spôsob, ako získať nové poznatky a zároveň sa podieľať na ochrane životného prostredia.“ Debora Hečková, 2. A

            „Myslíme si, že to bola veľmi príjemná akcia, páčila sa nám ukážka vegánskej stravy s možnosťou ochutnávky. Zistili sme, že aj tradičné jedlá sa dajú pripraviť na iný spôsob a stále sú veľmi chutné.  Tiež nás veľmi zaujala prezentácia produktov z bezobalového obchodu Do batôžka. Zistili sme napríklad, že zubné kefky, ktoré bežne vyhadzujeme do koša, môžeme vhodiť do zbernej krabice, ktorú máme aj v škole a ďalej sa z týchto kefiek vyrábajú napríklad smetné koše. Potešila nás tiež možnosť výroby včeloboalov, ktoré môžeme opakovane používať namiesto plastových vrecúšok. Vďaka tejto akcii sme si uvedomili, že aj my môžeme maličkosťami pomôcť našej planéte.“ Mária Kovalíková, Viktória Marettová, 4. A