• BRONZOVÁ ÚROVEŇ DofE

          • Pomáhať mladým ľuďom plniť si ich plány a sny, vykročiť do neznáma, preskočiť samého seba... Aj my sme mali tú možnosť. Aj my sme dostali túto možnosť. Naša škola sa po prvýkrát v šk. roku 2019/2020 zapojila do DofE. Bol to čas získavania nových poznatkov, objavovania a dosahovania vytýčených cieľov. Dievčatá: Mária Hurťáková, Dominika Hucíková, Monika Tarabová, Klára Papajíková, Barbora Žuková dnes dostali ocenenie za ich úspešné ukončenie Bronzovej úrovne DofE. Dievčatá budú určite so mnou súhlasiť, že to všetko malo význam a posunulo ich to ďalej. Úlohou školy nie je len odovzdávať vedomosti, ktoré sú pre život veľmi potrebné, ale urobiť žiakom priestor MAŤ PRIATEĽOV, MAŤ POCIT, ŽE SÚ ÚSPEŠNÍ. Mgr. Margita Snováková

          • OTVORENÉ SRDCE NA SZŠ

          • Rok sa s rokom stretol a za toto obdobie na našej škole vyrástla jedna skupinka zanietených mladých ľudí, ktorá si dala pracovný názov: „Otvorené srdcia.“ Otvoriť si srdce v dnešnej dobe je veľmi krásne gesto. Je pred Vianocami, ale Marek, Michal, Magda, Kristián a Karol svoje srdce otvorili už oveľa skôr. Zapálili sa pre krásnu, ale veľmi náročnú vec – byť na pomoci všade tam, kde treba. Byť aktívny, obetavý, láskavý, empatický... byť zdravotníkom na 111%. A táto ich aktivita, nie vždy pochopená a náročná, kedy museli prekonávať hranice aj svojich predstáv, bola ocenená. Nie jedenkrát, ale trikrát. Rada mládeže pri Žilinskom kraji im udelila HLAVNÚ CENU za TOP skutok ľudskosti. V projekte Oravská raketa získali druhé miesto za aktívne občianstvo a tretiu cenu, takú symbolickú, dostali od nás v škole za úžasnú reprezentáciu našej školy. Verím, že ich aktivita sa nezastaví, takto symbolicky po roku. Že tieto uznania a ocenenia ich nakopnú k ďalším krásnym a obetavým činom, ktoré sú v dnešnej dobe veľmi potrebné, nielen pre záchranu zdravia či života, ale aj pre motiváciu a príklad ostatným, pretože, kde je silná viera a nádej, tam je určite cesta a riešenie. Ďakujem ešte raz a veľmi si vážim Vaše nasadenie, aktivitu a hlavne „otvorené srdce“. S pozdravom riaditeľ školy Mgr. A. Šutý

          • VIANOČNÉ "ĎAKUJEME"

          • Veľké "ĎAKUJEME" vyslovujú aj učitelia našej školy pánovi riaditeľovi Mgr. A. Šutému za nové notebooky, reproduktory, slúchadlá, perá a požičanie PC žiakom zo zborovne, aby sa tak skvalitnila dištančná výučba našej SZŠ.

          • VIANOČNÝ DARČEK

          • Viete o tom, že aj škola môže dostať vianočný darček? Tá naša ich dostala niekoľko, a to vďaka ľuďom, ktorým na Škole plnej života záleží... Ich snaha, obetavosť, silné ruky, zohnutý chrbát, vynaliezavosť a tvorivosť, chuť urobiť náš školský svet krajším, bezpečnejším a útulnejším. Všetkým úprimne ĎAKUJEME a skôr, než čo-to fotkami prezradíme, ďakujeme aj žiakom našej školy, ktorí prišli pomôcť: Andrej Vojtas, 2. A, Viliam Pečarka, Tobiáš Kabát, 3. B, Michal Zápotočný, 1. B, Magdaléna Polťáková, Michal Steinocher, Kristián Kočička, 4. B, Karol Pjentek, 4. A. 

            A to ešte nie je všetko... Tešíte sa?

          • 11. 12. - Medzinárodný deň hôr

          • Dnes je medzinárodný deň hôr! Prichádza nám víkend, tak sa aj ty vyber do našich krásnych hôr. 

            • Na výlet si nezabudni vziať vlastnú fľašku, ktorú používaš opakovane alebo termostku. Jedlo si zabaľ tiež do ekologickejšej varianty (dóza, voskované plátenko, látkové vrecúško), prípadne aj do plastového vrecúška, ktoré však používaš opakovane.  
            • Na prepravu použi hromadnú dopravu, alebo ak chcete ísť autom, ale máte voľné miesta, zavolaj kamošov. V skupine je vždy veselšie, zlepšíš si vzťahy a ešte aj šetríš prírodu tým, že pôjdete v aute viacerí. Dodržiavaj však všetky hygienické predpisy! 

            S fotkami z výletu sa s nami môžeš podeliť tu: https://forms.gle/TZmnt3eJRgw3wWcq9  

            Nezabúdaj, že SZŠ DK je eko #szsdkjeeko 

            Koordinátorka pre environmentálnu výchovu Mgr. Marianna Borbová 

          • OCENENIE ZA AKTÍVNE OBČIANSTVO A ĽUDSKOSŤ 2020

          • Škola je nekonečne pulzujúcim, tvorivým kruhom, v ktorom sa stretávajú žiaci s učiteľmi, učitelia so žiakmi, rodičmi... Je to vzájomná spolupráca rozumu a srdca. Čo vkladáme do žiakov, nie sú len vedomosti, ale na prvom mieste sú práve hodnoty. Nie každý dokáže mať srdce na dlani a venovať sa deťom a mládeži nezištne aj vo svojom voľnom čase, po práci, cez víkendy, prázdniny... PhDr. Iveta Košarišťanová takým človekom je, a potvrdí to každý, kto ju pozná. Rada mládeže Žilinského kraja pod záštitou predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja Eriky Jurinovej a predsedu Združenia miest a obcí Slovenska Branislava Trégera jej udelila ocenenie za AKTÍVNE OBČIANSTVO A ĽUDSKOSŤ  2020  v kategórii: Aktívny občan. Srdečne BLAHOŽELÁME a tešíme sa na ďalšie stretnutia, lebo ako povedal básnik Ján Kostra: „Človeka stretnúť, ktorého srdce v tebe bije. Ak toho stratíš, na púšť sa zmenia ulice zaľudnené. Každý deň stretnúť človeka. Človeka stretnúť každodenne.“

          • TOP ČIN ĽUDSKOSTI 2020

          • Oravská pomoc: Marek Kurtulík, Karol Pjentek, Michal Steinocher, Magdaléna Polťáková, Kristián Kočička, ktorí boli našou školou nominovaní na ocenenie za AKTÍVNE OBČIANSTVO A ĽUDSKOSŤ  2020  v kategórii: Top čin ľudskosti získali HLAVNÉ OCENENIE v tejto kategórii!

            Ocenenie za aktívne občianstvo a ľudskosť – 5. ročník realizuje Rada mládeže Žilinského kraja pod záštitou predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja Eriky Jurinovej a predsedu Združenia miest a obcí Slovenska Branislava Trégera. Srdečne všetkým piatim blahoželáme! Pre Magdalénku Polťákovú je to už druhýkrát, čo získala toto najvyššie ocenenie Top čin ľudskosti! Sme hrdí, že máme takýchto študentov, ktorí robia dobré meno a česť našej zdravotníckej škole! Sú motiváciou pre nás ostatných, lebo ľudskosť, dobro a pokora sú neoceniteľné hodnoty v dnešnom svete...

          • OCENENÁ VEĽKOU MEDAILOU SV. GORAZDA

          • Keď slová nestačia, ale sú potrebné skutky, pomoc, ľudskosť, objatie, povzbudenie alebo „len“ milý úsmev... Tam prichádzajú ľudia, ktorí sú neoceniteľní. Nosíme ich v srdci a každý, kto sa s nimi stretol, koho obdarili nezabudnuteľnou spomienkou na ich bytie a činy,  je nimi motivovaný vo svojich vlastných krokoch v živote. Nádherné je, keď takýmto človekom je učiteľ, ktorý aj vo svojom voľnom čase je tvorivým a nápomocným pre svoje okolie. Takýmto človekom je aj naša pani zástupkyňa PhDr. Silvia Rovná, PhD., ktorá bola ocenená Veľkou medailou svätého Gorazda. Toto morálne ocenenie v rezorte školstva je najvyšším stupňom ocenenia, ktoré od roku 1999 udeľujú ministri školstva SR pri príležitosti Dňa učiteľov. PhDr. Silvii Rovnej PhD. bolo toto ocenenie udelené za celoživotnú prácu a mimoriadne výsledky dosiahnuté vo výchovno-vzdelávacom procese, za rozvíjanie humánnych princípov našej demokratickej spoločnosti a za prácu, ktorá robí dobré meno školstvu Slovenskej republiky. Ocenenie jej udelil 23. 11. 2020 minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling. Srdečne blahoželáme a tešíme sa, že takíto ľudia žijú, pracujú a tvoria medzi nami. Sú motiváciou pre nás ostatných. K blahoželaniu sa pridávajú aj všetci študenti a zamestnanci našej školy!  

          • NAŠI IDÚ DO BRUSELU!

          • Marek Kurtulík (absolvent našej školy r. 2020), Karol Pjentek (4. A) a Michal Steinocher (4. B) z Oravskej pomoci sa zapojili do regionálnej súťaže Oravská raketa 2019/ 2020, v ktorej sa umiestnili na 2. mieste a vyhrali tak cestu do Bruselu. Všetci veľmi dobre vieme o ich činnosti, o interaktívnych prednáškach prvej pomoci pre ZŠ, SŠ a verejnosť, o rekonštrukcii starej fary v Bzinách, o detských táboroch prvej pomoci, o ich dobročinných akciách aj pre bezdomovcov, o online prednáškach prvej pomoci pre verejnosť... Pre nás SÚ VÍŤAZMI, a boli už dávno! Rovnako ako Magdaléna Polťáková a Kristián Kočička zo 4. B a všetci, ktorí ich podporovali a pomáhali im. SRDEČNE BLAHOŽELÁME a TEŠÍME sa spolu s VAMI! Vyhodnotenie súťaže si môžete pozrieť na: https://fb.watch/2eamBEe7sX/

          • EKOTIPY A EKOTRIKY NA MESIAC DECEMBER

          • Minimalizuj počet darčekov a maximalizuj ich využitie 

            Na Vianoce dávame a dostávame mnoho darčekov. Niektoré z nich však nenájdu svoje využitie, a preto končia nevyužité v skrini alebo rovno v koši. Preto sa dobre zamysli nad tým, akým darom chceš obdarovať svojich blízkych, a čo si od nich aj ty želáš. 

            Ekotip na darček: Šťastie v zaváraninovej fľaši. Majú tvoji blízky radi orechy alebo sušené ovocie, rada pre nich pečieš keksíky? Priprav im tieto chutné veci do zaváraninovej fľaše. Taktiež môžeš napísať niekoľko pekných myšlienok, prianí či spomienok na ozdobné papieriky, ktoré si budú môcť vyberať počas celého roka. Pamätaj, kreativite sa medze nekladú. 

            Nerobme si doma Hawai 

            V tomto zimnom období musíme doma kúriť, avšak vedel si, aká je optimálna teplota v obývacej izbe alebo spálni? V obývacej izbe je to 20-22°C a v spálni 18°C. 

            Ekotrik: Izbu si občas vyvetraj, nech sa ti dobre pracuje. Ak ti je zima, okrem toho, že si zapneš silnejšie radiátor, skús sa trochu rozhýbať, veď pri dištančnom vzdelávaní nemusíme stále len sedieť, občas si zacvič, zaskáč, zatancuj. Zodpovedným kúrením ušetríme nielen peniaze, ale aj prírodné zdroje. 

            Vianoce sú sviatkom hojnosti, ale nie mrhania jedlom 

            Na Vianoce sa mnohým rodinám stáva, že navaria napečú viac jedla, ako sú schopné zjesť. Pamätaj, že hoci sú Vianoce sviatkom hojnosti, nemusíme jedlom kvôli tomu plytvať. 

            Ekotip: Snaž sa počas týchto Vianoc sám od seba viac zapojiť do prípravy jedál alebo iných vecí. Budeš si tak oveľa viac vážiť to, čo budeš mať na tanieri a pomôžeš tak svojim rodičom, ktorí toho majú aj tak celkom dosť na starosti. Mgr. Marianna Borbová

            https://forms.gle/GfJpBFxBHpTDdB4k7

             

          • 1. december - Svetový deň boja proti AIDS

          •  

            http://ruvzsk.slovanet.sk/wp-content/uploads/2017/11/aids1-300x169.jpg

             

                      Každoročne si 1. decembra pripomíname Svetový deň boja proti AIDS. Symbolom sa stala červená stužka, ktorej pripnutím vyjadrujeme podporu osobám postihnutým HIV/ AIDS.

            Infekcia HIV/ AIDS predstavuje jednu z najhorších hrozieb pre ľudský život. Zasahuje do všetkých úrovní spoločnosti, rozvracia sociálny a ekonomický rozvoj, ohrozuje ľudské životy.

            HIV/ AIDS je ochorenie ľudí, ktoré sa prejavuje poruchami imunitného systému a končí smrťou.

            Existujú 3 základné cesty prenosu HIV:

            • najrozšírenejší je sexuálny prenos. Odhaduje sa, že vo svete heterosexuálny spôsob prenosu predstavuje až 75% infekcií HIV, homosexuálny približne 5 %,
            • parenterálny prenos (krvnou cestou)- transfúzie cca 5%, rovnako injekčné užívanie drog 5%,
            • prenos z matky na dieťa predstavuje asi 10%.

            Vírus  HIV sa neprenáša vzduchom, vodou, potravinami, spoločenským stykom, kýchaním, kašlaním, predmetmi dennej potreby, kúpaním v bazénoch, spoločným používaním toaliet, spŕch, sáun,  komármi, muchami alebo kliešťami.

            Najspoľahlivejším spôsobom ako sa chrániť pred zradným ochorením je vernosť a stálosť v partnerských vzťahoch, pretože v spôsobe prenosu infekcie v doterajšej histórii dominuje prenos sexuálnym stykom. Sexuálny vzťah s jedným partnerom zníži riziko nákazy vírusom HIV a inými pohlavnými chorobami.

            Ďalšími preventívnymi opatreniami sú: používanie prezervatívov, zabezpečenie bezpečnej krvi a jej účelové používanie v prípade transfúznych prípravkov, zabezpečenie aseptických podmienok pri výkonoch porušujúcich anatomickú bariéru kože (zdravotný výkony, kozmetické výkony, tetovanie piercingy),  realizácia vyšetrení anti – HIV protilátok u gravidných žien. Koordinátorka prevencie závislostí a sociálno-patologických javov Mgr. Tatiana Olbertová