• ZBIERKA NA POMOC UKRAJINE POKRAČUJE

          • Od 4. 4. 2022 organizujeme aj finančnú zbierku pre ukrajinské mamy a deti. Vaše finančné dary môžete priniesť do školy, kde ich transparentne evidujeme a následne zmeníme na potravinové poukážky. 

            Milí priatelia, ďakujeme Vám, že sa zapájate do zbierky na pomoc pre ženy a deti z Ukrajiny! ZBIERKA POKRAČUJE ĎALEJ! Na Oravu prichádzajú ďalší utečenci pred vojnou. Sú to maminy s deťmi vo veku od 2 – 18 rokov. Majú len jedno oblečenie – to, čo majú na sebe. Preto Vás prosíme, SÚRNE POTREBUJÚ oblečenie: spodná bielizeň, ponožky, pyžamá, tričká, mikiny, tepláky, papuče, nohavice, vetrovky, JARNÉ OBLEČENIE A OBUV. Môžete doniesť aj hračky/hry pre deti (2. stupeň ZŠ). Taktiež potrebujeme aj oblečenie pre ženy a dievčatá. Potrebné sú aj trvanlivé potraviny, drogéria, posteľná bielizeň, vankúše, periny... Svoje dary môžete nosiť kedykoľvek ku nám na Strednú zdravotnícku školu v Dolnom Kubíne, M. Hattalu 2149. Tel. č. na pani zástupkyňu PhDr. Silviu Rovnú: 0917 557 194. VOPRED ĎAKUJEME! Pomáhame ĽUĎOM! Ide tu o človeka... Nájdime ho vo svojom srdci!  Zároveň prikladáme aj online link na Strednú odbornú školu polytechnickú v Kňažej, kde sa môžete prihlásiť na pomoc pre ženy a deti z Ukrajiny, ktoré sú u nich ubytované na internáte. ĎAKUJEME! Zoznam potrebných vecí - Tabuľky Google

          • NOVÉ TITULY V ŠKOLSKEJ KNIŽNICI

          • Milí čitatelia, pozývam Vás do školskej knižnice, v ktorej máme nové knižné tituly. Teším sa na Vás! Mgr. J. Lissová

            - Afsharová, T.: Perla v piesku - Rachab to zistila, keď ju ako pätnásťročnú predal na prostitúciu jediný muž, ktorého ľúbila a dôverovala mu – jej otec. Vďaka svojej inteligencii a starostlivému plánovaniu bola v tom, čo jej zraňovalo srdce, úspešná a v mladom veku dosiahla nezávislosť. A zaprisahala sa, že už nikdy nebude dôverovať mužovi.

            - Afsharová, T.: Anjelský chlieb - Prv než sa Lýdia stala predavačkou purpuru, bola jednoduchou dcérou remeselníka, ktorá milovala tri veci: svojho otca, domov zdedený po predkoch a farbenie látok. Podlou zradou však prichádza o všetko. Lýdia uteká do Filíp s tajnými receptúrami otcových farbív, aby si tam založila vlastnú dielňu.

            - Afsharová, T.: Perla z Moabu - Chudobná vdova Rút bez blízkych citových väzieb s rodinou, z ktorej vzišla, opúšťa svoj ľud a odchádza so svojou milovanou hebrejskou svokrou Noemi do Izraela. Pomáha jej obnoviť dom, z ktorého Noemi pred rokmi odišla spolu s manželom a dvoma synmi, o ktorých ju neskôr obrala smrť.

            - Afsharová, T.: Krajina mlčania - Jej maličký brat zomrel, lebo naňho nedala pozor, a na Eliannu doľahne ochromujúci pocit viny. Túži po odpustení, pokúša sa zaslúžiť si ho prácou v otcovej dielni, a keď na rodinu udrie ďalšie nešťastie, Elianna preberá na svoje plecia...

            - Afsharová, T.: Dcéra Ríma - Žena ukrývajúca zničujúce tajomstvo. Muž, ktorý túži dokázať svoju cenu. A náhodné stretnutie, ktoré tento pár katapultuje do srdca histórie. Dcéra Ríma je dojímavý ľúbostný príbeh zasadený do Ríma a Korintu prvého storočia nášho letopočtu.

            - Afsharová, T.: Rubínová žatva - Sára, sesternica proroka Nehemiáša, sa vďaka svojim mimoriadnym schopnostiam a pracovitosti stane osobnou pisárkou perzskej kráľovnej a ocitne sa v samom srdci panovníckeho dvora. Vo svete, ktorému vládnu muži, je žena v takomto postavení dačo nevídané. Krušná minulosť však Sáru utvrdila v presvedčení, že Boh ju nemiluje, a svoju hodnotu začína merať len podľa dosiahnutých úspechov.

            - Afsharová, T.: Zlodejka z Korintu - Je prvé storočie, bohaté a úchvatne krásne mesto Korint prekypuje životom, je však plné nebezpečenstiev a skazenosti. Ariadne po rokoch prežitých u matky v Aténach ujde späť do korintského domu milovaného otca. Zakrátko však odhalí tajomstvo, ktoré zničilo manželstvo jej rodičov.

            - Caplinová, J.: Cukráreň v Paríži - Nina je mladá a pekná, no v živote trochu stratená. Po tridsiatke ešte stále pracuje ako servírka a veľmi ju to frustruje. Jej veľká rodina je navyše rozhodnutá chrániť ju pred všetkými nástrahami života. Jedného dňa však Nina urobí rázny krok a odíde do Paríža vypomáhať s prípravou cukrárskych kurzov pre začiatočníkov, ktoré vedie starý rodinný priateľ Sebastián.

            - Repová, H.: Pravda o nás dvoch - Vo svojich spomienkach na detstvo sa Matthias Hoffman často vracia k bolestivému momentu zo svojej minulosti. To, čo kedysi urobil malej Nil si nedokáže odpustiť ani po rokoch. Dievčatko, ktoré tajne obdivoval, ale stratil navždy. Ani v dospelosti nemá Matthias na ružiach ustlané. Akoby toho nebolo málo, musí čeliť vážnemu obvineniu zo smrti pacientky, ktorú v skutočnosti nezavinil.

            - Repová, H.: Bůh pláče potichu - Anna sa zo všetkých síl snaží vyrovnať s bolestnou skutočnosťou, ktorá nečakane zasiahne do jej a Everettovho života. Oporou v ťažkých chvíľach je jej Stela, priateľka, akú by si želala mať každá z nás a Everettov najlepší priateľ Philip. Do vzájomne poprepletaných osudov štyroch hlavných hrdinov však vstupujú city a ich priateľstvo musí čeliť realite života.

            - Repová, H.: Boh pláče potichu 2 - Dojímavý dvojdielny román zo súčasnosti o ľuďoch, ktorých navždy spojilo neviditeľné puto pevného priateľstva je úprimnou spoveďou o tom, že na to, aby sme boli v živote šťastní, musíme vedieť predovšetkým dávať.

            - Kor Mozes, E.: Dvojčatá z Osvienčimu - V lete roku 1941 nacisti deportovali Evu Mozesovú Korovú a celú jej rodinu do Osvienčimu. V priebehu tridsiatich minút ich od seba oddelili. Eviných rodičov a staršie sestry poslali rovno do plynovej komory, kým Eva a jej sestra-dvojička Miriam sa ocitli v rukách Mengeleho, ktorý bol známy aj ako Anjel smrti. Mali vtedy len desať rokov.

            - Wakeová, J.: Zasnežená Covent Garden - Tilly Hunterová má úžasných priateľov, vysnívanú prácu umeleckej maskérky v prestížnej opernej spoločnosti a Felixa, láskavého a bezprostredného snúbenca, ktorý sa už čoskoro stane jej manželom. Všetko nasvedčuje tomu, že to budú dokonalé Vianoce.

            - Clark Higgins, M.: Kde si teraz? – Americká kráľovná napätia prichádza so strhujúcim príbehom mladej ženy, ktorá sa usiluje objasniť tajomstvo rodinnej tragédie. Toto jej úsilie vyvolá desivú odozvu. Pred desiatimi rokmi Mack bez rozlúčky odišiel. Každý rok však voláva na Deň matiek. Jeho sestra Carolyn sa rozhodne rozlúštiť rodinnú záhadu aj napriek tomu, že ju Mack varuje, aby to nerobila.

            - Baloghová, M.: Na krídlach lásky - Lady Jessica Archerová stratila záujem o vzrušujúci život londýnskej smotánky, keď jej sesternicu a najlepšiu priateľku Abigail Westcottovú vyššie kruhy odmietli, lebo vysvitlo, že jej rodičia neboli zosobášení. Ale Jessica bola vždy praktická, a preto sa vo svojich dvadsiatich piatich rokoch rozhodne, že sa vydá, aj keď bez lásky.

            - Stone, E.: Navždy v decembri - Každý rok v decembri posiela Josie list rodičom, ktorých stratila v jednu vianočnú noc pred mnohými rokmi. Píše doň vždy rovnaké slová: Navždy mi budete chýbať. Tento rok jej však pravidelnú cestu k poštovej schránke prekazí sympatický Max, ktorý plánoval tráviť sviatky s rodičmi v New Yorku, no všetky lety zrušili. Aby neboli na vianočné sviatky sami, Josie a Max sa dohodnú, že ich strávia spolu a poriadne si ich užijú.

            - Whiteová, M.: Pieseň bez nôt - Willa Forsytheová je hudobný zázrak a zároveň prvotriedna zlodejka. Na prahu prvej svetovej vojny sa preto dokonale hodí na dôležitú úlohu – získať šifrovací kľúč od známeho huslistu, ktorý sa momentálne nachádza vo Walese. Lukas de Wilde si užíval život celebrity – až doteraz. Sláva ho pred pár týždňami takmer stála život, pretože každý sa usiluje získať kľúč k práci jeho otca – kryptológa

            - Rimová, A.: Posledná kapitola - Samo si nedokáže odpustiť vlastné zlyhania a je rozhodnutý spáchať samovraždu. V poslednej kapitole svojho životného príbehu však nečakane spoznáva Svetlanu a prehodnotí svoj desivý zámer. Aby ju však pred sebou ochránil, musí jej zlomiť srdce. Po rokoch ju náhoda privedie na miesta, ktoré navštívila so Samom. Spomienky sa vracajú s obrovskou intenzitou a vyvolávajú v nej duševné zemetrasenie.

            - Pronská, J.: Princezná z Izmiru - Joryna vyrastá obklopená láskou v nádhernom paláci v Izmire. Jej moc však stále rastie a s ňou aj obavy blízkych, že jedného dňa ju nebude vedieť ovládnuť a zničí všetko, čo miluje. Bez pomoci čarodejnice Solveig je dievčina odkázaná sama na seba. Keď sa napokon Solveig Joryne zjaví a požiada ju, aby odišla z Izmiru, mladá princezná ju nasleduje na loď, ktorej velí obávaný inkvizítor. Jorynu muž s uhrančivými očami neodolateľne priťahuje, no uvedomuje si, že mu nesmie prezradiť, kým v skutočnosti je.

            - Kiernanová, O.: Priveľmi blízko - Detektívka Frankie Sheehanová by najradšej prípad Eleanor Costellovej odpísala ako samovraždu. Pred štyrmi mesiacmi Frankie pri prenasledovaní vraha takmer prišla o život a netúži vyšetrovať zabitie. Pri pitve Eleanorinho tela sa však nájdu zle zahojené zlomeniny a staré rezné rany, o ktorých sa v jej zdravotných záznamoch nepíše. Pod nechtami má úmyselne nanesenú špecifickú farbu a jej muž je nezvestný.

            - Riversová, F.: Rodokmeň milosti - Tamara. Rachab. Rút. Betsabe. Mária. Každá z nich čelila mimoriadnym – dokonca škandalóznym problémom, ale všetkých päť sa im postavilo s odvahou. Niekedy sa dopustili veľkých chýb, ale nekonečne milosrdný Boh prostredníctvom nich priviedol na svet Krista, nášho Spasiteľa. Príbehy týchto pozoruhodných žien zostávajú dodnes veľkou inšpiráciou.

            - Keleová-Vasilková, T.: Skúšky - V príbehu zachytávam osudy piatich rodín na pozadí súčasného diania. Pandémiu koronavírusu, ktorá mnohé zmenila, nevynechávam. Možno si pomyslíte, že som mala, lebo jej všetci máme plné zuby. Lenže žijeme to a ja vo svojich príbehoch už roky zachytávam náš reálny život. Podstatné v mojom príbehu je však všetko to, čo dláždi cestičku našich dní, bez ohľadu na to, či existuje koronavírus, alebo nie.

            - Steelová, D.: V pravý čas - Alexandru Winslowovú opustila matka, keď mala sedem rokov. Útechu našla v knihách a neskôr aj pri písaní vlastných príbehov. Už ako dieťa zvládla mrazivú kriminálnu novelu s prepracovanou zápletkou, čo len dokazovalo jej výnimočný talent, ale nie vždy sa stretlo s pochopením okolia. V štrnástich rokoch jej zomrie aj otec a Alex sa dostáva do kláštora. Ten sa stane na dlhé roky jej domovom.

            - Riley, L.: Sedem sestier - Strhujúci úvodný román historicko-romantickej série o neuveriteľných osudoch nevlastných sestier Maie, Ally, Star, Cece, Tiggy, Electry a Merope, siedmich sestrách, vychádza z mytologického príbehu o Plejádach, ktoré Zeus v záujme ich bezpečia umiestnil na oblohu v podobe žiarivej hviezdokopy. Každý príbeh sa začína v nádhernom zámku na brehu Ženevského jazera, domove všetkých sestier.

            - Mankell, H.: Pyramída - Mladý Kurt Wallander je pochôdzkárom v Malmö. Wallander nenávidí službu hliadky a chce čo najskôr prejsť na oddelenie trestného vyšetrovania. Keď jeho sused za záhadných okolností spácha samovraždu, Wallander začína vyšetrovať na vlastnú päsť a nakoniec poskytne rozhodujúci impulz k objasneniu prípadu. 

            - Westover, T.: Vzdelaná - Tara Westoverová sa prvý raz ocitla v triede ako sedemnásťročná. Narodila sa v rodine survivalistov, ktorí žili v horách amerického Idaha. Tam sa pripravovala na koniec sveta tak, že zavárala do zásoby broskyne a spávala s „plnou poľnou“. V lete s mamou, babicou a liečiteľkou, varila bylinné odvary a v zime triedila kovový šrot na otcovom šrotovisku. Jej otec nedôveroval zdravotníctvu, preto s Tarou nikdy nenavštívili lekára. 

            - Kubíková, S.: Krotitelia displejov - Naše deti sú prvou generáciou vyrastajúcou v obklopení displejov. Je to nová situácia, ktorú dennodenne rieši každý rodič. Nie je to kniha len o deťoch. Autorka kladie provokatívne otázky každému vlastníkovi smartfónu a používateľovi internetu. Aby nám technológie nebrali viac, ako nám dávajú. 

             - Watkins, Ch.: Varovanie - Táto strhujúca kniha ponúka svetu doposiaľ najdôkladnejšie objasnenie varovania alebo osvietenia svedomia zlomového okamihu v dejinách ľudstva, kedy každý človek uvidí svoju dušu tak, ako ju vidí Boh. Nejde pritom o žiaden výmysel, ale o monumentálnu udalosť, o ktorej hovoria svätci a mystici ako svätý Edmund Campion, svätý pápež Pius IX., svätá Faustína Kowalská, blahoslavená Anna Maria Taigi a mnohí ďalší. Ich prorocké hlasy sa vyjadrujú jasne: obráťte sa, kým je ešte čas, a konajte pokánie.

            - Solženicyn, A.: Súostrovie Gulag - Autor čerpal z vlastných skúseností politického väzňa, ktorý prešiel hrôzami gulagu, ako aj z dobových dokumentov a mnohých autentických svedectiev. Sleduje osud jedného väzňa od zatknutia, cez vyšetrovanie, súd, transport do tábora a život v ňom, ako aj ďalšie príbehy jednotlivých väzňov a na pozadí týchto udalostí uvažuje o nezmyselnej krutosti a absurdite sovietskeho zákonodarstva a pomerov v Stalinovej ére.

            Odborná literatúra

            Pánisová, R.: Psychológia, pedagogika a profesijná komunikácia (teoretická časť) E - Zahŕňa kapitoly základy sociálnej psychológie, psychológie ako vednej disciplíny, základy psychológie osobnosti, základy vývinovej psychológie, základy zdravotníckej psychológie, zdravotnú výchovu, sociálnu komunikáciu a profesijnú komunikáciu. Jednotlivé kapitoly sú doplnené o kontrolné otázky a úlohy. 

            - Pánisová, R.: Psychológia, pedagogika a profesijná komunikácia (praktická časť) E - Jednotlivé kapitoly sú spracované tak, aby dané témy na seba logicky nadväzovali. Pracovné listy, cvičenia, postupy, aktivity sú zamerané na praktický výcvik v danej oblasti, slúžia k získaniu vedomostí, informácií a vytvoreniu vlastných postojov a názorov k študovanej problematike. 

            - Kristová, J.: Komunikácia v ošetrovateľstve - Rola komunikátorky v povolaní sestry je významná a zasahuje do všetkých oblastí jej aktivít. Má široké uplatnenie a bez nej nemôže sestra realizovať ďalšie roly a ani ošetrovateľský proces. Prostredníctvom komunikácie získava informácie od pacienta, informuje ho, ovplyvňuje, presviedča, motivuje, povzbudzuje, edukuje, vysvetľuje, odporúča, hodnotí a získava pre spoluprácu.

            - Rosenberg Marshall, B.: Nenásilná komunikace a moc - Nenásilná komunikace zná dva koncepty moci: moc nad někým a moc s někým. Moc nad někým má ten, kdo druhé kritizuje, obviňuje, zahanbuje, odměňuje či trestá a podobně. Moc s někým má člověk, který zná a uznává svoje hodnoty a potřeby i hodnoty a potřeby druhých lidí.

            - Verešová, Daniel a kol.: Prehľad všeobecnej psychológie - Všeobecná psychológia je študijným predmetom a vedeckou psychologickou disciplínou, ktorá sa stala neoddeliteľnou súčasťou pregraduálnej prípravy psychológov, učiteľov, sociálnych pracovníkov, ošetrovateľov, vychovávateľov a vzdelávania ďalších profesií, ktoré sú zaradené do systému odborov pracujúcich s človekom.

            - Fait, T., Vráblik, M.: Preventívna medicína - Kniha je praktickým kompendiem shrnujícím vše, co by měl lékař vědět o dostupných preventivních opatřeních v oblasti diagnostiky, rad týkajících se životního stylu a diety a veškeré farmakoterapii. Je určena pro lékaře všech oborů – internisty, gynekology, dermatology či praktické lékaře.

            - Veľké myšlienky: Psychológia - Sme skutočne jedineční alebo sa jeden na druhého podobáme? Ako si vybavujeme spomienky a prečo zabúdame? Dá sa inteligencia zmerať? Tieto a mnohé ďalšie otázky položili základy práce najvýznamnejších svetových mysliteľov vo fascinujúcej oblasti psychológie.

             

          • DEŇ UČITEĽOV

          • SRDEČNE BLAHOŽELÁME NAŠIM UČITEĽOM K ICH SVIATKU a tešíme sa, až ho spoločne oslávime 1. 4. 2022 SÚBOJOM UČITELIA - ŽIACI!

          • OBJAVOVANIE JARI

          • 26. 3. 2022 Šútovský vodopád

            V sobotu 26. 3. 2022 sme boli na turistickom výlete z krúžku pani učiteľky Mgr. Janky Povalovej Spoznaj Slovensko. Naša zostava bola v hojnom počte. Boli sme sa očariť krásami Malej Fatry na Šútovskom vodopáde. So svojou výškou 38 metrov sa stal najvyšším vodopádom v Malej Fatre. Jeho zdrojom sú Mojžišove pramene a menšie horské bystriny, ktoré pramenia na východnej strane Malej Fatry. Cestou sme narazili na mnoho stôp lesných zvierat, ale mali sme ochrancu v podobe rozkošného psíka menom Buddy. Počasie nám vyšlo v ústrety a bol krásny slnečný deň. Cestou naspäť sme sa osviežili džúsom a pani učiteľka nám na pamiatku kúpila krásne drevené píšťalky. Už sme sa medveďov nebáli, lebo sme si pískali. Užili sme si tento turistický výlet určite všetci a myslím, že môžem aj za ostatných povedať, že si takýto pekný turistický výlet chceme zopakovať. Timea Šinalová, 2. B

          • ČISTÉ RUKY ZACHRAŇUJÚ ŽIVOT

          • Porozmýšľajme, čo robíme s našimi rukami. Dňa 24. 3. 2022 sme spolu s medical advisor Mgr. Veronikou Kyjacovou, PhD. z firmy Hartman absolvovali školenie o správnej technike hygienického umývania a dezinfekcie rúk, o ochrane a ošetrovaní pokožky a používaní rukavíc ako účinnou prevenciou nozokomiálnych nákaz. Počas tohto školenia sme boli oboznámení s praktickým používaním   Derma Lite Check Box   na fluorescenčné testovanie správnosti dezinfekcie rúk pomocou UV svetla. V súvislosti s pandémiou koronavírusu vydala WHO usmernenie na zlepšenie kvality hygieny rúk. Všetci zdravotnícki pracovníci by mali mať podľa Svetovej zdravotníckej organizácie neustále na pamäti „5 momentov hygieny rúk“. Školenie zahŕňa všetky situácie, v ktorých musia zdravotnícki pracovníci dodržiavať dezinfekciu  rúk. Riešenie má preto v rukách každý z nás. Dozvedeli sme sa, že efektívnejším spôsobom je alkoholová dezinfekcia rúk. Alkoholová dezinfekcia rúk je efektívnejšia, rýchlejšia a lepšie chráni pokožku v porovnaní s častým umývaním mydlom. Aj takýmto spôsobom sme sa  aj my zapojili do projektu WHO „Save Lives - Clean your hands“ – Čisté ruky zachraňujú život. PhDr. Mária Hudecová

          • ČARO FARMAKOLÓGIE

          • Čo ukrýva lekáreň? Dňa 21. 3. 2022 do triedy 2. B zavítala pani lekárnička PharmDr. Dagmar Badáňová, ktorá pracuje v lekárni od roku 2002. Odprednášala nám zaujímavú prezentáciu o liekoch, ich formách, spôsobe podania a ďalších zaujímavostiach. Pomedzi to nás obohatila aj svojimi poznatkami a skúsenosťami z praxe. Priniesla nám množstvo liekov na ukážku, či už išlo o lieky v tuhej, polotuhej alebo tekutej forme. Dozvedeli sme sa mnoho informácií o receptoch a e-receptoch, z akých častí sa lekáreň skladá a ako to tam približne funguje. V mene celej triedy 2. B by sme sa chceli pani lekárničke poďakovať za krásnu a hlavne obohacujúcu prednášku, ktorá nám doplnila poznatky o liekoch a možno niektorým ukázala aj smer ďalšieho štúdia. Veľké poďakovanie patrí aj našej triednej Mgr. Janke Povalovej za sprostredkovanie tejto zaujímavej prednášky. Bol to veľmi užitočne strávený čas. Ďakujeme! Karolína Plaskúrová, 2. B

          • OSLÁVME ŽIVOT SPOLOČNE A PRIPNIME SI BIELU STUŽKU

          • Život má svoju hodnotu v každom veku a štádiu, nielen vtedy, ak prináša radosť, nielen vtedy, ak dokáže vyprodukovať hodnoty alebo peniaze. Každý život si zaslúži úctu. Chcem len pripomenúť fakt, že každý život popri svojej nevyčísliteľnej hodnote potrebuje NÁDEJ. Nádej je to, čo dokáže pohnúť miliónmi ľudí. Každý život potrebuje nádej, že ho má niekto rád, nádej, že sa mojim blízkym nič zlé nestalo a sú živí a zdraví. Vráťme sa k jeho skutočnej hodnote v každom veku a v každom štádiu. Mgr. Ľudmila Michalicová, koordinátorka VMR

            Dnes 25. marca slávime - Deň počatého dieťaťa. V tento deň si celý svet pripomína počatie každého dieťaťa. Je to deň oslavy ľudskej dôstojnosti a vďačnosti. Na znak tohto sviatku si pripíname biele stužky na odev. Život je dar, a preto, kto nosí bielu stužku, považuje sa za ochrancu každého počatého dieťaťa. Natália Fazekasová a Žaneta Dupčáková 1.A

          • PONOŽKOVÁ VÝZVA - PRIDÁTE SA?

          • 21. marec je Svetovým dňom Downovho syndrómu. Byť odlišným je normálne. Každý z nás je iný... OBUJ SI PONOŽKY rôznych FARIEB alebo VeĽKoSTÍ a pomôžeš zvýšiť nielen povedomie o tomto ochorení...

          • BEZ SÚCITU NEMOŽNO BYŤ ZDRAVOTNÍKOM

          • Netradičnú hodinu zdravotníckej etiky mali študenti 3. A triedy 17. 3. 2022. Návštevou nás poctila mladá bojovníčka Kristínka, ktorá nám z prvej ruky povedala niečo o dialýze, o tom, ako dlho čakala na darcu obličky a nakoniec o transplantácii samotnej. Popísala nám svoje pocity, keď jej oznámili, že pre ňu našli darcu a opísala svoje prvé chvíle po transplantácii. “Zobudila som sa ako nový človek,” prezradila nám. Taktiež nám spomenula pár chvíľ, kedy sa zdravotnícky personál nesprával práve “eticky” a my sme len počúvali a nechápali, ako je niečo také možné... Ďakujeme pani profesorke Mgr. Kataríne Bedrichovej, ktorá nám toto obohacujúce stretnutie sprostredkovala. Ďakujeme aj Kristínke, ktorá prijala pozvanie do našej triedy a podelila sa s nami o svoj životný príbeh. A odkaz pre nás študentov zdravotníckej školy: Buďme zdravotníci, ktorí sú ľudskí! Zdravotníci, ktorí majú srdce, a pacientov v nemocnici vidia ako ľudské bytosti... Ako povedal Axel Munthe: „Bez súcitu nemožno byť dobrým zdravotníkom.“ Za kolektív 3. A Andrea Ragályi

          • ZDRAVOTNÍCI POMÁHAJÚ ZDRAVOTNÍKOM NA UKRAJINE

          • Milí priatelia, oslovili nás rehoľné sestričky z komunity Satmariek, ktoré pracujú v nemocnici v Užhorode. Poprosili nás o pomoc, pretože už nemajú materiál na ošetrovanie rán. Urgentne potrebujú sterilné obväzy, krytie... ale tiež analgetiká a antipyretiká. Preto Vás prosíme, otvorme svoje srdcia a aj týmto spôsobom buďme pri tých, ktorí to potrebujú. Svoju pomoc môžete priniesť na vrátnicu našej školy. Vopred Vám veľmi ĎAKUJEME! Viac info u Mgr. M. Snovákovej.

          • TROJNÁSOBNÉ OCENENIE!

          • Na Strednej zdravotníckej škole v Dolnom Kubíne ste sa vždy mohli stretávať s výnimočnými ľuďmi. Či už to boli pedagógovia alebo študenti. Školská kronika a študentský časopis je plný ich činov, aktivít, úspechov, dobročinnosti... Ako roky plynuli, odbornosť sa odnepamäti prelínala s ľudskosťou, prosociálnosťou, rešpektom, toleranciou ako aj s podporou osobného a osobnostného rozvoja. Myslieť MY a nie JA nedokáže každý! 11. 3. 2022 boli v Martine Radou mládeže Žilinského kraja pod záštitou predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja Ing. Eriky Jurinovej a predsedu združenia miest a obcí SR Branislava Trégera ocenené tri osobnosti z našej školy ZA AKTÍVNE OBČIANSTVO A ĽUDSKOSŤ 2021: Mgr. Katarína Ružičková, Mgr. Eva Chomisteková a študent 3. A triedy Andrej Vojtas.  Mgr. Kataríne Ružičkovej bolo udelené aj najvyššie ocenenie v kategórii TOP ČIN ĽUDSKOSTI 2021. Mgr. Eve Chomistekovej bolo udelené ocenenie v kategórii AKTÍVNY OBČAN 2021 a Andrej Vojtas bol ocenený v kategórii Mládežník ŽSK, navyše získal ocenenie TOP MLÁDEŽNÍK ŽSK 2021. Všetkým srdečne BLAHOŽELÁME!!! Sme na Vás hrdí! INŠPIRUJETE OSTATNÝCH A ROBÍTE SVET KRAJŠÍM... Viac info v časopise Uzlík.

          • TOP AKTÍVNY MLÁDEŽNÍK ŽSK - Andrej Vojtas

          • 11. 3. 2022 v Martine bol Andrej Vojtas z 3. A (šéfredaktor Rádia Avokádo a študentskej televízie Medi TV) ocenený za  AKTÍVNE OBČIANSTVO A ĽUDSKOSŤ 2021. V kategórii AKTÍVNY MLÁDEŽNÍK navyše získal HLAVNÉ OCENENIE. 6. ročník tohto výnimočného ocenenia realizovala Rada mládeže Žilinského kraja pod záštitou predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja Eriky Jurinovej a predsedu združenia miest a obcí SR Branislava Trégera.  SRDEČNE BLAHOŽELÁME!!!

            Andrej Vojtas je výnimočný študent s veľkým srdcom a je vzorom pre ostatných ľudí. Vo svojom voľnom čase hneď od začiatku pandémie nezištne chodil pomáhať ako dobrovoľník pri testovaní obyvateľov obce Mútne (32 dní, 256 hodín). Inicioval a zabezpečoval živé prenosy omší z kostola Sv. Márie Magdalény v Mútnom počas druhej vlny pandémie. Je dobrovoľníkom v Mútnom, kde dobrovoľne poskytuje seniorom pomoc, či už pri domácich prácach, alebo pri spríjemňovaní dňa, taktiež napríklad dobrovoľne kosil porast (trávu) na cintorínoch v Mútnom a iné. Pravidelne zabezpečuje živé prenosy z obecných zastupiteľstiev.

            Nezištne robil kultúrno-zábavný program pre sociálne znevýhodnené deti počas letných prázdnin v detských táboroch. Zabezpečoval zdravotnícky dozor na detských táboroch. Robil diskotéky, premietanie filmov v Mútnom a v okolitých obciach. Je zapojený do DofE – tento rok získal striebornú medailu.

            Na Strednej zdravotníckej škole v Dolnom Kubíne už tretí rok technicky zabezpečuje a  video-projekčne dokumentuje všetky školské akcie. Počas pandémie spojil študentov, učiteľov, rodičov a priateľov školy vo svojom pravidelnom živom online vysielaní. Vedie študentský rozhlas Rádio Avokádo a študentskú televíziu Medi TV, technicky zabezpečuje a tvorí program televízie budúcich zdravotníkov, bez neho by školská televízia nemohla existovať... Je tvorcom všetkých videí školy, ktoré slúžia na propagáciu zdravotníckeho povolania, pomáhajú žiakom ZŠ v rozhodovaní sa o budúcom povolaní.

            Vždy je ochotný pomôcť, je prosociálnym človekom so srdcom na dlani. Navyše je nesmierne skromný a je aj výborným študentom. Sme hrdí na to, že je študentom našej školy! Svojou nezištnou tvorivou prácou vysoko vyzdvihol úroveň sociálno-kultúrneho života našej školy. Je vzorom pre všetkých mladých ľudí, ktorí chcú pomáhať ľuďom a zmeniť tento svet k lepšiemu.

          • ZBIERKA NA POMOC UKRAJINE

          • Aktualizované 10. 3. 2022

            Milí priatelia s veľkým srdcom, ďakujeme Vám, že sa zapájate do zbierky na pomoc pre ženy a deti z Ukrajiny. Včera večer prišli do Dolného Kubína ďalší utečenci pred vojnou. Sú to maminy s deťmi. Je medzi nimi veľa chlapcov vo veku 10 až 16 rokov, ktorí majú len jedno oblečenie – to, čo majú na sebe. Preto Vás prosíme, SÚRNE POTREBUJÚ oblečenie: spodná bielizeň, ponožky, pyžamá, tričká, mikiny, tepláky, papuče, nohavice, vetrovky. Môžete doniesť aj hračky/hry pre deti (2. stupeň ZŠ). Taktiež potrebujeme aj oblečenie pre ženy a dievčatá. Svoje dary môžete nosiť ku nám do školy kedykoľvek. Tel. č. na pani zástupkyňu Rovnú: 0917 557 194. VOPRED ĎAKUJEME! Pomáhame ľuďom! Ide tu o človeka... Nájdime ho vo svojom srdci!

          • ZBIERKA NA POMOC UKRAJINE

          • Aktualizované 8. 3. 2022

            ĎAKUJEME VÁM, že ste sa zapojili do zbierky na pomoc pre ženy a deti z Ukrajiny, ktorú sme vyhlásili 25. 2. 2022. Vďaka ľuďom s veľkým srdcom sme vypravili už dve plné dodávky do Rožňavskej diecézy a POKRAČUJEME ĎALEJ. 7. 3. 2022 sme odviezli plné auto pomoci do CAMPu v Žiline, kde sme pomáhali aj ako dobrovoľníci. Prihlásiť sa môžete aj VY: Fb Camp Žilina/ adresa: Alexandra Rudnaya 21, 010 01 Žilina, otvorené nonstop, Telefón0910 655 277. Zároveň VYZÝVAME NAŠICH ŠTUDENTOV, aby sa zaregistrovali a prišli pomôcť ako dobrovoľníci. 8. 3. 2022 sme AJ VĎAKA VÁM mohli prispieť do zbierky KAMIÓN PRE CHARKOV, do ktorej sa zapojila celá Orava! Zbierka trvá od 7. 3. do 9. 3. 2022 do 18:00 hod. Je to HUMANITÁRNA POMOC PRE OBYVATEĽOV V ÚKRYTOCH. Vaše dary odovzdávame aj osobne rodinám, ktoré sú už ubytované na Orave. Ešte raz ĎAKUJEME VŠETKÝM!!! ZBIERKA POKRAČUJE ĎALEJ!  

          • VÍŤAZNÉ VIDEO Z LYŽIARSKEHO 2022

          • VÍŤAZNÉ VIDEO v kategórii NAJ VIDEO Z LYŽIARSKEHO 2022. Autorom je tvorivý tím v zložení: Michal Zápotočný, 2. B (kamera, strih), Patrícia Šimurdová, 2. A (réžia), Timea Šinalová, Karin Tarajová, Daniela Kopecká, Klaudia Peldová, Alexandra Poluchová, Michal Zápotočný, 2. B, Patrícia Šimurdová, 2. A (scenár/ herci). VÍŤAZOM BLAHOŽELÁME!

          • ĎAKUJEME! ZBIERKA NA POMOC UKRAJINE

          • Aktualizované 3. 3. 2022 -  Potrebujú aj detské postieľky a kočíky.

            ĎAKUJEME všetkým ľuďom, ktorí sa zapojili do zbierky na pomoc Ukrajine. Dnes 2. 3. 2022 odišlo plné auto pomoci pre ukrajinské ženy a deti do Rožňavskej diecézy. Transport bol zrealizovaný vďaka saleziánom z Rožňavy. ZBIERKA POKRAČUJE ĎALEJ! Dnes prišli prvé ženy a deti aj do Dolného Kubína. Môžete nosiť AJ OBLEČENIE a PAPUČE/ PAPUČKY rôznych veľkostí. Sledujte našu stránku, informácie aktualizujeme. URGENTNE POTREBUJÚ: detské plienky (akékoľvek veľkosti), detské výživy, piškóty, hygienické vložky a tampóny, dezinfekčné mydlá, dezinfekčné prostriedky na pranie, papuče, kojenecké balené vody, minerálky, čaje, jednorazové poháre, detský sunar, džúsy, toaletný papier, deky, trvanlivé potraviny, hygienické potreby, lieky (od bolesti, na hnačku, na teplotu...) a zdravotnícke potreby a pomôcky - POTREBUJÚ: keksíky, akékoľvek croasanty balené, farbičky, maľovánky pre deti, čelovky, vlhčené obrúsky, môžete doniesť ovocie, ale len trvanlivé, napr. jablká, trvanlivé mlieko, džemy, maslo, granko, káva, pašteky...