• TROJNÁSOBNÉ OCENENIE - SÚ PRÍNOSOM NÁM VŠETKÝM

          • Pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva boli 27. 10. 2022 v Svadobnom paláci v Bytči slávnostne ocenení študenti Žilinského samosprávneho kraja. Ocenenie im odovzdala naša županka pani Ing. Erika Jurinová. Z našej školy získali toto ocenenie traja výnimoční študenti zo 4. A. V kategórii MIMORIADNE ŠTUDIJNÉ VÝSLEDKY bola ocenená EMA ŠIMJAKOVÁ a v kategórii MIMORIADNY ČIN ĽUDSKOSTI získali ocenenie NOEMI GAREKOVÁ a ANDREJ VOJTAS. „Som veľmi rada, že som sa dnes mohla zúčastniť tejto slávnosti. Chcem sa im veľmi pekne poďakovať, že na sebe pracovali a dosiahli vynikajúce výsledky v rôznych oblastiach. Úspešne reprezentujú seba, svoju školu. Verím, že ich úspešnosť bude inšpiráciou aj pre spolužiakov. Gratulujem,“ prezradila nám svoje prvé dojmy triedna učiteľka Mgr. Jana Lissová. „Ocenení študenti sú pre nás inšpiráciou a povzbudením pracovať na sebe a na podpore ďalších absolventov. Sú prínosom nám všetkým,“ povedal riaditeľ školy Mgr. Alojz Šutý. SRDEČNE BLAHOŽELÁME! ČO NÁM PREZRADILI OCENENÍ ŠTUDENTI? „Na dnešné ocenenie som sa veľmi tešila. Stretnúť sa s ľuďmi s dobrým srdcom, múdrou mysľou, dobrou kondíciou. Boli sme ocenení v kruhu príjemných, šikovných, disciplinovaných ľudí, ktorí robia to, čo ich baví. Verím, že do budúcich rokov sa podarí aj ďalším študentom vykročiť „na pódium“ správnou nohou a prevziať si ocenenie, ktoré si zaslúžia.“ Noemi Gareková „V živote človeka je prirodzené dávať si vysoké ciele. Ale krajšie je ich splniť. Každý má v živote šancu dať zo seba to najlepšie. Či už je to dobrovoľná pomoc ľudom, organizáciám... Veď pomáhať ľuďom je to najkrajšie...“ Andrej Vojtas „Oceňované boli rôzne kategórie študentov - mimoriadne študijné výsledky, duálne vzdelávanie, športová činnosť, mimoriadny čin ľudskosti a umenie. Medzi udeľovaním ocenení v každej kategórii bol vždy vsunutý malý kultúrny program. Mohli sme si vypočuť rôzne skladby od talentovaných mladých ľudí a vidieť aj tanečné vystúpenie. Ja osobne som si dnešný deň veľmi užila a som vďačná, že aj práve ja som mala tú možnosť byť dnes na tomto slávnostnom oceňovaní. Ďakujeme pani profesorkám, ktoré nás nominovali, aby sme boli ocenení. Všetkým by som chcela odkázať: Snažte sa a dávajte zo seba čo najviac. Či už sa budete snažiť prehlbovať si svoje vedomosti alebo pomáhať ľuďom tam, kde je to potrebné. Raz sa vám to všetko vráti...“ Ema Šimjaková

          • DUŠIČKY BEZ PLASTOVEJ KYTIČKY

          • Budúci týždeň budeme všetci spolu spomínať na našich najbližších, ktorí už nie sú medzi nami. V našej krajine je tradíciou, že na hroby pokladáme rôzne vence či dekorácie z umelých materiálov, ktoré častokrát bezhlavo nakupujeme. Všimli ste si ako dnes vyzerajú cintoríny? Všimli ste si koľko odpadu zostáva z umelých kvetov, vencov a iných umelých dekorácií? Je to veľmi zlé pre našu planétu a životné prostredie. Preto sme sa rozhodli vytvoriť vlastné dekorácie na cintoríny z prírodných materiálov, ktoré sa v prírode môžu rozložiť, neostane po nich odpad a chránia naše životné prostredie a našu krásnu, modrú planétu Zem. Určite by sa do toho malo zapojiť viac ľudí, aby toho zbytočného odpadu z cintorínov bolo čo najmenej. Ak máte čas, chcete pomôcť našej planéte, ste tvorivý, prosím, zapojte sa. Spomeňme si na tie časy, kedy neboli žiadne umelé, plastové ozdoby a dekorácie, veď to nebolo až tak dávno. Naši rodičia a starí rodičia to nekupovali, ale vlastnoručne vyrábali. Vráťme sa k tomu. Čo myslíte? Koľko sa môže taký umelý veniec alebo odpad z neho rozkladať? Sú to desiatky, stovky, ba až tisícky rokov. Niektoré materiály, ktoré sa na výrobu takýchto vencov používajú, napríklad polystyrén, sú nerozložiteľné.  Pokúste sa tento rok vytvoriť ozdoby vlastnoručne so svojou rodinou. Strávite čas spolu a môžete si aj zaspomínať na svojich blízkych, ktorí už nie sú medzi nami. Inšpirujte sa vencami, ktoré vytvorili žiaci 1.A a 2.A triedy.

            Nikolas Remko, 1.A

          • DNEŠNÁ TURISTIKA V MAJESTÁTNYCH TATRÁCH

          • Dnes sme sa spolu s p. profesorkami L. Záhorovou a J. Povalovou zúčastnili jesennej túry vo Vysokých Tatrách. Tatry nám všetkým spríjemnili atmosféru a nemým úžasom sme dívali na štíty "našich" Tatier. Počasie nám prialo a všetci sme si pri tejto túre vyčistili hlavy či zrelaxovali. Ďakujeme spomínaným p. profesorkám za prevedenie Vysokými Tatrami. Veronika Naništová

          • MEDZINÁRODNÝ DEŇ ŠKOLSKÝCH KNIŽNÍC

          • Pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc sa 24. 10. 2022 v našej škole konal zábavno-súťažný deň venovaný knihám a školskej knižnici. 18. ročník celoslovenského projektu „Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice“ mal tému: „Ako máme radi školskú knižnicu?“ Pre študentov boli pripravené zaujímavé podujatia. LITERACACHING, ktorý pripravila Mgr. Renáta Bočkayová, začal hneď na prvej vyučovacej hodine, keď študenti dostali do triedy prvú indíciu. Ďalšie indície, ktoré boli štylizované ako hádanky a rozmiestnené po celej budove školy, hľadali počas prestávok. Finálna „keška“ bola v redakcii časopisu Uzlík a vyvrcholenie Literacachingu o 12.00 v školskej knižnici, kde si súťažiaci žrebovali otázky. Za správne odpovede získavali body, ktoré sa pripočítali k bodom zo súťaže RISKUJ. Literárno-zábavná súťaž Riskuj, ktorú pripravila Mgr. Petra Karcolová, sa realizovala na 2. a 5. vyučovacej hodine, ale vyskúšala si ju aj trieda 3. B. Študenti si mohli overiť svoje poznatky v kategóriách: Spoznávaš ma? Ikonické diela slovenskej literatúry, Sci-fi a fantasy literatúra a Filmy podľa knižnej predlohy. Tretiu časť – ČO VIEŠ O ŠKOLSKEJ KNIŽNICI? pripravila Mgr. Janka Lissová. Súťažiaci dávali tipy na otázky o školskej knižnici. Kto sa najviac priblížil správnej odpovedi, získaval body. Na konci sa všetky body zrátali a víťazi získali ŽOLÍKA ZDRAVOTNÍKA! Na 1. mieste sa umiestnili triedy 1. A a 2. B. Všetkým sa súťaže veľmi páčili. Študenti sa zabavili, veľa nového naučili aj zopakovali, pracovali tímovo, upevňovali kolektív aj vzájomné vzťahy. V ankete vyslovili želania, že takéto podujatie by sa malo konať častejšie... Viac si prečítate v novom čísle časopisu Uzlík. (rb)

          • EXKURZIA V SÁDROVNI

          • Dňa 25.10  sa  externí  študenti 1.V zúčastnili na exkurzií v sádrovni v Dolnokubínskej nemocnici. Vďaka veľkej ochote pracovníkov sme mohli vidieť  rôzne pomôcky na fixáciu končatín a taktiež nám na našej spolužiačke ukázali sádrovanie hornej končatiny. Veľká vďaka personálu za ukážku a príjemnú atmosféru.

          • BURZY STREDNÝCH ŠKÔL

          • Súčasťou aj nášho deviateho ročníka základnej školy bol výber strednej školy. Burza stredných škôl je výborný spôsob prezentácie škôl. Umožňuje uchádzačom aj ich rodičom získať informácie o fungovaní školy, získať priestor na svoje otázky ohľadom štúdia. Naša škola sa tento školský rok zúčastnila všetkých búrz organizovaných na Orave. Dňa 20.9.2022 v Námestove, 27.9.2022 v Tvrdošíne a nakoniec 18.10.2022 v Dolnom Kubíne. Z pohľadu nás, prezentujúcich študentov, to bola príjemná skúsenosť a veríme, že sa s niektorými deviatakmi na našej škole stretneme. Možno aj na Dni otvorených dverí, ktorý budeme organizovať 7.12.2022. Touto cestou vás všetkých srdečne pozývame.

            PhDr. Michaela Vicáňová, PhD. výchovný a kariérny poradca a za študentov Rebeka Kormaňáková 3.A

          • NOVÝ ŽIVOT – EXKURZIA V LIEČEBNI RIEKA

          • Naša duša uchvátená melódiou okolitého prostredia a rôznymi pocitmi, ktoré sme zažívali 14. 10. 2022 na našej exkurzii v Centre pre liečbu drogových závislostí Rieka s. r. o. v Šútove, bola ako tok rieky, ktorý sa nedokáže zastaviť. Tie neuveriteľné príbehy, ktoré do nás vliali emócie, boli obrovské. Túžba pomáhať takýmto ľuďom je neskutočná. Ako nám povedali: ,,Človek si musí najskôr uvedomiť, že to takto nejde a chce zmenu. Nemôžeme ho tlačiť do niečoho, čo nechce. Najskôr musí spadnúť na dno, aby sa mohol od toho dna odraziť a začať nový život." Sme veľmi radi, že sme sa mohli zúčastniť takejto exkurzie. Je to pre nás veľmi veľké ponaučenie do budúcnosti. Nie je hanba sa cítiť zle. Každý človek prežíva obdobie, ktoré mu prinesie buď kúsok prekrásnej ruže, alebo naopak, kúsok pichľavého tŕňa. Ďakujeme našej triednej profesorke PhDr. Michaele Vicáňovej, PhD. za túto exkurziu.

            Za kolektív triedy Janka Betíková, 2. B

        • ČISTOTA ĽUDSKÉHO TELA
          • ČISTOTA ĽUDSKÉHO TELA

          • 20. 10. 2022 sme v škole privítali PhDr. Máriu Záhorovú, ktorá sa s nami podelila o skúsenosti z oblasti plánovania rodičovstva. Súhlasíme, že je veľmi dôležité rešpektovať a chrániť každý  ľudský život od jeho počatia až po prirodzenú smrť. Prednáška bola pre nás obohatením. II.A.

            Mgr. Ľudmila Michalicová

          • ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝL

            • Ako škodia elektronické cigarety, žuvacie tabaky a energetické nápoje nášmu zdraviu?
            • Funguje „rýchle a jednoduché chudnutie“ ?
            • Vegánske stravovanie a nevýhody, ktoré so sebou prináša.
            • Je zelenina a ovocie zo supermarketov plné chémie ako sa hovorí ?
            •  Sú výživové doplnky naozaj nevyhnutné ?

            O týchto a aj iných otázkach diskutovali žiaci 1. až 3. ročníka na stretnutí.

            Ďakujeme lektorovi Marekovi Hajasovi.

          • INOVATÍVNE STRETNUTIE

          • Dňa 3.10.22 naše žiačky - Rebeka Kormaňáková a Patrícia Šimurdová z III.A prezentovali na Inovatívnom stretnutí v Liptovskom Mikuláši našu školu. Svojej úlohy sa obidve zhostili veľmi profesionálne. Vy máte možnosť aspoň v skratke nahliadnuť do prezentácie. Dievčatám ďakujeme za zviditeľnenie našej školy z pohľadu študenta.

            Katarína Bedrichová

          • GODZONE

          • A je to tu!  Aj tento rok prebieha Godzone tour s témou NEVZDÁVAJ TO. Dňa  26.10.2022 sa GODZONE uskutoční v Žiline v čase od 18:00 – 21:00 hod. Vstup zdarma. Máš chuť zažiť niečo iné? Počas večerného programu ťa čaká hudobno – tanečný program, jedinečné príbehy ľudí, interaktívna divadelná show a veľa iného. Ak ťa ponuka oslovila, máš chuť a čas ísť, daj nám o sebe vedieť. Ak sa nazbiera viac účastníkov, objednáme autobus a spoločne sa vydáme za novými zážitkami. Prihlásiť sa môžeš u Mgr. Bedrichovej alebo Mgr. Snovákovej do 17.10.2022. 

            Bližšie info nájdeš na: https://tour.godzone.sk/#tema

        • DAROVANIE KRVI
          • DAROVANIE KRVI

          • Od 24.10. - 18.11.2022 prebieha „Študentská kvapka krvi“, kto má 18 rokov a spĺňa všetky kritériá  na darovanie krvi, môže sa objednať elektronickou formou cez web stránku DoNsP, alebo cez www.objednatvysetrenie.sk. V HoNsP krv sa odoberá od darcov na telefonické predvolanie. (telefonický kontakt 043/5307271).

            Naša škola má vyhradený termín 8. 11. 2022 pre prihlásených žiakov. Všetci prihlásení sa stretneme o 7,00 hod.  na  hematologicko transfúznej stanici DoNsP Dolný Kubín. Kto by mal ešte záujem, môže sa prihlásiť u Mgr. Evy Chomistekovej.                                                     

            Vítaní sú noví darcovia krvi.          

            „PRIPOJ SA . WIFI JE AJ NA  TRANSFÚZKE“

          • MOJA TRIEDNA SKUPINA

          • 11.10. a 13.10. 2022 sa žiaci prvých ročníkov zúčastnili na skupinových aktivitách v Centre pedagogickopsychologického poradenstva a prevencie zameraných na vzájomné spoznávanie sa, rozvoj správnej komunikácie a asertivity medzi sebou.

          • MONITORING ZDRAVIA V SZŠ

          • Študenti 4.A dňa 12.10. monitorovali zdravotný stav u zamestnancov SZŠ a žiakov 1. ročníka. Meranie vitálnych funkcií, vyšetrenie krvného cukru, výpočet BMI, nácvik techniky hygieny rúk a ukážky prvej pomoci zvládli výborne a potvrdili dobrý zdravotný stav u zamestnancov SZŠ. 

            Ingrid Kahanová

          • POKRAČUJEME V ŠKOLENIACH S HARTMANN

          • Spolu s medical advisor PhDr. Veronikou Kyjacovou sme sa pustili do ďalších noviniek spoločnosti Hartmann. Priniesla nám svetlo do takých tém ako sú nové vedomosti z mikrobiológie z pohľadu šírenia infekcií. Klasifikácia patogénov v každodennej praxi: baktérie, huby a vírusy. Požadované účinnosti dezinfekčných prostriedkov vo vzťahu k jednotlivým skupinám mikroorganizmov a predchádzania nozokomiálnych nákaz. V druhej časti prednášok sme sa venovali vzniku a prevencii infekcií močového traktu spojených s katétrom.