• LYŽIARSKY A SNOWBOARDOVÝ VÝCVIK

          • Dňa 13.2.-17.2. sme sa zúčastnili lyžiarskeho a snowbordového výcviku na Kubínskej holi. Kubínska hoľa je veľmi známym lyžiarskym strediskom najmä pre svoje krásne okolie, ktoré je možné obdivovať počas lyžovania. My sme dostali túto možnosť. Prvý deň sme si boli požičať výstroj potrebnú na lyžovanie a rozdelili sme sa do skupín. Počas tohto dňa sme si obnovili naše lyžiarske a snowboardingové schopnosti. Všetky ostatné dni nám počasie prialo vďaka čomu sme mali krásny ranný výhľad z vrcholovky Kubínskej hole. Všetci sme si tento týždeň nesmierne užili, aj keď sme prišli so svalovicou, čo je len potvrdením, že sme si naozaj veľmi dobre zalyžovali. Všetci sme si vytvorili krásne zážitky so spolužiakmi na celý život, na ktoré budeme spomínať ako na jedny z najlepších zo strednej školy. Mne, a určite aj mnohým z nás bolo veľmi smutno, že sa lyžiarsky výcvik skončil. Ďakujeme za túto možnosť, ktorá sa nemusí opakovať.

            Daniela Stašová, 1.A

          • SVET KNÍH

          • Pri príležitosti Mesiaca knihy redakcia Uzlík vyhlasuje literárno-výtvarnú súťaž „Svet kníh“. Súťaž je určená študentom 1. – 3. ročníka. Tvojou úlohou je prečítať knihu, napísať jej stručnú recenziu a výtvarne ju dotvoriť. Svoje práce prineste po prázdninách (6. 3. 2023 – 8. 3. 2023) do redakcie časopisu Uzlík. Najlepšie z nich budú odmenené a vystavené v priestoroch školy.

            Mgr. R. Bočkayová

          • ZAPOJ SA DO EKOOLYMPIÁDY!

          • Ekoolympiáda je online vedomostná súťaž v oblasti environmentálnej výchovy. Hra je pre všetkých študentov bezplatná. Stačí si len stiahnuť aplikáciu, zaregistrovať sa, trénovať a následne skúsiť ostrú hru:) Tento rok nájdete v hre témy: voda, pôda, oceán, odpad a klimatická zmena.

            1.3. 2023 sa otvára zaregistrovaným študentom Ekotrenažér, v ktorom si môžu svoje vedomosti otestovať a pripraviť sa na súťažné kolá, ktoré budú 23. marca (prvý a druhý ročník) a 24. marca (druhý a tretí ročník).

            Viac informácií nájdete tu: https://ekoolympiada.sk/pravidla/

            Registrovať sa môžu študenti už teraz, následne ich budeme informovať o dôležitých krokoch. Registráciu nájdete tu: https://registracia.ekoolympiada.sk/register

            Ak si chcete vyskúšať princíp hry, pripravili sme “vzorku” hry, kde je 5 otázok, aby ste navnímali prostredie: https://test.ekoolympiada.sk/

            Ak vás EKOolympiáda zaujala, prihláste sa u Mgr. Karcolovej alebo  Mgr. Záhorovej. Za účasť vám vopred ďakujeme!
             

        • VALENTÍNSKA KVAPKA KRVI
          • VALENTÍNSKA KVAPKA KRVI

          • Stredná zdravotnícka škola Dolný Kubín organizuje na mesiac marec „VALENTÍNSKU KVAPKU KRVI“ v priestoroch školy nielen pre našich žiakov,  ale aj pre širokú verejnosť.

            Termín bude zverejnený na základe počtu prihlásených darcov krvi. Vítaní sú aj prvodarcovia.

            Darca krvi musí spĺňať všetky podmienky na darovanie krvi.

            Bližšie info a prihlásiť sa môžete do 3. 3. 2023.  na tel. č. 0915 141 455. Ďakujeme...

          • EXKURZIA NA HEMODIALYZAČNOM STREDISKU

          • Dňa 20.2.2023 sme navštívili Hemodialyzačné stredisko v DONsP Dolný Kubín. Vedúca sestra Mgr. Blanka Javoreková nám pripravila veľmi zaujímavú prezentáciu tohto špecializovaného pracoviska ako aj samotnej hemodialýzy. Ide o postup, pri ktorom sa krv pacienta čistí mimotelovo pomocou špeciálneho filtra – dialyzátora, alebo umelej obličky. Krv sa z tela pacienta odvádza do dialyzačného prístroja, kde sa zbaví odpadových látok a nadbytočnej vody. Potom sa krv dostáva  späť do cievneho riečiska a vracia sa pacientovi do obehu.
            Na dialyzačnom stredisku sme boli svedkami príjemnej priateľskej atmosféry medzi pacientami a personálom, keďže pacienti dochádzajú na procedúru trikrát týždenne často dlhé roky. Je tam o nich vďaka obetavým zdravotníckym pracovníkom a moderným prístrojom výborne postarané a aj napriek ochoreniu je im umožnené žiť kvalitný život.

            R. Baňasová, I.V

          • SILNÁ RUKA

          • Dnes 17.2. pokračovala súťaž Silná ruka základných a stredných škôl 2023 oblasť stredného Slovenska, ktorá sa tento rok konala v Revúcej. Dievčatá Sára Pukajová v kategórii do 60kg a Monika Lavorová v kategórii nad 60kg obsadili 1. miesto a tak sa obidve kvalifikovali na celoslovenské finále, ktoré sa uskutoční tento rok v Dolnom Kubíne. Všetci držíme dievčatám palce.

            Matúš Takáč

          • EXKURZIA V REZIDENCII NESTOR

          • Dňa 16.2. sme sa žiaci 4.B pod dohľadom profesorky Mgr.Evy Chomistekovej zúčastnili exkurzie do Rezidencie Nestor v Zázrivej. Počas exkurzie sme sa dozvedeli o procedúrach a liečebných aktivitách, ako je ergoterapia (terapia prácou), ktoré klienti využívajú. Sme veľmi radi, že sme mali príležitosť obhliadnuť si toto zariadenie a možno sa tu niektorí z nás o niekoľko rokov vrátia ale už ako zamestnanci.

            Margita Tomáňová

          • SÚ DROGY NAOZAJ NEBEZPEČNÉ?

          • V dňoch 7.2. a 9.2.2023 sa študenti prvých a druhých ročníkov v rámci drogovej prevencie zúčastnili prednášky s názvom „Sú drogy naozaj nebezpečné?“

            Prednášku spojenú s workshopom si pre nás pripravili študenti Strednej priemyselnej školy informačných technológií Ignáca Gessaya v Tvrdošíne, za pomoci školskej psychologičky Mgr. Lucie Letašiovej.

            Aktivity prednášky:

             - prezentácia o účinkoch, o procese fungovania drog v tele a o tom, prečo sú drogy nebezpečné + osobné svedectvá o skúsenostiach s drogami a o ich devastačných účinkoch na človeka a jeho okolie, - workshop - využitie okuliarov s virtuálnou realitou simulujúcou účinky drog a simulátora šoférovania pod vplyvom alkoholu

             - diskusia s anonymnými otázkami žiakov a mnoho ďalších zaujímavých aktivít (kahoot kvíz a pod.).

            Koordinátorka prevencie Mgr. Tatiana Olbertová

          • SILNÁ RUKA

          • Dňa 8.2.2023 sme sa zúčastnili súťaže Silná ruka základných a stredných škôl v Námestove, kde sa tento rok konalo oblastné kolo súťaže. Našu školu reprezentovali tieto žiačky: Sára Pukajová, Monika Lavorová, Natália Horemužová a Lucia Spišiaková. Vo veľmi kvalitnej konkurencii nakoniec obsadili prvé miesto do 60kg Sára Pukajová a nad 60kg Monika Lavorová. Víťazkám gratulujeme a želáme veľa úspechov na stredoslovenskej oblasti súťaže v pretláčaní pravou rukou.

            Matúš Takáč

          • EXKURZIA NA OAIM

          • Oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM) v Dolnooravskej nemocnici s poliklinikou v Dolnom Kubíne sa dňa 7. februára 2023 stalo odbornou a formačnou platformou pre poslucháčov prvého ročníka externého štúdia na Strednej zdravotníckej škole v Dolnom Kubíne. Úvodný exkurz o danom oddelení, jeho organizácii, fungovaní, kompetenciách, realizovaných špecializovaných výkonoch, ako aj o jeho personálnom obsadení, kapacitách a materiálno-technickom vybavení nám sprostredkovala vedúca sestra oddelenia, pani Mgr. Oľga Pilková.

            Vysoká odbornosť, profesionalita, zodpovednosť, manažérska kompetentnosť, fokus aj na tie najmenšie detaily, no predovšetkým „dychberúca“ odborná osobná skúsenosť a zároveň úprimná spontánnosť pani Mgr. Oľgy Pilkovej boli spúšťačom tvorivej diskusie, prostredníctvom ktorej si mnohí z nás uvedomili, akú kľúčovú úlohu zohráva v našej formácii zmysel pre poriadok, dôslednosť, precíznosť, disciplína, odbornosť a orientácia na detaily, ku ktorým nás trpezlivo vedú naši pedagógovia.

            Exkurzia na Oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny bola pre nás študentov nielen zdrojom rozšírenia odborných kompetencií, bola tiež zdrojom konfrontácie nás samých, nášho postoja a osobnej pripravenosti a ochoty obetovať svoj čas, svoj potenciál, ale aj svoje pohodlie a komfort pre nejaký vyšší cieľ, ktorý dáva životu zmysel.

            V neposlednom rade nás realita Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny sprostredkovaná pani Mgr. Oľgou Pilkovou utvrdila v tom, že okrem dôslednej odbornej profilácie akéhokoľvek zdravotníckeho personálu je dôležité, aby v akomkoľvek výkone, ktorý vykonávame, alebo vykonávať budeme, bolo prítomné aj ľudské srdce....

            Marián Kapala

          • TRIEDIME AJ BIOODPAD

          • Veľké množstvo odpadu, ktorý tvoríme, je biologicky rozložiteľný odpad, ktorý nepatrí do koša na komunálny odpad, ale do hnedých košov na bioodpad. Takéto koše pribudli aj v našej škole. Sú umiestnené na chodbách na každom poschodí. Do koša môžete vkladať šupky z ovocia, zvyšky zeleniny a ovocia, škrupiny z orechov, usadeniny z kávy a čajové vrecúška. Do koša nemôžete vkladať zvyšky desiaty a mäsové produkty. Desiatu, ktorú nezjete, môžete odovzdať pani kuchárke v jedálni.Tešíme sa, že aj naša škola sa stáva stále viac ekologickou :) .

            Vaše koordinátorky environmentálnej výchovy - Mgr. Lívia Záhorová a Mgr. Petra Karcolová

          • POĎAKOVANIE ZA ZBIERKU

          • Touto cestou chcem vyjadriť poďakovanie všetkým študentom a zamestnancom školy, ktorí sa zapojili do zbierky oblečenia a materiálnych vecí pre klientov OZ Dobrý pastier v Kláštore pod Znievom. Poďakovanie patrí aj pánovi Rastislavovi Kubalovi, ktorý opakovane zabezpečuje odvoz vyzbieraných vecí z našej školy, či už do Kláštora pod Znievom alebo do Rožňavy.

            Dňa 2. februára 2023 sa naši študenti zapojili do pomoci pri nakladaní zbierky materiálnej pomoci zo školy a aj nemocničných postelí,  nočných stolíkov, ktoré darovala DONsP Dolný Kubín pre OZ v Kláštore pod Znievom v spolupráci s OZ Vidíme srdcom a dobrovoľníkmi z Kňažej. Keďže postele sú mohutné, museli auto otočiť z Dolného Kubína do Kláštora pod Znievom až trikrát.  Vašu pomoc si veľmi vážime. 

            PhDr. Andrea Jarabáková

          • P O Ď A K O V A N I E

          • Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili do zbierky na pomoc Ukrajine. Za rekordné tri dni sme naplnili viac ako obrovskú krabicu dlhohoriacich sviečok. Dnes sú už na ceste k ukrajinským ľuďom, ktorí ostali bez svetla, tepla, bez energií... Nech svetlo každej sviečky im prinesie aj náš pozdrav spolupatričnosti, vieru v skoré víťazstvo, mier a slobodu. Aj my im ĎAKUJEME, lebo BOJUJÚ AJ ZA NÁS.

            Redakčná rada časopisu Uzlík

          • AKO SA STAŤ PROFESIONÁLNYM VOJAKOM?

          • 1.februára 2023 nás navštívili príslušníci ozbrojených síl 2. Mechanizovaného práporu  v Martine. Ochutnali sme niečo zo sveta ozbrojených síl, ale aj sa dozvedeli, ako sa stať profesionálnym vojakom.  Mali sme prednášku s veľmi príjemnými ľuďmi, ktorí pracujú ako vojaci Slovenskej republiky. Dostali sme možnosť dozvedieť sa viac o ich práci aj o prijímacích skúškach pre výkon tohto povolania. Myslím si, že mnoho z nás to oslovilo, pretože sme mali možnosť rozobrať a následne poskladať zbrane, vyskúšať si výzbroj, dozvedieť sa mnoho odpovedí na naše otázky... Taktiež sme besedovali s bývalým absolventom našej školy Bc. Marekom Chlpíkom, ktorý po maturite vstúpil do armády a dnes pracuje ako vojenský zdravotník v NsP v Dolnom Kubíne. Momentálne si svoju kvalifikáciu zvyšuje na magisterskom štúdiu v odbore ošetrovateľstvo. Bolo to naozaj veľmi zaujímavé a všetci sme určite veľmi vďační, že nám škola umožnila takúto skúsenosť. Ďakujeme aj vojenským pracovníkom, ktorí si na nás našli čas a prišli nám urobiť prednášku s názornými ukážkami.

            Timea Šinálová, Beáta Šikyňová, 3.B

          • PREPOJENIE VEDOMOSTÍ S PRAXOU

          • V utorok 31.1. sme ukončili prax zaujímavou prednáškou na príjmovej chirurgickej ambulancii v Dolnom Kubine . Zdravotný brat nám ukázal a vysvetlil ako správne pripraviť preväzový stolík na malý chirurgický zákrok a čo všetko musí obsahovať. Vďaka tejto prednáške sme si zopakovali naše vedomosti, ale aj sme sa dozvedeli mnoho nových veci , ktoré využijeme v našej budúcej profesii. Bolo to veľmi zaujímavé a ďakujeme pani učiteľke Lívii Záhorovej, že sme sa mohli zúčastniť tejto exkurzie, ktorá obohatila každého z nás.

            Viktória Marettová 3.A

          • EXKURZIA NA ODDELENÍ PATOLÓGIE

          • Dnes nám naša triedna pani učiteľka sprostredkovala exkurziu na oddelení, ktoré je pre mnohých ľudí postrachom - oddelení patológie.

            Pán primár nás ochotne sprevádzal a ubezpečil, že pitvy sa na dolnokubínskej nemocnici už dávno nevykonávajú. Na oddelení sa analyzujú histologické a cytologické vzorky od žijúcich pacientov: vzorky kože, tkanív, výterov, sterov, punkcií, operačných materiálov a podobne. Vykonávajú sa tu aj tzv. peroperačné biopsie, kedy v priebehu operácie, za 20-30 minút, hlásia diagnózu operatérovi, ktorý potom prispôsobí ďalší operačný postup.Na podložných sklíčkach sme si pod mikroskopom mali možnosť pozrieť benígne aj malígne vzorky.Odobratý materiál sa na oddelení skladuje dva mesiace pre prípad, ak by ho lekár potreboval spätne zanalyzovať.

            Práca patológa je nesmierne dôležitá pre určenie diagnózy, liečebného postupu a prognózy ochorenia a my ako študenti sme radi, že nám bolo umožnené sa s ňou na tejto exkurzii oboznámiť.

            Baňasová R. I.V

          • TALENTY SZŠ 2022

          • TALENTY SZŠ 2022

            25. 1. 2023 sme zažili nezabudnuteľný deň prezentácie talentov našich budúcich zdravotníkov. Všetci účinkujúci si získali naše srdcia. VŠETCI BOLI VÍŤAZMI! Obrovským prekvapením bol náš hosť – absolvent našej školy Fero Joke, ktorého sme privítali ohlušujúcim potleskom a vyspovedali v interview. ĎAKUJEME všetkým, ktorí sa zapojili a pomohli s realizáciou talentovej show.  Zdravotník má srdce umelca, ruky a telo športovca a dušu anjela...

            Redakčná rada časopisu Uzlík

             

            HLASOVANIE V JEDNOTLIVÝCH KATEGÓRIÁCH

            KATEGÓRIA Č. 1 – SPEV

            č.7 - Andrea Ragályi, 4. A 

            KATEGÓRIA Č. 2 – TANEC

            č.18 - Bianka Kojdová, Diana Vavrečková, Timea Riegerová, Ema Florková - 1. B

            KATEGÓRIA Č. 3 - HRA NA HUDOBNÝ NÁSTROJ

            č.16 - Lenka Stelinová,  – 1. A, Erika Mäsiarová - 3. A

            KATEGÓRIA Č. 4 – ŠPORT

            č.8 - Gerard Kabát, 2. B

            KATEGÓRIA Č. 5 – FOTOGRAFIA

            č.9 - Viktória Marettová, 3. A

            KATEGÓRIA Č. 6 - MAĽBA/KRESBA

            č. 21 - Kristína Bejdáková, 2. A

            KATEGÓRIA Č. 7 – NEZARADENÉ

            č.12 - Magic Andrew, 3. A

             

            TALENTY 2022 - hlasovanie o absolútneho víťaza

            č.7 - Andrea Ragályi, 4. A 

          • HODINA PRVEJ POMOCI NETRADIČNE...

          • Na hodinách prvej pomoci sa učíme poskytovať prvú pomoc na modelových situáciách. Však pozrite si šikovnosť a talent  našich žiakov ...