• FLORBAL ŽIAKOV SŠ - OKRESNÉ KOLO DOLNÝ KUBÍN

          • V utorok 7.11.2023 sa takmer všetci chlapci našej školy zúčastnili florbalového turnaja žiakov SŠ v okrese DK. Konkurencia bola veľmi silná, v ktorej chlapci vybojovali krásne 5. miesto. Všetci im srdečne blahoželáme. Ďakujem.

            PaedDr. Matúš Takáč

          • NO BACKPACK DAY

          • V stredu (15.11. 2023) sa uskutoční No Backpack day! Čo pre vás ako študentov znamená, zobrať čokoľvek, len nie ruksak. Zapojiť sa môžu aj profesori. Tešíme sa na vaše nápady a dúfame, že vyhodnotia toho najkreatívnejšieho!

            P. Šimurdová, 4. A

          • ŠTUDENTSKÁ KVAPKA KRVI

          • Aj tento rok sme sa zapojili do Študentskej kvapky krvi, ktorá sa konala dňa 8. novembra 2023. Do tejto akcie sa zapojilo 37 darcov aj prvodarcov krvi z našej školy aj študentov  OA z Dolného Kubína. Prvýkrát sa nám podarilo túto akciu naplánovať a realizovať priamo v priestoroch našej školy cez mobilnú NTS z Martina, ktorej ďakujeme.

            Zároveň sa chceme poďakovať za sprostredkovanie kampane  Územnému spolku Orava SČK, darcom a všetkým, ktorí nám pri tejto akcii pomohli.

            SHARENI svoju krv a život ti dá LIKE......

            Ďakujeme!

            Mgr. Eva Chomisteková  

          • TERAPEUTICKÉ A PREVENTÍVNE POLOHOVANIE PACIENTOV S VYBRANÝMI OCHORENIAMI

          • Dnes k nám zavítala Mgr. Renáta Brodňanská z FRO v DONsP, aby nás poučila, ako polohovať pacienta po NCMP a totálnej endoprotéze bedrového kĺbu. Prednáška s následným precvičovaním bola veľmi podnetná, za čo jej veľmi ďakujeme a tešíme sa s ňou na ďalšie stretnutie. Tiež ďakujeme aj našim profesorkám za snahu spestriť nám takýmto spôsobom vyučovanie.

          • EXKURZIA V SADROVNI

          • Dňa 7.11. 2023 sme my študenti I.A triedy mali možnosť zúčastniť sa odbornej exkurzie v sadrovni ortopedickej ambulancie v DONsP v Dolnom Kubíne.
            Pán sanitár nás s ochotou oboznámil so všetkými pomôckami z obväzového materiálu a redresnými pomôckami, ukázal nám aj postup pri zhotovovaní sadrového obväzu a nakladaní ortézy. Z tejto exkurzie sme si zobrali veľa zaujímavého, no i poučného a sme za to vďační našim vyučujúcim OSE a OST.

            Charlotte Barčáková, 1. A

          • EXKURZIA V PSYCHIATRICKEJ LIEČEBNI SUČANY

          • Psychiatrická liečebňa Sučany predstavuje významnú inštitúciu, prezentujúcu odbor psychiatrie na severnom Slovensku. V piatok 3.11.2023 sme mali možnosť oboznámiť sa so životom hospitalizovaných pacientov v liečebni. Liečebňa zabezpečuje komplexnú skupinovú psychoterapiu, psychologické vyšetrenia, psychoedukáciu, dramatoterapiu, muzikoterapiu a rôzne formy rehabilitácie podľa požiadaviek. Bolo to pre nás veľmi náučné, pozreli sme sa na život psychiatrického pacienta aj z iného uhlu pohľadu.  Dozvedeli sme sa veľa nových poznatkov o rôznych metódach liečby, činnostiach bežného života a režime fungovania liečebne. Ďakujeme za túto jedinečnú príležitosť Mgr. Michalicovej, Mgr. Lissovej,

            Mgr. Janoľovej, Mgr. Žufkovej. Kolektív 3.A.

          • EXKURZIA NA OPERAČNÝCH SÁLACH

          • My študenti I.SAN triedy sme sa dňa 27.10.2023 zúčastnili exkurzie na operačných sálach a na pracovisku centrálnej sterilizácie v DONsP v Dolnom Kubíne. Operačnými sálami nás sprevádzal náš spolužiak Roman, ktorý nám bližšie ukázal prácu a režim na tomto pracovisku. Ďalšou zastávkou bolo pracovisko centrálnej sterilizácie, kde sme sa oboznámili  s mechanickou očistou, a následným procesom dezinfekcie a sterilizácie jednotlivých zdravotníckych pomôcok.

            Pre každého z nás bola táto exkurzia veľkým obohatením a spestrením v našom štúdiu.   Touto cestou ďakujeme triednej profesorke Mgr. Alenke Majdišovej a profesorke Mgr. Miloslave Turčinovej za sprevádzanie.     

          • ZÁLOŽKA DO KNIHY - HRDINOVIA DETEKTÍVNYCH ROMÁNOV

          • Po roku sa opäť zapájame už do 12. ročníka celoslovenského projektu Záložka do knihy spája slovenské školy na tému: Hrdinovia detektívnych románov

            Podarilo sa vytvoriť 144 záložiek, vytvorili ich žiaci z 1.A. - 31 kusov, 1.B. – 31 kusov, 2.A.  – 30 kusov, 2.B. – 25 kusov, 3.A. – 27 kusov.  Naši žiaci vyrobili nápadité a pestré záložky, ktoré sme poslali žiakom z partnerskej školy, ktorou je tento rok SOŠ dopravy a služieb v Strážskom. Vďaka vyrobenej záložke mohli žiaci získať uznanie za svoju usilovnú prácu. Chcem poďakovať a pochváliť žiakov, že majú pozitívny vzťah ku knihám, ale zároveň oceňujem ich kreativitu. Dúfam, že budúcim majiteľom záložiek vyčaria úsmev na tvári a mnohí si nájdu aj nejaké priateľstvá.

            Veľké ďakujem Mgr. Jana Lissová

          • MLADÍ CHCÚ POMÁHAŤ ĽUĎOM

          • V jesennom období sa každoročne pre študentov 9. ročníka základných škôl organizujú burzy stredných škôl, ktoré im majú pomôcť s výberom strednej školy. Umožňujú žiakom aj ich rodičom získať informácie o fungovaní školy, získať priestor na svoje otázky ohľadom štúdia... Naša škola sa tento školský rok zúčastnila všetkých búrz organizovaných na Orave. Dňa 19. 9. 2023 v Námestove, 17. 10. 2023 v Tvrdošíne a nakoniec 24. 10. 2023 v Dolnom Kubíne. Tešíme sa, že toľko mladých ľudí ma záujem pomáhať ľudom a veríme, že ak sa im podarí dostať sa na našu školu, nebudú ľutovať. Taktiež mali možnosť si u nás odmerať BMI, tlak krvi, zistiť krvnú skupinu či hladinu glukózy v krvi. Odvážlivci sa mohli otestovať aj v kardio-pulmonálnej resuscitácii alebo správnosti dezinfikovania rúk. Veríme, že sa s ďalšími záujemcami o štúdium na našej škole stretneme aj na Dni otvorených dverí, ktorý budeme organizovať 6. 12. 2023 od 8:00 do 14:00 hod. Touto cestou VÁS VŠETKÝCH SRDEČNE POZÝVAME! 

            PhDr. Michaela Vicáňová, PhD., výchovný a kariérny poradca a za študentov Karolína Plaskúrová zo 4. B triedy

          • EXKURZIA NA AMBULANCII DENTÁLNEJ HYGIENY

          • Počas našej praxe sme mali možnosť zúčastniť sa exkurzie na ambulancii dentálnej hygieny. Dentálna hygienička Mgr. Ľubica Prílepková, nám ukázala ako sa máme správne starať o svoje zuby a prečo je dentálna hygiena pre nás dôležitá. Upozornila nás na správnu techniku čistenia zubov a vyvrátila rôzne mýty o zuboch a ich hygiene. Naučili sme sa veľa nového, odniesli sme si krásne a užitočné darčeky a hlavne nové poznatky z oblasti dentálnej hygieny. Naša vďaka patrí pani profesorke Mgr. Michalicovej, že nám umožnila zúčastniť sa tejto exkurzie.

            Veronika Smolárová, Lucia Spišiaková 3.A.

          • EXKURZIA NA HEMATOLOGICKO - TRANSFUZIOLOGICKOM ODDELENÍ

          • Dňa 25.10.2023 sme my, študenti II.V triedy, mali možnosť zúčastniť sa exkurzie na Hematologicko-transfuziologickom oddelení DONsP, ktorým nás ochotne previedla pani Mgr. Jarmila Mrišková, vedúca laborantka tohto oddelenia.

            Vďaka nej sme sa mohli dozvedieť množstvo dôležitých a zaujímavých informácií, napr. ako fungujú krvné odbery či transfúzia. Rozhodujúcimi faktormi sú tiež  správny odber krvi a jej následný transport.  Taktiež sme si odniesli veľa poznatkov aj o samotnom darovaní krvi, pri ktorom vhodný darca musí spĺňať určité kritériá. Akt darcovstva je ušľachtilý čin, ktorý môže zachrániť nejeden ľudský život. Preto by sme sa mali snažiť o to, aby sme vždy mali dostatok pravidelných darcov.

            Za možnosť zúčastniť sa tejto exkurzie veľká vďaka patrí aj naším pani profesorkám Mgr. Bedrichovej, Mgr. Turčinovej a Mgr. Janoľovej

            Anna Mikulová a kolektív II.V

          • EXKURZIA NA ODDELENÍ KLINICKEJ MIKROBIOLÓGIE

          • Exkurzia na Oddelení klinickej mikrobiológie bola ďalšou zo zaujímavých exkurzií, ktoré sme tento rok absolvovali. Dňa 24. októbra sme si prezreli toto laboratórium, ktoré sa zaoberá komplexnou laboratórnou diagnostikou mikrobiológie a naučili sme sa veľa nového a veľa vedomosti sme si overili už z minulého roka. Ochotné pani laborantky nám ukázali celé laboratórium, vysvetlili nám, kde robíme najčastejšie chyby pri odberoch alebo pri vyplňovaní žiadaniek. To najzaujímavejšie, čo sme mohli vidieť, bola kultivácia a citlivosť, kde sa zisťuje, na ktoré antibiotiká je baktéria citlivá. Tiež sme videli vzorku biologického materiálu na sklíčku zobrazenú pod mikroskopom. Okrem toho nám boli ochotné odpovedať na naše otázky a ukázať systém, akým každý deň pracujú. Bola to pre nás veľká skúsenosť, za ktorú ďakujeme Mgr. Záhorovej a Mgr. Kahanovej.Kolektív 4.A

          • ANGLICKÉ DIVADLO

          • Dňa 23.10. 2023 sme sa so študentami našej školy zúčastnili anglického divadelného predstavenia UNITED NEIGHBOURS OF LONDON. Sedem poschodí, sedem nájomníkov, sedem osudov, anglický prejav s atraktívnymi dialektmi, variabilná scéna, dynamická hudobná koláž a expresívne herectvo, to všetko v jednom titule. Nešlo však o to, aby sa na predstavení zúčastnili len jazykovo zdatní žiaci, ale aj tí, ktorým chceme cudzí jazyk priblížiť a pomôcť im prekonať prípadné zábrany. Skúseným hercom sa doposiaľ vždy podarilo publikum zaujať a udržať pozornosť až do konca. S časovým predstihom nám boli dodané aj pracovné materiály vo forme gramatických, lexikálnych a posluchových cvičení, vďaka ktorým sa študenti mohli vopred pripraviť na slovnú zásobu a frázy z vystúpenia. Tieto materiály ponúkajú aj inšpiratívny materiál na hodinách anglického jazyka po predstavení.

            Mgr. Eva Hanková Mgr. Tatiana Olbertová Mgr. Petra Karcolová

          • EXKURZIA NA PATOLOGICKO-ANATOMICKOM ODDELENÍ

          • Dňa 24.10 žiaci III. B absolvovali exkurziu na patologicko-anatomickom oddelení DONsP. Vďaka pánovi primárovi MUDr. Šingliarovi, ktorý nás previedol celým oddelením a vysvetlil nám, ako to na oddelení funguje. Rozptýlil aj naše pôvodné mylné predstavy, pretože sme očakávali pitvy, mŕtve telá a nakoniec sme zistili, že sa tu vykonávajú cytologické a histologické vyšetrenia odobratých vzoriek tkanív od živých ľudí, ktoré im môžu pomôcť zachrániť život.Veľká vďaka patrí aj našim vyučujúcim, ktoré nám exkurziu sprostredkovali - PhDr. Márii Hudecovej a PhDr. Andrei Jarabákovej.

            Terézia Košarišťanová a Ema Bakalová III.B

          • Bl. Zdenka Schelingová je už medzi nami

          • Laboratórium viery otvorené!!! 

            V spolupráci s dekanom prof. Ľ. Pekarčíkom, architektom Ing. arch. D. Gočom a ďalšími aktívnymi podporovateľmi sa podarilo svojpomocne z nevyužívanej učebne chémie vybudovať nový priestor pre výučbu náboženskej výchovy. Zároveň bude táto miestnosť využívaná ako kaplnka pre všetkých na osobné vnútorné stíšenie a načerpanie sily.  Verím, že tento priestor bude intenzívne využívaný, pretože príklad a život bl. Zdenky Schelingovej nám môže byť silnou inšpiráciu a povzbudením. Ďakujem všetkým, ktorí sa podieľali  akoukoľvek formou pri realizácii tohto projektu. Krátky životopis sestry Zdenky tu:

            S vďakou riaditeľ školy. ​​​​​​​

          • EXKURZIA V SADROVNI

          • Študenti I.V triedy sa 16.10.2023 zúčastnili exkurzie  v sadrovni DONsP. V sadrovni nás privítal ošetrovateľ, ktorý nám názorne na ruke našej spolužiačky ukázal, ako sa taký sadrový obväz robí. Išlo mu to odruky a vyzeralo to ozaj nenáročne, no my študenti máme ešte veľa práce pred sebou, aby sme to s takou ľahkosťou dokázali. Exkurziu sme absolvovali s p. uč. Bedrichovou a Lissovou. Ďakujeme.

            V. Jurášová, I.V

          • EXKURZIA NA FRO

          • Dňa 17.10. 2023 sme sa zúčastnili exkurzie na Fyziatricko–rehabilitačnom oddelení v DONsP. Na začiatku nás vrchná sestra oboznámila s oddelením a zároveň nám ukázala všetky typy liečebných postupov. Boli sme uchvátení, ako jednotlivé prístroje fungujú a veľmi sa nám to páčilo. Hlavne nás zaujala práca fyzioterapeutov. Na vlastné oči sme mali možnosť vidieť, ako pracujú a cvičia s pacientmi. Ďakujeme naším profesorkám PhDr. Andrei Jarabákovej a PhDr. Márii Hudecovej, že nám umožnili zúčastniť sa takejto exkurzie. Za kolektív 3.B Janka Betíková