• OCENENIE PRIMÁTOROM MESTA

          • Pri príležitosti Dňa učiteľov boli 28. marca 2023 na pôde Mestského úradu v Dolnom Kubíne v mene primátora mesta ocenení pedagógovia materských, základných, stredných a umeleckých škôl. Za našu Strednú zdravotnícku školu v Dolnom Kubíne bola ocenená Mgr. Miloslava Turčinová, držiteľka Medaily sv. Gorazda za pedagogickú prácu, a riaditeľ školy, autor edukačnej filozofie „Škola plná života“, Mgr. Alojz Šutý. SRDEČNE BLAHOŽELÁME! „Keď chceme byť múdri a s nami celý svet, učme ľudí. Učiť nie, aby sme učili, ale aby vedeli. Vedieť nie, aby vedeli, ale aby položili ruku k činu.“ J. A. Komenský

          • PRÍPRAVA ČAJOV

          • V rámci ošetrovateľských techník sme dnes mali prípravu bylinkových čajov, z čoho ku koncu vzniklo príjemné posedenie a debata s pani učiteľkou Kahanovou, Jarabákovou a Majdišovou. Každý z nás sa dozvedel niečo nové a najviac tí, ktorí ráno nestíhali, a tak vzali prvé, čo im prišlo pod ruku, a báli sa to vôbec zaliať vodou😂. Ja som zistila, že existuje veľa byliniek na úplne všelijaké účely. Najprv také bežné, ako na dýchacie cesty alebo tráviace ťažkosti, ale bolo aj veľa na problémovú pleť. Niektoré dokonca aj ako prídavok do alkoholických nápojov. Z pani učiteľky Majdišovej sa „vykľula“ skúsená bylinkárka. Celkovo myslím, že tieto dve hodiny si každý z nás užil a určite sme si odniesli aj veľa nových poznatkov.

            Ester Kubiznová, 1.A

          • Ako nePREMÁRNIŤ ŽIVOT

          • Dňa 29. marca 2023 sa nám naskytla skvelá príležitosť si vypočuť a diskutovať formou online stretnutia s Ing. Ivanou Molnárovou. Odovzdala nám svoje životné skúsenosti, trápenia i úspechy, a dala nám niekoľko rád do života. Tento rozhovor bol pre nás veľkým prínosom pre uvedomenie si toho, čo nás v živote čaká a čím sa máme cielene zaoberať. 

            Ďakujeme pánovi riaditeľovi, Mgr. Alojzovi Šutému, za sprostredkovanie tohoto stretnutia. 

            Kolektívy 4.A a 4.B. 

          • BRITSKÉ TNT DIVADLO V DOLNOM KUBÍNE

          • Dňa 24.3.2023 sa mali možnosť niektorí študenti našej školy zúčastniť divadelného predstavenia Animal farm od slávneho anglického autora Georga Orwela. Dielo bolo inšpirované stalinistickým režimom a je kritikou komunizmu.

            Za sprostredkovanie tohto kultúrneho zážitku, kde sme mali možnosť overiť si svoje schopnosti z anglického jazyka, sa chceme poďakovať pani učiteľke Mgr.Eve Hankovej.

            Študenti ANJ.

          • IDEATON - od nápadu k realizácii

          • Pod záštitou predsedníčky Žilinského kraja a Sekcie mládeže ŽSK sa 14 tímov snažilo nachádzať originálne riešienia na témy:

            1. Ako byť atraktívnym absolventom už počas štúdia? 

            2. Návrat absolventov so zahraničnou skúsenosťou do regiónu

            V reperzentatívnych priestoroch Sobášneho paláca v Bytči sa pod vedením úspešných ľudí z korporátnych spoločností vzájomne inšpirovali a podporovali všetky 5-členné tímy pri vytváraní úspešného projektu. Náš tím v zložení žiačok 3. ročníka vytvoril projekt: Doučovanie nad šálkou kávy (ako byť atraktívnym absolvnetom už počas štúdia)

            Veríme, že sa podarí tento a ďalšie iné nápady a projekty zrealizovať v dohľadnej dobe. Pridajte sa!  

        • VÝZVA NA PODPORU ŠKOLY !
          • VÝZVA NA PODPORU ŠKOLY !

          • Podporte aktívny rozvoj študentských aktivít vďaka 2% dane resp. iným finančným darom.

            Všetky aktivity nad rámec vyučovania realizujeme vďaka podpore občianskeho združenia Srdcom zdravotník. Finančná podpora je veľkou pomocou pre aktívny rozvoj školy: "Školy plnej života."

            Vďaka Vašej podpore podporujeme šťastnejší a zmysluplnejší čas strávený na škole a lepšiu prípravu a uplatnenie v živote.ĎAKUJEME.

            Postup nájdete TU: https://szsdk.edupage.org/percenta2/

            vyhlasenie.pdf

          • SILNÁ RUKA - CELOSLOVENSKÉ FINÁLE

          • Silná ruka základných a stredných škôl 2023 V piatok 24.3. sa zúčastnili dve žiačky našej školy súťaže o najsilnejšiu stredoškoláčku na Slovensku v pretláčaní pravou rukou. Vo veľmi silnej celoslovenskej konkurencii sa podarilo Monike Lavorovej v kategórii nad 60 kg získať striebro a Sára Pukajová v kategórii do 60 kg obhájila zlato z minulého roka. Obidvom dievčatám srdečne gratulujem a prajem v živote veľa úspechov aj športového charakteru.

            Matúš Takáč

          • HODINA ZEME

          • Celosvetová akcia Hodina Zeme každoročne spája milióny ľudí a tisícky firiem po celom svete. Ide o najväčšiu celosvetovú akciu, do ktorej sa môže zapojiť každý. Stačí len zhasnúť svetlo na jednu hodinu!História akcie sa začala písať v austrálskom Sydney 31. 3. 2007.V súčasnosti sa Hodina Zeme koná vo viac ako 190 krajinách sveta. Do tmy sa už tradične ponoria aj najznámejšie budovy a pamiatky sveta.Tento rok pripadá Hodina Zeme na 25. marec. Konkrétne o 20.30 miestneho času sa môže každý z nás pripojiť k tejto celosvetovej iniciatíve a na hodinu zhasnúť svetlá.

          • EXKURZIA SÚSCCH BANSKÁ BYSTRICA

          • Dňa 21.3.2023 sme sa zúčastnili exkurzie Stredoslovenského ústavu srdcových a cievnych ochorení v Banskej Bystrici. Tento ústav ponúka zdravotnícke služby svetovej kvality a odbornú starostlivosť o pacientov s kardiovaskulárnymi chorobami vrátane invazívnej diagnostiky a kardiochirurgie. Spolu sme navštívili oddelenie arytmií, angiológie, kardiológie, kardiochirurgie a oddelenie ARO. Personál bol ochotný nám ukázať prevádzku ich oddelení a odpovedať na všetky naše zvedavé otázky. Ďakujeme za túto exkurziu.

            Natália Kormančíková a Adela Paríšková 3.A

          • 25. MAREC DEŇ POČATÉHO DIEŤAŤA

          • Symbolom Dňa počatého dieťaťa je biela stužka na odeve, pripnutím ktorej každý človek môže dať najavo svoj postoj k problematike ochrany ľudského života a jeho dôstojnosti. Nosením bielej stužky vyjadrujeme, že život je dar, ktorý začína počatím a končí prirodzenou smrťou. Cieľom kampane je poukázať na rešpektovanie práva na život od počatia. Vo štvrtok 23. marca sme sa aj my zapojili k ochrane ľudského života.

            Mgr. Ľudmila Michalicová.

          • SVET KNÍH

          • Pri príležitosti Mesiaca knihy redakcia Uzlík vyhlásila literárno-výtvarnú súťaž „Svet kníh“. Súťaž bola určená študentom 1. – 3. ročníka, ktorí mali počas jarných prázdnin prečítať knihu, napísať jej stručnú recenziu a výtvarne ju dotvoriť. Študenti vytvorili nádherné práce, z ktorých desať riaditeľ školy Mgr. Alojz Šutý odmenil finančným príspevkom na kúpu novej knihy. Srdečne BLAHOŽELÁME! Výtvarné recenzie budú vystavené v priestoroch školy, aby vás inšpirovali k prečítaniu knihy a k výmene čitateľských skúseností.

            Mgr. R. Bočkayová

          • SVETOVÝ DEŇ DOWNOVHO SYNDRÓMU

          • Pri príležitosti Svetového dňa Downovho syndrómu 21.3. sme sa zapojili do Ponožkovej výzvy.Tento deň sa na znak oslavy ľudskej jedinečnosti nosia dve rozdielne ponožky. Cieľom výzvy je šíriť povedomie o ľuďoch s Downovým syndrómom. Každý z nás môže búrať predsudky a pomôcť im, aby sa stali rovnocennými členmi spoločnosti a mohli realizovať svoje sny.

            Za všetkých ponožkáčov Veronika Geburová

          • EXKURZIA V UNIVERZITNEJ NEMOCNICI MARTIN

          • Dňa 16.3. sme sa zúčastnili exkurzie UNM v Martine pod vedením Mgr. I. Žufkovej a Mgr. M. Turčinovej. Exkurziu sme začali návštevou nemocničnej lekárne. Boli sme zasvätený do tajov skladovania liečiv, ich miešania, predaja, objednávania a predovšetkým do náplne práce ošetrovateľov lekárne. Personál lekárne bol veľmi prívetivý a vedúca lekárne PharmDr. E. Gruzmanová nám ukázala všetky zákutia lekárne. V jednej miestnosti sme mali pocit, že sme sa ocitli v pekárni, kde sa miesi cesto na výborný chlieb, ale boli sme rýchlo vyvedení z omylu a upozornení, že masa v nádobách je masť, ktorú laboranti miešajú pre pacientov. Z príjemného prostredia lekárne sme sa presunuli na oddelenie liečebnej výživy a stravovania. Prekvapil nás nový tabletový systém moderného stravovania pacienta. V našich očiach bolo badať malé svetielko závisti, že naše pracoviská touto novinkou nedisponujú. Tabletový systém je založený na princípe ohrievania potravy pre pacienta na 80°C. Kolektív kuchyne nám ukázal spôsob plnenia tabletov, čím sme boli očarení. Chceme sa poďakovať za skvelý prístup a ochotu oboznámiť nás so spôsobom výdaja stravy pre pacientov. Exkurzia bola pre nás veľmi prínosná. V závere sa chceme poďakovať aj našej triednej profesorke Ivete Žufkovej, že sme vďaka nej mohli túto exkurziu absolvovať. Ešte motto na záver: „Nepotrebujete striebornú vidličku, aby ste mohli jesť dobré jedlo.“ Paul Prudhomme

            Ján Kéry I.SAN

          • SVETOVÝ DEŇ VODY

          • Viete, že na tabuľku čokolády sa spotrebuje až 3400 l vody? Že najväčším zdrojom pitnej vody sú oceány? A prečo je vlastne more slané, keď sa doň vlievajú sladkovodné rieky?Tieto a ďalšie zaujímavosti o vode sa dozviete už 22. marca u nás v škole. Pozývame vás spoločne osláviť SVETOVÝ DEŇ VODY, ktorá je zdrojom života pre nás všetkých. Čakajú na vás fascinujúce prezentácie a súťažné aktivity, ktoré vás prenesú do sveta vody a prírody.Teší sa na vás Mgr. Lenka Vavrečanová, Mgr. Lívia Záhorová a Mgr. Petra Karcolová.

          • DEŇ ZDRAVIA

          • Dňa 16.3. 2023 žiačky 4.B opäť zavítali medzi seniorov do Klubu dôchodcov Istebné. Naše šikovné maturantky spríjemnili dopoludnie starším ľuďom, merali krvný tlak, hladinu krvného cukru, cholesterol, saturáciu kyslíka, hodnotili BMI index, edukovali seniorov ako si správne umývať a dezinfikovať ruky. Členovia klubu dôchodcov sa mohli zapojiť do rôznych aktivít na precvičenie mozgu. Vysoká účasť, skvelé výsledky a dobrá nálada prispeli k spokojnosti na oboch stranách.

            Ingrid Kahanová

          • EXKURZIA NA ODELENÍ OAIM TRSTENÁ

          • V pondelok 13.03.2023 sme navštívili Anesteziologicko-resuscitačné oddelenie v Hornooravskej nemocnici Trstená. Ďakujeme pani primárke MUDr. Horanovej za zaujímavú vstupnú prezentáciu oddelenia a vedúcej sestre Mgr. Maslaňákovej za výstižný výklad ošetrovateľskej starostlivosti. Tiež p. učiteľkám Žufkovej a Snovákovej za sprostredkovanie exkurzie.

            Kormanová, Bandîková, Dragošová a 3.A TS

          • EXKURZIA NA FRO

          • Dňa 10.3. 2023 sme sa zúčastnili exkurzie v Hornooravskej nemocnici Trstená na oddelení rehabilitácie. Toto oddelenie sa venuje komplexnej rehabilitácií detí a dospelých s pohybovými, neurologickými, ortopedickými, poúrazovými a inými komplikáciami, po nádorových ochoreniach, reumatických, degeneratívnych ochoreniach  a dlhodobo chorých nasledujúcimi metódami ako sú: Liečebná telesná výchova, Fyzikálna terapia, Magnetoterapia, Ultrazvuková terapia, Hydrogalvan, Teploliečba, Vodoliečba Masáže, Prístrojová lymfodrenáž HKK a DKK. Ďakujeme pani učiteľkám PhDr. Ivete Košarišťanovej a Mgr. Daniele Janoľovej a personálu, hlavne Mgr. Janke Jantošikovej za ochotu a veľmi krásnu náučnú exkurziu.

            Barbora Masničáková 3.B

        • VALENTÍNSKA KVAPKA KRVI
          • VALENTÍNSKA KVAPKA KRVI

          • Dňa 9.3. 2023 sa žiaci tretích, štvrtých ročníkov a externého štúdia zúčastnili Valentínskej  kvapky krvi na HTO DoNsP v Dolnom Kubíne. Veľmi sa tešíme, že medzi žiakmi pribúda čoraz viac prvodarcov krvi. Ďakujem všetkým, ktorí sa rozhodli darovať kúsok seba......

            Daruj krv, zachrániš život.......