• HLASUJEME KAŽDÝ DEŇ!

          • PRIDALI SME SA K HLASOVANIU ZA K-PARK PRE ORAVU

            Región Orava má veľkú šancu získať športový park. Budeme veľmi radi, keď podporíte denným hlasovaním túto výbornú možnosť. Hlasovanie je od 6.januára do 16.februára 2022. Každý hlasujúci je zároveň zaradený do žrebovania o jeden z tridsiatich smartfónov Samsung. Všetky informácie sú dostupné na www.kauflandpark.sk

            Poďme spoločne vyhrať pre nás všetkých krásny park plný zelene a športových aktivít (skate prvky, street ball, ping-pong, workout, lezecká stena...)! HLASUJTE KAŽDÝ DEŇ!!!

          • VIANOČNÉ POZDRAVY s Medi TV a časopisom Uzlík

          • Vážení rodičia, učitelia, milí žiaci,

            blížia sa najkrajšie sviatky v roku, a tak Vás časopis Uzlík a naša študentská televízia Medi TV oslovujú vyjadriť svoj vianočný pozdrav pre NÁS, VÁS, PRE VŠETKÝCH... Môžu triedy aj jednotlivci... Slovom, hudbou alebo aj s obrazom... Svoje nahrávky posielajte do správy na Facebook časopisu Uzlík, mne alebo Andrejovi Vojtasovi z 3. A, alebo na Edupage. Termín je do 15.12.2021. Odvysielané budú online v našom vianočnom vysielaní Medi TV. O dátume online vysielania Vás budeme informovať. Ďakujeme a TEŠÍME SA! Veď sme tí, ktorí dokážu veľa, a v srdci máme toho ešte oveľa viac! Mgr. Renáta Bočkayová

          • VIANOČNÉ PREKVAPENIE

          • Mgr. Daniela Janoľová sa teší spolu s druhákmi, pretože prišli nové vzorky uniforiem. Tak čo, druháci, páčia sa vám?

          • NOMINOVANÁ NA OCENENIE "TOP ČIN ĽUDSKOSTI"

          • Ľudskosť dostávame ako dar už v kolíske, ale nie každý ju postaví na prvý stupeň vo svojom živote, v práci, vo vzťahu k ľuďom, k prírode... Mgr. Katarína Ružičková takýmto človekom je. Kolískou jej bola oravská dedinka Leštiny, odkiaľ pochádza, a odkiaľ odišla študovať do Prahy na Karlovu univerzitu. Po skončení štúdia sa vrátila pôsobiť a pomáhať na rodnú Oravu. Nezlákal ju svet, ale rodný domov, kde 20 rokov pracovala ako zdravotná sestra na detskom oddelení v Nemocnici s poliklinikou v Dolnom Kubíne. Neskôr bola okresnou detskou sestrou, ale tiež sa  aktívne podieľala aj na očkovaní proti TBC na Orave... Svojimi vedomosťami, schopnosťami a ľudským prístupom vždy pomáhala oravskému regiónu a jeho pracovitému ľudu. Od študentských čias aktívne pracovala v Červenom kríži. Robila zbierky (bylín, pomarančovej kôry, vrchnáčikov, papiera, kódov, cestovných lístkov...) Zapájala sa, organizovala a aktivizovala aj iných do všetkého, čo môže pomôcť druhým ľuďom, napr. darcovstvo krvi, Deň narcisov, kultúrne programy pre deti na detskom oddelení, pre dôchodcov, mikulášsky alebo vianočný program a mnohé ďalšie. Organizovala burzy a charitatívne podujatia na pomoc ľuďom v núdzi. Dňa 5. 4. 2001 na Územnom sneme Slovenského Červeného kríža bola naša mládežnícka skupina SČK pod jej vedením vyhodnotená ako najlepšia zo všetkých stredných škôl na Orave, a zároveň bolo Mgr. K. Ružičkovej udelené vyznamenanie SČK za jej prácu.

            Jej dobročinnosť smerovala aj do krajín tretieho sveta. Napríklad iniciovala a zabezpečovala adopciu dieťaťa na diaľku. Spolu s kolektívom SZŠ v Dolnom Kubíne bola adoptívnym rodičom malého dievčaťa z Indie, ktorému financovali jeho štúdium a šancu na lepšiu budúcnosť. Celkovo deti jej učarovali na celý život. Rozdávala im svoju lásku, pomoc, podporu... Učila ich ľudskosti, aby ju rozdávali ďalej. Vo svojom voľnom čase celý život pôsobila aj ako  dobrovoľníčka v detských táboroch. Okrem zabezpečovania prvej pomoci, deťom pripravovala zábavný program, hry, súťaže a tešila sa spolu s nimi.  

            Týmito hodnotami obohacovala aj svoje pôsobenie a pedagogickú prácu na Strednej zdravotníckej škole v Dolnom Kubíne, kde pracovala od 1. 9. 1993. 28 rokov učila a pripravovala na život a pre život budúcich zdravotníkov, z ktorých vyrástli sestry, lekári, záchranári... Dlhé roky učila aj prvú pomoc budúcich vodičov. Zodpovedne a odborne, aby sa pri autohavárii nezmaril ani jeden ľudský život. Ľudský život vníma ako obrovský dar, ktorý má rozdávať najvyššie ľudské hodnoty. Preto sa vo svojej práci pedagóga zameriavala aj na osobný a osobnostný rozvoj svojich študentov. Bola zakladateľkou celoškolskej súťaže Talenty SZŠ – súťaže, v ktorej budúci zdravotníci môžu prezentovať svoj talent, záujmy a záľuby. Práve ona zaviedla do výuky zdravotníka na našej SZŠ aj záujem o osobný svet našich študentov, ktorý mu pomáha aj v ťažkých situáciách zvládať náročné chvíle zdravotníka. Zahrať si na hudobnom nástroji, zaspievať, niečo nakresliť, napísať, odfotiť, zašportovať si... Všetko to pomáha zvládať stresové situácie, posilňuje zdravotníka  a navyše svojím koníčkom môže potešiť aj svojich pacientov.

            Mgr. K. Ružičková dlhé roky spolupracovala so žiackou školskou radou a bola iniciátorkou a spoluorganizátorkou celoškolskej zábavno-športovej súťaže Súboj učitelia – žiaci. Ďalej organizovala podujatia: Deň učiteľov, Deň študentstva, Deň Zeme, Noc v knižnici a iné. Zapájala študentov do celoslovenských aktivít a súťaží, nadväzovala spoluprácu s inými školami, organizovala besedy... Medzi jej pedagogické zásady patril ľudský prístup, záujem o žiaka ako človeka, pomoc, empatia a samozrejme humor. Všetky tieto aktivity realizujeme dodnes, aj keď tento školský rok si naša kolegyňa vybrala už oddych na dôchodku. Niet sa čo diviť, veď celý život robila ako perpetumobile. A jej nekonečná energia a nápady nás inšpirujú dodnes.

            Z množstva výborných umiestnení musíme spomenúť aspoň to, že pod vedením Mgr. Kataríny Ružičkovej sa naše študentky umiestnili na 1. mieste v medzinárodnej súťaži prvej pomoci. 28. 3. 2012 porazili 4 tímy zo SZŠ v Děčíne a dva nemecké tímy. 10. 4. 2013 sa v tejto medzinárodnej súťaži pod jej vedením umiestnili na 2. mieste a v celoslovenskom kole v Dunajskej Strede sa naše družstvo dievčat umiestnilo na 2. mieste. Študenti dokázali, že naša SZŠ pripravuje vysokokvalifikovaných zdravotníkov.

            Medzi jej zásluhy patrí aj oživenie a zmodernizovanie školskej knižnice, ktorú dlhé roky viedla a dopĺňala o nové atraktívne tituly. Takto priviedla mladých ľudí nielen k čítaniu, ale aj k obohacovaniu vlastného osobného života. Pod jej vedením bola naša knižnica v šk. roku 2018/2019 zaradená medzi najlepšie školské knižnice na Slovensku. V tom istom šk. roku jej študenti celej našej školy vyslovili veľké Poďakovanie za jej prácu, aktivity, ľudský prístup a záujem o nich.

            Mgr. K. Ružičková taktiež organizovala besedy so spisovateľmi aj osobnosťami, ktoré rozvíjajú environmentálnu výchovu a cítenie, lebo aj láska k prírode a všetkému živému patrí medzi jej priority. Tiež boj za spravodlivosť, pomoc ľuďom, študentom, kolegom. Dlhé roky viedla naše školské odbory a nikdy sa nebála bojovať za správnu vec, vysloviť svoj názor, keď vedela, že to druhým pomôže.       

            Je ťažké opísať takého veľkého človeka so srdcom na dlani. Je to TOP ČIN ĽUDSKOSTI v jednom ľudskom živote! My všetci sme veľmi šťastní a hrdí, že bola/je našou kolegyňou a ĎAKUJEME jej za všetko, čo nás naučila. Chceme ju nominovať aj na Veľkú medailu sv. Gorazda. Zaslúži si to! Zo srdca jej prajeme hlavne veľa zdravia, energie, nápadov a radosti zo života. Sme hrdí na to, že Slovensko má takýchto ľudí!

            Za kolektív Strednej zdravotníckej školy v Dolnom Kubíne, všetkých študentov aj absolventov našej SZŠ aspoň niekoľko „životných čriepkov našej milej Katarínky“ spísala Mgr. R. Bočkayová 

          • KRAJŠIE VIANOCE PRE RODINY V NÚDZI

          • V priebehu mesiaca november 2021 organizovala Mgr. Gabriela Matkulčíková v spolupráci s Denným centrom Dolný Kubín zbierku trvanlivých potravín pre rodiny v núdzi, rodiny s viacerými  deťmi, týrané matky z nášho okresu. Zároveň deti z týchto rodín mohli napísať alebo nakresliť, čo by túžili nájsť pod vianočným stromčekom. Do tejto krásnej akcie sa zapojila aj naša škola v zmysle hesla Ronalda Reagana: "Nemôžeme pomôcť každému, ale každý môže pomôcť niekomu." Podarilo sa nám vyzbierať neskutočných 7 veľkých krabíc potravín, ale aj darčeky v podobe detských kočiarikov, postieľok pre bábiky, školských potrieb, hygienických potrieb, mobilov, detského oblečenia a  kancelárskych stoličiek. 

            Touto cestou by so chcela poďakovať všetkým jednotlivcom - žiakom aj zamestnancom školy, ale aj triedam, ktoré prispeli. O niektorých menách viem, ktorí mi veci odovzdali osobne, mnoho vás prispelo anonymne. Dali ste tak najavo v tomto predvianočnom období, že máte srdcia bohaté, že sa dokážete podeliť s tým, čo máte, pretože už Ivan Sergejevič Turgenev tvrdil: „Kto nemá peniaze je chudobný, kto nemá druha je chudobnejší, kto nemá srdce je najchudobnejší.“ PhDr. Andrea Jarabáková

          • WORKSHOPY NAŠICH UČITEĽOV

          • V rámci vzdelávania naši pedagógovia absolvovali veľmi zaujímavé workshopy ponúknuté OZ V.I.A.C.

            Design Thinking 29.11.2021 pod vedením lektora Marcela Rypáka. Ako pomenovať problém, ako nájsť reálne riešenie a ako do toho zapojiť mladých ľudí?
            Čítaním otvárame okná celému vesmíru 29.11. 2021 pod vedením lektorky Márie Drdákovej.
            Deti potrebujú zážitok, napätie, dobrodružstvo - toto všetko ponúkajú knihy. Knihy, čo otvárajú svet i nové rozmery poznania. Ako môžeme pomôcť deťom začať čítať či znovuobjaviť čaro knihy? Ako a prečo pracovať s čítaním na hodinách. Aké knihy deti potrebujú? Čítanie je cesta k poznaniu, zážitku, kritickému mysleniu, a tak k zdravej spoločnosti.
            Storytelling a online živá knižnica – EDUMA - 30. 11. 2021, lektorka: Janka Harušťáková
            Cieľ: Workshopom si cez vlastnú osobnú skúsenosť a zážitok pomenujete svoj pohľad na zmenu, limity, ktoré zmene bránia a odhalíte postoje ľudí, ktoré sú pri otázke zmeny tak typické. Spoločne prejdeme procesom reflexie a sebareflexie a popritom si na vlastnej koži skúsite jeden z nástrojov zážitkovej pedagogiky, larp, ktorý následne môžete sami využiť vo vašom vzdelávacom procese. ĎAKUJEME...

          • 1.december – Svetový deň boja proti AIDS

          • – podpora XV. ročníka kampane Červené stužky nosením červených stužiek.

            Červená stužka symbolizuje solidaritu v boji proti chorobe AIDS. Stužku navrhli členovia dobročinnej organizácie Visual AIDS v New Yorku v roku 1991 ako spomienku na tých, ktorí už tejto chorobe podľahli. Červená farba bola vybraná ako symbol krvi a života.

          • OCENENÁ SLOVENSKÝM ČERVENÝM KRÍŽOM

          • Pri príležitosti VII. Územného snemu Slovenského Červeného kríža Územného spolku ORAVA, ktorý sa konal 16. 11. 2021 v Dolnom Kubíne, bola naša Mgr. Eva Chomisteková ocenená ĎAKOVNÝM LISTOM za podporu a rozvoj činnosti SČK a rozvoj zdravotnej výchovy, propagáciu a výučbu prvej pomoci. SRDEČNE BLAHOŽELÁME! Mgr. Eva Chomisteková celý svoj život zasvätila práci v Slovenskom Červenom kríži a výuke prvej pomoci od detí v predškolských zariadeniach až po dospelých. Veď, čo je viac, ako vedieť zachrániť ľudský život? Pripravuje aj študentov na súťaže v prvej pomoci a vo svojej práci dosahuje výborné výsledky. Jej študenti sú motivovaní práve jej prácou a nadšením, ktorým dokazuje nevyhnutnosť vedieť podať prvú pomoc. Ľudský život je dar, a ona ho učí zachrániť v každej situácii. Odborne vyškolila aj veľa vodičov, ktorí pri autohavárii, istotne budú vedieť, ako konať. Navyše tiež aktivizuje študentov aj dospelých k darcovstvu krvi, čo je neoceniteľným prínosom pre zdravie a život našich občanov. Za svoj život bola už organizátorkou mnohých zbierok, ktoré pomohli či už zdravotne postihnutým občanom, alebo ľuďom v núdzi. Vo svojich aktivitách šíri aj osvetu v boji proti HIV/ AIDS, a celkovo všetky jej aktivity sú darom pre našu spoločnosť.

            Pod vedením Mgr. Evy Chomistekovej sa každoročne budúci zdravotníci zapájajú do  rôznych akcií organizovaných SČK. Napríklad v  septembri 2009  sa vybraní žiaci   zúčastnili na akcii pri príležitosti „Svetového dňa prvej pomoci" v meste Dolný Kubín. Bola to nezabudnuteľná  akcia, ktorú zorganizoval územný spolok SČK Dolný Kubín v kooperácii  s našou školou,  s DONsP, s OR PZ v Dolnom Kubíne, s mestom Dolný Kubín a s Hasičským zborom v Dolnom Kubíne. Cieľom tejto akcie bolo zvládnuť krízový stav - hromadná havária autobusu a úspešné manažovanie rôznych poranení, triedenie zranených a ich úspešné transportovanie  do DONsP. Tejto akcie sa zúčastnil aj MUDr. Viliam Dobiáš PhD., lekár, záchranár a  autor mnohých kníh o prvej pomoci.  Na tejto akcii boli niektorí žiaci našej školy  ako figuranti zamaskovaní rôznymi reálnymi poraneniami.

            Od roku 2009, kedy Mgr. Eva Chomisteková začala viesť SČK v našej škole, zapájala našich študentov do mnohých akcií. V materských školách realizovala výučbu prvej pomoci v rámci projektu „Evička a deti.“ Naši žiaci hravou formou učili deti  v popoludňajších hodinách   prvú pomoc. Pre deti si pripravovali zaujímavé témy, obrázky rôznych poranení a  ochorení a spolu s deťmi demonštrovali  prvú pomoc pri týchto poraneniach a ochoreniach. Deti sa na tieto stretnutia vždy veľmi tešili, pripravovali si pre našich študentov rôzne pesničky a básničky. Ďalej organizovala množstvo prednášok o prvej pomoci v základných a stredných školách. Ich význam je neoceniteľný, keď si predstavíte, že tieto deti, žiaci budú vedieť zachrániť ľudský život, keď sa dostanú do takejto situácie.         

            Organizovala v spolupráci s mestom Dolný Kubín aj akcie ako „Zdravé srdce“, na ktorej okoloidúcim merali krvný tlak, pulz a vypisovali dotazníky, týkajúce sa srdcovocievnych ochorení. V spolupráci s OR PZ v Dolnom Kubíne organizovala kontrolu vybavenosti lekárničiek u vodičov.  Tých vodičov, ktorí mali lekárničku v poriadku, odmenili jablkom a pre tých vodičov, ktorým lekárnička chýbala, alebo mali v nej „neporiadok“ potrestali citrónom a blokovou pokutou. 

            Každoročne v  novembri  organizuje „Študentskú kvapku krvi“ a vo februári „Valentínsku kvapku krvi“  na ktorej sa  zúčastňujú   žiaci   tretích a  štvrtých ročníkov.  Pribúdajú  aj noví,  bezplatní darcovia krvi z radu našich žiakov. Taktiež so študentmi pripravila program pri príležitosti odovzdávania Janského plakety darcom krvi. Na súťaži prvej pomoci, ktorú organizuje SČK v Dolnom Kubíne, pre družstvá žiakov základných a stredných škôl, pôsobí ako rozhodca na stanovišti, kde posudzuje správnosť poskytovania prvej pomoci. Organizuje aj prednášky študentom prvých ročníkov o histórii SČK a o dobrovoľníctve v SČK. A pre študentov tretích a štvrtých ročníkov prednáša o darcovstve krvi. Na ZŠ v Dlhej nad Oravou dlhé roky viedla krúžok prvej pomoci.

            Celoročne pripravuje študentov na súťaže prvej pomoci. Sú to súťaže nielen v rámci Slovenska, ale aj v zahraničí. V roku 2010 boli  v Brne na medzinárodnej súťaži, a od tohto roku sa každoročne zúčastňovali  medzinárodnej súťaže v  Děčíne. Každoročne územný spolok SČK pripravuje súťaže družstiev mladých zdravotníkov a družstiev prvej pomoci mladých v Dolnom Kubíne, kde žiaci súťažia v poskytovaní prvej pomoci na figurantoch, ktorí sú zamaskovaní rôznymi reálnymi poraneniami. Boli  to súťaže, ktoré im dali veľa  skúseností, zážitkov, ale aj veľa nových poznatkov o  poskytovaní prvej pomoci. Svoje skúsenosti a schopnosti si mohli konfrontovať so zdravotníkmi nielen z Čiech a  zo Slovenka, ale aj z Nemecka a Rakúska. Súťažili družstvá stredných zdravotníckych škôl a vysokých škôl, odbor zdravotnícky záchranár, ktorí poskytovali prvú pomoc pri hromadných nešťastiach.

            Každoročne na Slovensku asociácia stredných zdravotníckych škôl  pripravuje súťaže prvej pomoci pre žiakov. Súťaž je určená pre žiakov druhých a tretích ročníkov v odbore zdravotnícky asistent.  Najskôr prebiehajú regionálne kolá  a potom na konci školského roku sa organizuje celoslovenské kolo súťaže v prvej pomoci. Ako hovorí Mgr. E. Chomisteková: "Študenti sú veľmi šikovní, zo súťaží si každoročne priniesli skvelé výsledky, za ktoré boli ocenení  pohármi, diplomami a vecnými cenami. Ale najväčším ocenením pre nich sú nezabudnuteľné   zážitky, bohaté skúsenosti a množstvo teoretických vedomostí a praktických zručností.  Aj keď sú to len  modelové situácie, vždy ich hreje pri srdci dobý pocit, že by svojou prvou pomocou  zachránili nejeden ľudský život, ktorý je dôležitejší než vecné ocenenia..." Aj tomu ich učí Mgr. Eva Chomisteková, ktorej práca a aktivity sú neoceniteľným prínosom pri záchrane ľudského života a zdravia.

            Niektoré z úspechov našich študentov v súťažiach prvej pomoci pod vedením Mgr. Evy Chomistekovej: 

            V šk. r. 2014/2015 - 3. miesto na celoslovenskej súťaži v Dunajskej Strede, 5. miesto v medzinárodnej súťaži v Děčíne, v šk. r. 2015/2016 - 3. miesto v krajskom kole v Žiline, 2. miesto v medzinárodnej súťaži v Děčíne, v šk. r. 2016/2017 - 2. a 5. miesto v medzinárodnej súťaži v Děčíne. V šk. r. 2017/2018 sa náš tím  v medzinárodnej súťaži prvej pomoci v Děčíne pod vedením Mgr. E. Chomistekovej a Mgr. Moniky Hackenbergovej umiestnil na 2. mieste. V šk. r. 2018/2019 pod vedením Mgr. E. Chomistekovej naše tímy získali 3. miesto v krajskom kole „Prvá pomoc zdravotníckych škôl“, 3. miesto v krajskom kole „Asistent v akcii“, 1. miesto v krajskom kole „Prvá pomoc SČK“ a v celoslovenskom kole súťaže „Prvá pomoc zdravotníckych škôl“ 5. miesto.

            V školskom roku 2021/2022 Mgr. Evu Chomistekovú naša škola nominovala na Ocenenie Za aktívne občianstvo a ľudskosť 2021. Nominácia bola prijatá, rovnako ako nominácia Mgr. Kataríny Ružičkovej a študenta Andreja Vojtasa z 3. A. Oceňovanie sa kvôli epidemickým opatreniam uskutoční v novom roku 2022. V mene celej našej školy SRDEČNE BLAHOŽELÁME! Mgr. R. Bočkayová

          • POĎAKOVANIE

          • Naše úprimné poďakovanie patrí všetkým, ktorí sa slobodne a dobrovoľne zapojili do tohto celoslovenského projektu a podieľali sa na jeho príprave, propagácii, realizácii a hodnotení. Veľkú vďaku vyjadrujeme všetkým tvorivým, inšpirujúcim a šľachetným školským koordinátorom za prijatie pridelenej partnerskej školy, za skvelú koordináciu celoslovenského projektu na svojej škole a za korektnú a priateľskú komunikáciu s partnerskou školou. Taktiež im ďakujeme za ich elán, voľný čas a inšpiráciu, s ktorou sa venovali usmerňovaniu práce svojich žiakov v rámci celoslovenského projektu. Osobitne im a ich vzácnym kolegom ďakujeme za všetky originálne, kreatívne a inšpirujúce aktivity, ktoré zrealizovali na podporu čítania v triedach, v školských knižniciach alebo počas dištančného vzdelávania.

            Oprávnene im patrí naša veľká vďaka, úprimný obdiv a hlboká úcta. Špeciálne poďakovanie Naša veľká vďaka patrí aj žiakom stredných škôl za to, že sa opäť stali nezvyčajnými poslami priateľstva a dobrosrdečnosti. Ďakujeme im aj za to, že využili svoje nadšenie, nadanie a talenty na ušľachtilý cieľ, ktorým je sebavzdelávanie a vzdelávanie druhých, a že vytvárali živé a diskutujúce priateľstvá v rámci svojich tried a medzi partnerskými školami.

            Mgr. Rozália Cenigová, metodička a hlavný odborný garant celoslovenského projektu (26. 11. 2021)

        • INFORMATICKÝ BOBOR
          • INFORMATICKÝ BOBOR

          • 11. 11. 2021 sa konala celoslovenská informatická súťaž iBobor. Súťaže sa  zúčastnilo 31 žiakov našej školy  v kategórii Juniori (žiaci 1. a 2. ročníka stredných škôl a gymnázií). Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. 

             

            Najlepšie výsledky zo SZŠ Dolný Kubín v kategórii Juniori dosiahli žiačky:

            1.  Kojdiaková, Laura, II. A, percentil 85,62
            2.  Šimurdová, Patrícia, II. A
            3.  Balažíková, Eva, II. A

             

            K dosiahnutým výsledkom blahoželáme a všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť! Mgr. Viera Bobáková.

        • Dištančné vzdelávanie od 30.11. 2021
          • Dištančné vzdelávanie od 30.11. 2021

          • Vyhláškou RÚVZ Dolný Kubín, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia pre deti a mládež, zakazuje prezenčné vzdelávanie žiakom od 30.11. 2021 do odvolania.

            Podrobné informácie ohľadne dištančného vzdelávania budú aktualizované na edupage školy ešte dnes - výučba bude upravená podľa bežného rozvrhu.

            Od zajtra nie je v prevádzke školský internát - bližšie info bude zverejnené zajtra.

            Od zajtra je tiež pozastavený výdaj stravy.

            eduresized_rozhodnutie_ruvz.png​​​​​​​

          • "MŇA SA TO NETÝKA"

          • V rámci kampane k Svetovému dňu boja proti AIDS sa dňa 16.11. 2021 konalo  online kolo 6. ročníka  Národnej súťaže HIV/AIDS prevencia, ktorú  organizovala Mládež SČK Bratislava. Tejto súťaže sme sa zúčastnili po prvýkrát. Súťažilo trojčlenné  družstvo z II.B, ktoré pozostávalo z Michala Zápotočného, Danky Stašákovej a Alenky Vlčákovej.   Žiaci boli perfektne pripravení, nabití vedomosťami a novými informáciami. Vedeli promptne  reagovať na otázky. Vôbec im to nebolo ľahostajné, a preto im aj vyslovujem veľkú pochvalu. Prihlásených bolo 74 súťažných družstiev. Z celkového počtu 62 bodov sme stratili len 5 bodov, ale konkurencia bola veľmi silná, a žiaľ nepostúpili sme do ďalšieho kola. Aj keď sme sa neumiestnili na popredných  miestach, odnášame si veľa cenných vedomostí, ktoré žiaci zužitkujú vo svojom bežnom živote, hlavne  pri vlastnej ochrane. Práve táto súťaž mala prispieť k tomu, aby sme si uvedomili potenciálnych dôsledkov rizikového správania a  odstránili predsudky, diskrimináciu a stigmatizáciu ľudí žijúcich s HIV/AIDS a aby sme  ich vedeli pochopiť. A práve preto v  súčasnosti nikto z nás nemôže povedať: „Mňa sa to netýka“. Mgr. Eva Chomisteková