• DOKTOR KLAUN V CSS

          • Dnes 27.2. 2024 k nám do Centra sociálnych služieb na Brezovci v Dolnom Kubíne zavítali členovia Červeného Nosa Clowndoctors, aby spríjemnili a skrátili deň klientom. Ďakujeme za príjemný zážitok

          • ISTEBNIANSKYM CHOTÁROM

          • 25. ročník prechodu Istebnianskym chotárom sa konal v sobotu 24. 2. 2024. Tejto turistickej aktivity sme sa zúčastnili  spolu s našimi profesorkami - triednou Mgr. Jankou Povalovou, ktorá to v rámci turistického krúžku celé zorganizovala, Mgr. Monikou Hackembergovou a Mgr. Petrou Karcolovou. Po zápise sme od obce dostali aj nákrčníky s fotkou Istebnianskeho chotára a pero. Túra sa začala, a my sme mohli zas a znova objavovať krásy prírody, ktoré nám sama ponúka. Aby to nebolo málo, tak sa zo zachmúreného počasia stal nádherný jarný deň, ktorý viac prehĺbil náš zážitok. Po dorazení do konečnej destinácie, ktorou bola chata Koniareň, si pre nás všetkých občania Istebného pripravili teplý čaj, ale aj sladké šišky, ktoré nám dodali energiu. Podľa môjho názoru boli úseky, ktoré boli jednoduchšie, no iné boli ťažšie. Všetci účastníci sme dorazili, a čo je hlavné, nik sa nezranil. Na záver si pre nás ešte pripravili ako ,,sladkú’’ bodku výbornú kapustnicovú polievku. Bol to naozaj pekný zážitok a som rada, že sme sa ho mohli zúčastniť. Timea Šinálová a Michal Zápotočný. Ďakujeme!

          • DOBROVOĽNÍCKA AKCIA STARÉ VECI NIE SÚ ODVECI

          • V dňoch 16. - 17. 2. 2024 sa ochotné študentky zúčastnili na dobrovoľníckej akcii mesta Dolný Kubín Staré veci nie sú odveci, ktorá sa konala v MsKS . Táto burza starých vecí je prínosom nielen pre ľudí, ktorí pomoc potrebujú, ale aj pre nás študentky, ktoré  zmysluplne strávia čas pomocou a spoznávaním nových ľudí, ktorí nielen veci prinesú, ale aj poskytnú pomoc tam, kde je to potrebné. Bola to vydarená akcia, doslova to tam žilo, aj sme si zamakali, no odchádzali sme s pocitom, dobre vykonanej práce. Ďakujeme aj Mgr. Gabriele Matkulčíkovej, ktorá je srdcom tejto akcie.

            Vypracovala Mgr. Daniela Janoľová a Klaudia Bujnáková, 2.B

          • OŠETROVATEĽSKÉ TECHNIKY VERZUS REHABILITÁCIA

          • 16.2.2024 k nám na hodinu ošetrovateľských techník prišla Mgr. Renáta Brodňanská, vrchná sestra z rehabilitácie NsP DK.

            Predviedla nám správne polohovanie pacienta, chôdzu na barlách a premiestňovanie pacienta z postele na vozík. Tiež nám vysvetlila zásady, ktoré treba dodržiavať pri polohovaní a ako predísť komplikáciám pri imobilných pacientoch.

            Ďakujeme jej za výklad a našim učiteľkám za kreatívnu hodinu ošetrovateľstva.

            Klaudia Bujnáková a žiaci z 2.A, 2.B

          • O NEVIDITEĽNOM ČLOVEKU

          • Dňa 15.2. 2024 sme mali prednášku o neviditeľnom človeku. Dozvedeli sme sa množstvo nových a zaujímavých informácií. Ďakujeme a uvítame aj nabudúce.

            Karin Klimeková, 2. B

          • VALENTÍNSKY TURNAJ

          • Dňa 14. 2. 2024 bola naša škola pozvaná na Strednú odbornú školu polytechnickú v Kňažej. Ich škola si pre nás pripravila rôzne aktivity, ktoré sme museli plniť. Boli sme rozdelení do rôznych skupín podľa farieb srdiečok so študentmi z Kňažej. Polovicu aktivít vymysleli pre nás študenti z Kňažej a druhú polovicu si pripravili vyučujúci z našej školy. Pri aktivitách sme sa veľmi zabavili. Aktivity boli rôzneho typu a prispôsobené tak, aby sme ich všetci zvládli. Veľmi nás to bavilo. Ďakujeme za takúto skúsenosť a vzájomné spoznávanie sa. Vanesa Jurčová, 2. A

          • INOVATÍVNE STRETNUTIE SZŠ ŽSK

          • Na Inovatívnom stretnutí SZŠ Žilinského samosprávneho kraja, ktoré sa konalo 13. 2. 2024 v budove našej školy, sa stretli tímy zo všetkých stredných zdravotníckych škôl ŽSK. Cieľom tohto podujatia bolo sieťovanie škôl s podobným odborovým zameraním, aktivizácia žiakov a rozvoj ich zručností prostredníctvom tvorby návrhov a ich prezentácií pred odbornou porotou, a tiež možnosť navštíviť a pozrieť si priestory SZŠ v Dolnom Kubíne. Bola to príležitosť pre žiakov, odprezentovať svoje návrhy na inováciu školy, čo ich najviac trápi a čo by chceli zmeniť. Naši študenti si vybrali tému životného prostredia. V prvej časti Rebeka Kormaňáková a Laura Kojdiaková zo 4. A odprezentovali, čo všetko robíme pre životné prostredie, a v druhej časti Anna Serdelová, Michaela Polačková z 3. A a Klaudia Bujnáková z 2. B vysvetlili a odôvodnili, čo ešte chceme urobiť pre životné prostredie – UŠETRIŤ ENERGIU NA VYKUROVANIE NAŠEJ ŠKOLY výmenou STARÝCH OKIEN ZA NOVÉ. Taktiež poukázali na to, že výmena okien už nie je len otázka šetrenia energiami, ale aj otázka BEZPEČNOSTI! „...Vždy sme pomáhali druhým – dobrovoľníctvom, charitatívnymi akciami, zbierkami... Teraz potrebujeme pomôcť sami sebe!“ (viď. video 1 – 2 Fb Uzlík) Ďakujeme všetkým, ktorí nám pomohli toto stretnutie zorganizovať. Osobitne Ester Kubiznovej z 2. A a Andrejovi Hurťákovi zo 4. A, ktorí hostí privítali kultúrnym programom, a dievčatám z 3. B – Natálii Hucíkovej, Nikole Laššákovej a Tatiane Matuškovej, ktoré hostí sprevádzali po našej škole. (rr)

          • OST TROCHU INAK...

          • Ďna 31.1.2024 sme si na hodinách OST takto spríjemnili hodinu a naučili sme sa zásady podávania jedla pacientom. Ďakujem pani profesorke Lissovej za to,že sme si mohli vyskúšať podávanie jedla pacientom a nadobudnutie nových poznatkov.Viktória Ptáčková,Simona Revajova a Dominika Levandovská 1.A

          • NEZABUDNUTEĽNÝ LYŽIARSKY

          • V dňoch 5. 2. - 9. 2. 2024 triedy 1. A a 1. B sme sa zúčastnili lyžiarskeho výcviku na Kubínskej holi. Bolo to úžasné! Spolu sme si užili skvelé dni na svahu, zdokonalili sme svoje lyžiarske zručnosti, upevňovali kolektív a vytvorili si nezabudnuteľné spomienky. Bolo skvelé vidieť, ako sme podporovali jeden druhého a spoločne prekonávali výzvy. Teším sa, keď si spolu zaspomíname na tie skvelé chvíle na lyžiarskom výcviku! ⛷️❄️🎉

            Za všetkých prvákov Charlote Barčáková, 1. A

          • EXKURZIA NA FRO

          • Dňa 8. 2. 2024 sme sa zúčastnili exkurzie na fyziatricko-rehabilitačnom oddelení v Dolnom Kubíne. Dozvedeli sme sa veľa nových vecí, či už to, aké formy rehabilitácie môžu byť, alebo sme sa oboznámili s rôznymi prístrojmi a pomôckami, ktoré sú určené na rehabilitáciu s pacientmi. Najviac nás zaujala vodná rehabilitačná liečba, ale aj ostatné boli veľmi dobré. Upútala nás aj práca týchto pracovníkov v tomto odbore. Ďakujeme za tento zážitok našej pani učiteľke Ingrid Kahanovej.Vanesa Jurčová, 2. A

          • PREDSTAVUJEME NOVÚ PREDSEDNÍČKU ŠKOLSKÉHO PARLAMENTU

          • „Volám sa Klaudia, mám 17 rokov a som z Dolného Kubína. Vo svojom voľnom čase rada čítam knihy, chodím do prírody, jazdím na koňoch, maľujem obrazy a trávim čas s priateľmi. Zapájam sa do charitatívnych akcií a tiež rada recitujem. Mojím plánom ako predsedníčky školského parlamentu je našu školu ,,zútulniť”- tak vnútorne. Aby sa v nej žiaci lepšie cítili, zlepšiť vzťahy na škole, či už tie medzi žiakmi, alebo žiaci a učitelia. Ďakujem za túto možnosť byť predsedom školského parlamentu našej školy a nabrať novú skúsenosť do života. Budem sa snažiť byť každému nápomocná,“ prezradila nám o sebe Klaudia Bujnáková z 2. B, o ktorej však ešte vieme, že má výborné organizačné schopnosti, dobré nápady a je čestná. Nechce, aby sa niekomu ubližovalo alebo krivdilo. Keď je problém, vždy vie nájsť riešenie. Vie poradiť a pomôcť. Je skromná, a teraz bude určite nahnevaná, že sme na ňu toľko prezradili, ale je to pravda. Nemá rada chválu na svoju adresu, ale treba vyzdvihnúť tých, ktorým záleží na šťastí druhých. Klaudia vie povedať svoj názor a bojovať za správnu vec. Držíme jej palce a tešíme sa na tvorivú spoluprácu!

            Koordinátorka školského parlamentu MUDr. Veronika Geburová

          • Sebareflexia pre zvyšovanie kvality školy

          • Zvyšovanie kvality a rozvoj školy sme sa v novom kalendárnom roku rozhodli rozvíjať vďaka projektu, ktorý ponúka školám zriaďovateľ školy pod názvom: Budovanie klímy a mapovanie potrieb školy. 

            Cieľom mapovania je získať hodnotový postoj rodičov, žiakov aj zamestnancov školy formou online prieskumu zameraný na:

            1. osobné potreby a hodnotové východiská,
            2. aktuálne vnímanie svojej práce,
            3. predstava budúceho smerovania školy.


            Prieskum prebieha na stránke: www.skolskynetwork.sk/vyskusajte do piatka 1. 2. 2024 po zadaní unikátneho kódu, ktorý je k dispozícii pre žiakov, rodičov aj zamestnancov školy. V prípade potreby môžete komunikovať s triednymi učiteľmi. Výsledky budú spracované a zverejnené do konca februára 2024.

            Ďakujem za spoluprácu a podporu pri rozvoji a budovaní kvality školy. 

            S pozdravom riaditeľ školy Mgr. Alojz Šutý

          • Rast učiteľov je dôležitý

          • Pedagogický zbor aj v novom kalendárnom roku pokračuje v rozvíjaní svojho profesijného rozvoja prostredníctvom Aktualizačného vzdelávania školy. Lektori zo spoločnosti EDUSTEPS s.r.o. prakticky a zrozumiteľne predstavili možnosti vzdelávania učiteľov, ktoré sú popísané v Zákone č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch. Vzdelávanie bolo veľkým prínosom pre určenie si možností rozvoja kľúčových kompetencií a prípravu pre ďalší rast v povolaní učiteľa. Školenie nebolo len o teórii, ale aj o praktických príkladoch a pomenovaní si cieľov pre rozvíjanie svojho učiteľského portfólia.

          • POHĽAD DO SVETA MODERNÉHO ZDRAVOTNÍCTVA

          • Nemocnica novej generácie bola nezabudnuteľným zážitkom plným pútavých objavov. Navštívili sme ju 22. 1. 2024. Už od vstupu sme boli pohltení moderným prostredím, kde prevládali najnovšie technologické inovácie. Zdravotnícki profesionáli nám poskytli fascinujúce informácie o pokročilých diagnostických metódach, liečebných postupoch a nových trendoch v ošetrovateľskej starostlivosti. Rozhodne nás zaujala integrácia umelej inteligencie a robotiky v rôznych oddeleniach nemocnice. Novinkou v nemocnici Bory sú plávajúce/hladké lôžka a všetky izby pre hospitalizovaných pacientov sú v jednolôžkovom štandarde. Veľkou výhodou je automatizovaný systém potrubnej pošty, cez ktorý sa posiela biologicky materiál do laboratórií. Lieky sa pripravujú v automatickej centrálnej prípravovni liekov, ktoré následne taktiež idú na oddelenie potrubnou poštou. Vidieť, ako tieto technológie prispievajú k lepšej ošetrovateľskej starostlivosti, k presnejšej diagnostike a efektívnejšiemu liečeniu. To nám aj otvorilo oči pre potenciál, ktorý tieto nové prístupy prinášajú do medicíny a dali nám pohľad do sveta moderného zdravotníctva. Celkový dojem z exkurzie nám zostane dlho v pamäti. Bolo to nielen o vzdelávaní, ale aj o objavovaní nových možností v oblasti zdravotnej starostlivosti. Veríme, že podobné inovácie sa budú šíriť aj do ďalších zdravotníckych zariadení, čím sa zlepší kvalita starostlivosti o pacientov v celej našej krajine. Chceme poďakovať pani učiteľkám Mgr. Lívii Záhorovej a Mgr. Eve Chomistekovej, ktoré nám umožnili zúčastniť sa tejto exkurzie a manažérka vzdelávania pre zdravotnícke pozície PhDr. Lucii Lieskovskej, ktorá nás sprevádzala priestormi nemocnice, odpovedala na naše otázky a podelila sa o svoje skúsenosti, inšpirovanie a pohľad do sveta moderného zdravotníctva.
            Rebeka Kormaňáková a Viktória Marettová, 4. A.

          • PRVÉ MIESTO NA OLYMPIÁDE ANGLICKÉHO JAZYKA

          • Najlepšia angličtinárka v okrese je študentka zo Strednej zdravotníckej školy v Dolnom Kubíne Emma Pitáková (4. B). 17. 1. 2024 to dokázala na okresnom kole Olympiády v anglickom jazyku, ktoré sa konalo na Obchodnej akadémii v Dolnom Kubíne. Na súťaž ju pripravovala Mgr. Eva Hanková. Emma Pitáková si takto v kategórii 2D vybojovala postup do krajského kola. Srdečne BLAHOŽELÁME a držíme palce!

          • BENEFIČNÉ VIANOČNÉ TALENTY SZŠ V DOLNOM KUBÍNE

          • FINANČNÝ DAR PRE DETI

            Vzácni hostia: zakladateľka Talentov SZŠ Mgr. Katarína Ružičková a absolvent školy Marek Kurtulík – organizátor táborov pre deti zo sociálne znevýhodnených rodín. (Ako študent 3. A bol v rámci ocenenia Srdce na dlani 2018 ocenený Ďakovným listom za dobrovoľnícku službu a angažovanie sa, 9. 9. 2020 bol ocenený predsedníčkou ŽSK za mimoriadne úspechy v rôznych oblastiach a v roku 2020 bol taktiež spolu so svojím tímom Oravskej pomoci, ktorý založil, ocenený za Aktívne občianstvo a ľudskosť 2020. V kategórii TOP ČIN ĽUDSKOSTI získali HLAVNÉ OCENENIE.) Tretím hosťom bol absolvent našej školy Andrej Vojtas, držiteľ viacerých ocenení za dobrovoľníctvo, ktorý nielenže celé podujatie ozvučoval, ale vytváral aj úžasnú atmosféru. (27. 10. 2022 bol Andrej Vojtas ocenený predsedníčkou ŽSK za úspechy a výsledky v oblasti výchovy a vzdelávania v kategórii Mimoriadny čin ľudskosti. 11. 3. 2022 v Martine bol ocenený za AKTÍVNE OBČIANSTVO A ĽUDSKOSŤ 2021. V kategórii AKTÍVNY MLÁDEŽNÍK navyše získal HLAVNÉ OCENENIE.) ĎAKUJEME!

                „21. 12. 2023 sme zažili nezabudnuteľný deň prezentácie talentov našich spolužiakov. Všetci účinkujúci sa prekonali a urobili tú najlepšiu atmosféru na škole. VŠETCI BOLI VÍŤAZMI! ĎAKUJEME všetkým, ktorí sa zapojili a pomohli s realizáciou talentovej show. Bol to pre nás nezabudnuteľní deň.“ Charlotte Barčáková, 1. A

               „Veľmi sa teším a mám radosť z našich žiakov. Ich predstavenie talentov bolo úžasné. Mnohí boli pre mňa veľkým prekvapením a zároveň umeleckým pohladením na duši. A samozrejme viaceré vystúpenia nás navnadili na vianočnú atmosféru. Ďakujem všetkým, ktorí sa podieľali na príprave Vianočnej Talentovej show. Tešíme sa na Talenty SZŠ 2024 :)“ MUDr. Veronika Geburová, koordinátorka školského parlamentu

               V tento deň riaditeľ školy Mgr. Alojz Šutý ocenil nielen účinkujúcich, ale aj všetkých študentov, ktorí reprezentujú našu školu na rôznych kultúrnych, vedomostných a športových súťažiach či dobrovoľníckych projektoch. Zároveň odovzdal FINANČNÝ DAR 1000 eur na TÁBOR PRE SOCIÁLNE ZNEVÝHODNENÉ DETI. Túto sumu vyzbierali študenti SZŠ na Mikulášskych trhoch + individuálni darcovia. Všetkým, ktorí sa zapojili do zbierky, patrí obrovské ĎAKUJEME!!! Sme hrdí na to, že sme súčasťou našej ŠKOLY PLNEJ ŽIVOTA...

               „Je úžasné byť darom pre druhých. Dozrieť na túto úroveň sa podarilo nášmu bývalému absolventovi Marekovi Kurtulíkovi, ktorý už na našej škole rozbehol dobrovoľnícky projekt a založil občianske združenie Oravská pomoc... Ak sa iniciatívnosť a citlivé srdce rozvinie vďaka podpore školy, je to pre nás všetkých silnou inšpiráciou pre iniciatívu a aktivitu dobrovoľníctva na škole... Vymýšľať projekty, ktoré šíria dobro, to je vizitka školy...“ Mgr. Alojz Šutý, riaditeľ školy

            VIANOČNÉ TALENTY 2023 - hlasovanie v jednotlivých kategóriách

            KATEGÓRIA Č. 1 – ŠPORT - č. 10 Natália Fazekasová a Vanesa Stasová, 3. A 

            KATEGÓRIA Č. 2 – TANEC - č. 23 Mária Gašparová, 2. A 

            KATEGÓRIA Č. 3 - KRESBA / MAĽBA - č. 19 Dávid Vajdiar, 1. A 

            KATEGÓRIA Č. 4 – SPEV -  č. 15 Kristína Godišová, 4. B

            KATEGÓRIA Č. 5 - HRA NA HUDOBNÝ NÁSTROJ - č. 1 Ester Kubiznová, 2. A

            KATEGÓRIA Č. 6 - UMELECKÁ FOTOGRAFIA - č. 27 Sofia Graňáková, 2. B

            KATEGÓRIA Č. 7 – RECITÁCIA - č. 6 Daniela Stašová, 2. A

            KATEGÓRIA Č. 8 – HOBBY - č. 16 Andrej Hurťák, 4. A 

             

            VIANOČNÉ TALENTY 2023 - hlasovanie o absolútneho víťaza

            č. 16 Andrej Hurťák, 4. A