• BLAHOŽELÁME A ĎAKUJEME!

          • „Kto si vyberie recitovať Hviezdoslava, tak musí mať veľkú odvahu,“ povedala porota Lucii Kalisovej zo 4. A na regionálnom kole prednesu poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín, ktoré sa konalo 14. 4. 2023 v Námestove. Áno, naša Lucia takú odvahu mala. Späť ku „klasike“, návrat ku skutočným ľudským hodnotám, a to aj v umení. Lucia sa umiestnila na krásnom 3. mieste, a navyše svojou umeleckou recitáciou Zuzanky Hraškovie oživila posolstvo, ktoré nám tu zanechal P. O. Hviezdoslav. SRDEČNE BLAHOŽELÁME... Mgr. R. Bočkayová

          • EKURZIA NA PSYCHIATRICKOM ODDELENÍ

          • Dňa 3.4.2023 sme sa zúčastnili exkurzie na psychiatrickom oddelení v Hornooravskej nemocnici Trstená. Oddelenie poskytuje diagnostiku a liečbu rôznych psychických a psychosomatických ochorení. Súčasťou je taktiež oddelenie pre liečbu alkoholizmu. Vedúca sestra nám poskytla odborný výklad a previedla nás celým oddelením. Sme vďačné za túto príležitosť a získanie nových poznatkov. Za možnosť zúčastniť sa exkurzie ďakujeme pani profesorke Mgr. Ivete Žufkovej a Mgr. Margite Snovákovej

          • SÚBOJ UČITELIA - ŽIACI

          • Deň, ktorý už oddávna spája učiteľov a žiakov, deň, v ktorý si môžeme navzájom zmerať sily a spoločne si užiť skvelé chvíle. Súboj medzi učiteľmi a žiakmi sa konal aj tento rok 5. 4. 2023. Všetci zúčastnení sa mohli zapojiť do rôznych aktivít. Svoje všeobecné znalosti sme si preverili vo vedomostnom kvíze pod názvom „K tabuli!“, nemé rozhovory počas písomiek sme využili v hre „Nemá hádanka“, šikovnosť v hre „Loptička hop“, na parkete v rytme hudby sme to roztočili v súťaži „Zdravotnícky let’s dance“ a vyskúšali sme si aj množstvo ďalších aktivít. Nesmela chýbať ani kvalitná pohybová aktivita, a tá bola zahrnutá vo veľkom volejbalovom zápase medzi triedami navzájom, ale aj záverečným zápasom učiteľov a žiakov. Celý deň sa niesol vo veľmi uvoľnenej a príjemnej atmosfére. Aj keď si žiaci počas nabitého dňa viedli dobre, celkové víťazstvo patrí tímu učiteľov, ktorí získali v záverečnom hodnotení najviac bodov. Práve tým nám ukázali, že sa vedia uvoľniť a zabaviť spoločne so študentmi. Najlepšou triedou sa stala 4. A. Všetkým výhercom súťaží a aj víťazom volejbalového zápasu 2. B úprimne gratulujeme, a veríme, že budeme v tejto akcii ešte dlhoročne pokračovať! ŽŠP

          • EXKURZIA V INŠTITÚTE KRISTA VEĽKŇAZA V ŽAKOVCIACH

          • Dňa 30.3. sme IV. B a II.V trieda navštívili Ženský útulok v Ľubici a Domov sociálnych služieb v Žakovciach pod záštitou Inštitútu Krista Veľkňaza. Okrem zaujímavých informácii ohľadom zariadení a ich klientov sme mali možnosť sa zúčastniť svätej omše a stretnutia s kňazom Mariánom Kuffom, ktorý nám porozprával jeho príbehy a múdrosti zo života. Niektorí dokonca mali možnosť sa previesť na koňoch, o ktoré sa v areáli Domova socialných služieb starajú. Neostali sme ani hladní, pretože klienti Domova sociálnych služieb pre nás pripravili chutný obed. Za exkurziu sme veľmi vďační a sme radi, že sme mali možnosť vidieť nové zariadenia.

            Margita Tomáňová, 4.B

          • TRESTNOPRÁVNA ZODPOVEDNOSŤ MLÁDEŽE

          • Dňa 30.3.2023 bola v našej škole organizovaná prednáška preventistu kpt. Tibora Šándora z PZ SR. Prváci prednášku zhodnotili takto: „Dozvedeli sme sa veľa zaujímavých informácií, p. kapitán nám porozprával veľa príbehov zo svojej práce a popritom nám zdôraznil, prečo sa vyhýbať alkoholu, cigaretám, či drogám. Boli sme veľmi prekvapení, že niektoré príbehy končili veľmi smutným koncom, a určite veľa z nás pochopilo, že tak nechceme skončiť a budeme sa snažiť vyhýbať návykovým látkam“ za 1.B Klaudia Bujnáková

            „Prednáška pána policajta sa nám veľmi páčila. Všetci sme boli jeho prednášaním veľmi zaujatí. Sme mu naozaj vďační, že sa s nami podelil aj o jeho osobne príhody a skúsenosti a verím, že každý z nás si z tejto prednášky niečo poučné odniesol“ za 1.A Kristína Barutová

          • OCENENIE PRIMÁTOROM MESTA

          • Pri príležitosti Dňa učiteľov boli 28. marca 2023 na pôde Mestského úradu v Dolnom Kubíne v mene primátora mesta ocenení pedagógovia materských, základných, stredných a umeleckých škôl. Za našu Strednú zdravotnícku školu v Dolnom Kubíne bola ocenená Mgr. Miloslava Turčinová, držiteľka Medaily sv. Gorazda za pedagogickú prácu, a riaditeľ školy, autor edukačnej filozofie „Škola plná života“, Mgr. Alojz Šutý. SRDEČNE BLAHOŽELÁME! „Keď chceme byť múdri a s nami celý svet, učme ľudí. Učiť nie, aby sme učili, ale aby vedeli. Vedieť nie, aby vedeli, ale aby položili ruku k činu.“ J. A. Komenský

          • PRÍPRAVA ČAJOV

          • V rámci ošetrovateľských techník sme dnes mali prípravu bylinkových čajov, z čoho ku koncu vzniklo príjemné posedenie a debata s pani učiteľkou Kahanovou, Jarabákovou a Majdišovou. Každý z nás sa dozvedel niečo nové a najviac tí, ktorí ráno nestíhali, a tak vzali prvé, čo im prišlo pod ruku, a báli sa to vôbec zaliať vodou😂. Ja som zistila, že existuje veľa byliniek na úplne všelijaké účely. Najprv také bežné, ako na dýchacie cesty alebo tráviace ťažkosti, ale bolo aj veľa na problémovú pleť. Niektoré dokonca aj ako prídavok do alkoholických nápojov. Z pani učiteľky Majdišovej sa „vykľula“ skúsená bylinkárka. Celkovo myslím, že tieto dve hodiny si každý z nás užil a určite sme si odniesli aj veľa nových poznatkov.

            Ester Kubiznová, 1.A

          • Ako nePREMÁRNIŤ ŽIVOT

          • Dňa 29. marca 2023 sa nám naskytla skvelá príležitosť si vypočuť a diskutovať formou online stretnutia s Ing. Ivanou Molnárovou. Odovzdala nám svoje životné skúsenosti, trápenia i úspechy, a dala nám niekoľko rád do života. Tento rozhovor bol pre nás veľkým prínosom pre uvedomenie si toho, čo nás v živote čaká a čím sa máme cielene zaoberať. 

            Ďakujeme pánovi riaditeľovi, Mgr. Alojzovi Šutému, za sprostredkovanie tohoto stretnutia. 

            Kolektívy 4.A a 4.B. 

          • BRITSKÉ TNT DIVADLO V DOLNOM KUBÍNE

          • Dňa 24.3.2023 sa mali možnosť niektorí študenti našej školy zúčastniť divadelného predstavenia Animal farm od slávneho anglického autora Georga Orwela. Dielo bolo inšpirované stalinistickým režimom a je kritikou komunizmu.

            Za sprostredkovanie tohto kultúrneho zážitku, kde sme mali možnosť overiť si svoje schopnosti z anglického jazyka, sa chceme poďakovať pani učiteľke Mgr.Eve Hankovej.

            Študenti ANJ.

          • IDEATON - od nápadu k realizácii

          • Pod záštitou predsedníčky Žilinského kraja a Sekcie mládeže ŽSK sa 14 tímov snažilo nachádzať originálne riešienia na témy:

            1. Ako byť atraktívnym absolventom už počas štúdia? 

            2. Návrat absolventov so zahraničnou skúsenosťou do regiónu

            V reperzentatívnych priestoroch Sobášneho paláca v Bytči sa pod vedením úspešných ľudí z korporátnych spoločností vzájomne inšpirovali a podporovali všetky 5-členné tímy pri vytváraní úspešného projektu. Náš tím v zložení žiačok 3. ročníka vytvoril projekt: Doučovanie nad šálkou kávy (ako byť atraktívnym absolvnetom už počas štúdia)

            Veríme, že sa podarí tento a ďalšie iné nápady a projekty zrealizovať v dohľadnej dobe. Pridajte sa!  

        • VÝZVA NA PODPORU ŠKOLY !
          • VÝZVA NA PODPORU ŠKOLY !

          • Podporte aktívny rozvoj študentských aktivít vďaka 2% dane resp. iným finančným darom.

            Všetky aktivity nad rámec vyučovania realizujeme vďaka podpore občianskeho združenia Srdcom zdravotník. Finančná podpora je veľkou pomocou pre aktívny rozvoj školy: "Školy plnej života."

            Vďaka Vašej podpore podporujeme šťastnejší a zmysluplnejší čas strávený na škole a lepšiu prípravu a uplatnenie v živote.ĎAKUJEME.

            Postup nájdete TU: https://szsdk.edupage.org/percenta2/

            vyhlasenie.pdf

          • SILNÁ RUKA - CELOSLOVENSKÉ FINÁLE

          • Silná ruka základných a stredných škôl 2023 V piatok 24.3. sa zúčastnili dve žiačky našej školy súťaže o najsilnejšiu stredoškoláčku na Slovensku v pretláčaní pravou rukou. Vo veľmi silnej celoslovenskej konkurencii sa podarilo Monike Lavorovej v kategórii nad 60 kg získať striebro a Sára Pukajová v kategórii do 60 kg obhájila zlato z minulého roka. Obidvom dievčatám srdečne gratulujem a prajem v živote veľa úspechov aj športového charakteru.

            Matúš Takáč

          • HODINA ZEME

          • Celosvetová akcia Hodina Zeme každoročne spája milióny ľudí a tisícky firiem po celom svete. Ide o najväčšiu celosvetovú akciu, do ktorej sa môže zapojiť každý. Stačí len zhasnúť svetlo na jednu hodinu!História akcie sa začala písať v austrálskom Sydney 31. 3. 2007.V súčasnosti sa Hodina Zeme koná vo viac ako 190 krajinách sveta. Do tmy sa už tradične ponoria aj najznámejšie budovy a pamiatky sveta.Tento rok pripadá Hodina Zeme na 25. marec. Konkrétne o 20.30 miestneho času sa môže každý z nás pripojiť k tejto celosvetovej iniciatíve a na hodinu zhasnúť svetlá.

          • EXKURZIA SÚSCCH BANSKÁ BYSTRICA

          • Dňa 21.3.2023 sme sa zúčastnili exkurzie Stredoslovenského ústavu srdcových a cievnych ochorení v Banskej Bystrici. Tento ústav ponúka zdravotnícke služby svetovej kvality a odbornú starostlivosť o pacientov s kardiovaskulárnymi chorobami vrátane invazívnej diagnostiky a kardiochirurgie. Spolu sme navštívili oddelenie arytmií, angiológie, kardiológie, kardiochirurgie a oddelenie ARO. Personál bol ochotný nám ukázať prevádzku ich oddelení a odpovedať na všetky naše zvedavé otázky. Ďakujeme za túto exkurziu.

            Natália Kormančíková a Adela Paríšková 3.A

          • 25. MAREC DEŇ POČATÉHO DIEŤAŤA

          • Symbolom Dňa počatého dieťaťa je biela stužka na odeve, pripnutím ktorej každý človek môže dať najavo svoj postoj k problematike ochrany ľudského života a jeho dôstojnosti. Nosením bielej stužky vyjadrujeme, že život je dar, ktorý začína počatím a končí prirodzenou smrťou. Cieľom kampane je poukázať na rešpektovanie práva na život od počatia. Vo štvrtok 23. marca sme sa aj my zapojili k ochrane ľudského života.

            Mgr. Ľudmila Michalicová.