• VÝZVA NA PODPORU ŠKOLY !
          • VÝZVA NA PODPORU ŠKOLY !

          • Podporte aktívny rozvoj študentských aktivít vďaka 2% dane resp. iným finančným darom.

            Všetky aktivity nad rámec vyučovania realizujeme vďaka podpore občianskeho združenia Srdcom zdravotník. Finančná podpora je veľkou pomocou pre aktívny rozvoj školy: "Školy plnej života."

            Vďaka Vašej podpore podporujeme šťastnejší a zmysluplnejší čas strávený na škole a lepšiu prípravu a uplatnenie v živote.ĎAKUJEME.

            Postup nájdete TU: https://szsdk.edupage.org/percenta2/

            vyhlasenie.pdf

          • SILNÁ RUKA - CELOSLOVENSKÉ FINÁLE

          • Silná ruka základných a stredných škôl 2023 V piatok 24.3. sa zúčastnili dve žiačky našej školy súťaže o najsilnejšiu stredoškoláčku na Slovensku v pretláčaní pravou rukou. Vo veľmi silnej celoslovenskej konkurencii sa podarilo Monike Lavorovej v kategórii nad 60 kg získať striebro a Sára Pukajová v kategórii do 60 kg obhájila zlato z minulého roka. Obidvom dievčatám srdečne gratulujem a prajem v živote veľa úspechov aj športového charakteru.

            Matúš Takáč

          • HODINA ZEME

          • Celosvetová akcia Hodina Zeme každoročne spája milióny ľudí a tisícky firiem po celom svete. Ide o najväčšiu celosvetovú akciu, do ktorej sa môže zapojiť každý. Stačí len zhasnúť svetlo na jednu hodinu!História akcie sa začala písať v austrálskom Sydney 31. 3. 2007.V súčasnosti sa Hodina Zeme koná vo viac ako 190 krajinách sveta. Do tmy sa už tradične ponoria aj najznámejšie budovy a pamiatky sveta.Tento rok pripadá Hodina Zeme na 25. marec. Konkrétne o 20.30 miestneho času sa môže každý z nás pripojiť k tejto celosvetovej iniciatíve a na hodinu zhasnúť svetlá.

          • EXKURZIA SÚSCCH BANSKÁ BYSTRICA

          • Dňa 21.3.2023 sme sa zúčastnili exkurzie Stredoslovenského ústavu srdcových a cievnych ochorení v Banskej Bystrici. Tento ústav ponúka zdravotnícke služby svetovej kvality a odbornú starostlivosť o pacientov s kardiovaskulárnymi chorobami vrátane invazívnej diagnostiky a kardiochirurgie. Spolu sme navštívili oddelenie arytmií, angiológie, kardiológie, kardiochirurgie a oddelenie ARO. Personál bol ochotný nám ukázať prevádzku ich oddelení a odpovedať na všetky naše zvedavé otázky. Ďakujeme za túto exkurziu.

            Natália Kormančíková a Adela Paríšková 3.A

          • 25. MAREC DEŇ POČATÉHO DIEŤAŤA

          • Symbolom Dňa počatého dieťaťa je biela stužka na odeve, pripnutím ktorej každý človek môže dať najavo svoj postoj k problematike ochrany ľudského života a jeho dôstojnosti. Nosením bielej stužky vyjadrujeme, že život je dar, ktorý začína počatím a končí prirodzenou smrťou. Cieľom kampane je poukázať na rešpektovanie práva na život od počatia. Vo štvrtok 23. marca sme sa aj my zapojili k ochrane ľudského života.

            Mgr. Ľudmila Michalicová.

          • SVET KNÍH

          • Pri príležitosti Mesiaca knihy redakcia Uzlík vyhlásila literárno-výtvarnú súťaž „Svet kníh“. Súťaž bola určená študentom 1. – 3. ročníka, ktorí mali počas jarných prázdnin prečítať knihu, napísať jej stručnú recenziu a výtvarne ju dotvoriť. Študenti vytvorili nádherné práce, z ktorých desať riaditeľ školy Mgr. Alojz Šutý odmenil finančným príspevkom na kúpu novej knihy. Srdečne BLAHOŽELÁME! Výtvarné recenzie budú vystavené v priestoroch školy, aby vás inšpirovali k prečítaniu knihy a k výmene čitateľských skúseností.

            Mgr. R. Bočkayová

          • SVETOVÝ DEŇ DOWNOVHO SYNDRÓMU

          • Pri príležitosti Svetového dňa Downovho syndrómu 21.3. sme sa zapojili do Ponožkovej výzvy.Tento deň sa na znak oslavy ľudskej jedinečnosti nosia dve rozdielne ponožky. Cieľom výzvy je šíriť povedomie o ľuďoch s Downovým syndrómom. Každý z nás môže búrať predsudky a pomôcť im, aby sa stali rovnocennými členmi spoločnosti a mohli realizovať svoje sny.

            Za všetkých ponožkáčov Veronika Geburová

          • EXKURZIA V UNIVERZITNEJ NEMOCNICI MARTIN

          • Dňa 16.3. sme sa zúčastnili exkurzie UNM v Martine pod vedením Mgr. I. Žufkovej a Mgr. M. Turčinovej. Exkurziu sme začali návštevou nemocničnej lekárne. Boli sme zasvätený do tajov skladovania liečiv, ich miešania, predaja, objednávania a predovšetkým do náplne práce ošetrovateľov lekárne. Personál lekárne bol veľmi prívetivý a vedúca lekárne PharmDr. E. Gruzmanová nám ukázala všetky zákutia lekárne. V jednej miestnosti sme mali pocit, že sme sa ocitli v pekárni, kde sa miesi cesto na výborný chlieb, ale boli sme rýchlo vyvedení z omylu a upozornení, že masa v nádobách je masť, ktorú laboranti miešajú pre pacientov. Z príjemného prostredia lekárne sme sa presunuli na oddelenie liečebnej výživy a stravovania. Prekvapil nás nový tabletový systém moderného stravovania pacienta. V našich očiach bolo badať malé svetielko závisti, že naše pracoviská touto novinkou nedisponujú. Tabletový systém je založený na princípe ohrievania potravy pre pacienta na 80°C. Kolektív kuchyne nám ukázal spôsob plnenia tabletov, čím sme boli očarení. Chceme sa poďakovať za skvelý prístup a ochotu oboznámiť nás so spôsobom výdaja stravy pre pacientov. Exkurzia bola pre nás veľmi prínosná. V závere sa chceme poďakovať aj našej triednej profesorke Ivete Žufkovej, že sme vďaka nej mohli túto exkurziu absolvovať. Ešte motto na záver: „Nepotrebujete striebornú vidličku, aby ste mohli jesť dobré jedlo.“ Paul Prudhomme

            Ján Kéry I.SAN

          • SVETOVÝ DEŇ VODY

          • Viete, že na tabuľku čokolády sa spotrebuje až 3400 l vody? Že najväčším zdrojom pitnej vody sú oceány? A prečo je vlastne more slané, keď sa doň vlievajú sladkovodné rieky?Tieto a ďalšie zaujímavosti o vode sa dozviete už 22. marca u nás v škole. Pozývame vás spoločne osláviť SVETOVÝ DEŇ VODY, ktorá je zdrojom života pre nás všetkých. Čakajú na vás fascinujúce prezentácie a súťažné aktivity, ktoré vás prenesú do sveta vody a prírody.Teší sa na vás Mgr. Lenka Vavrečanová, Mgr. Lívia Záhorová a Mgr. Petra Karcolová.

          • DEŇ ZDRAVIA

          • Dňa 16.3. 2023 žiačky 4.B opäť zavítali medzi seniorov do Klubu dôchodcov Istebné. Naše šikovné maturantky spríjemnili dopoludnie starším ľuďom, merali krvný tlak, hladinu krvného cukru, cholesterol, saturáciu kyslíka, hodnotili BMI index, edukovali seniorov ako si správne umývať a dezinfikovať ruky. Členovia klubu dôchodcov sa mohli zapojiť do rôznych aktivít na precvičenie mozgu. Vysoká účasť, skvelé výsledky a dobrá nálada prispeli k spokojnosti na oboch stranách.

            Ingrid Kahanová

          • EXKURZIA NA ODELENÍ OAIM TRSTENÁ

          • V pondelok 13.03.2023 sme navštívili Anesteziologicko-resuscitačné oddelenie v Hornooravskej nemocnici Trstená. Ďakujeme pani primárke MUDr. Horanovej za zaujímavú vstupnú prezentáciu oddelenia a vedúcej sestre Mgr. Maslaňákovej za výstižný výklad ošetrovateľskej starostlivosti. Tiež p. učiteľkám Žufkovej a Snovákovej za sprostredkovanie exkurzie.

            Kormanová, Bandîková, Dragošová a 3.A TS

          • EXKURZIA NA FRO

          • Dňa 10.3. 2023 sme sa zúčastnili exkurzie v Hornooravskej nemocnici Trstená na oddelení rehabilitácie. Toto oddelenie sa venuje komplexnej rehabilitácií detí a dospelých s pohybovými, neurologickými, ortopedickými, poúrazovými a inými komplikáciami, po nádorových ochoreniach, reumatických, degeneratívnych ochoreniach  a dlhodobo chorých nasledujúcimi metódami ako sú: Liečebná telesná výchova, Fyzikálna terapia, Magnetoterapia, Ultrazvuková terapia, Hydrogalvan, Teploliečba, Vodoliečba Masáže, Prístrojová lymfodrenáž HKK a DKK. Ďakujeme pani učiteľkám PhDr. Ivete Košarišťanovej a Mgr. Daniele Janoľovej a personálu, hlavne Mgr. Janke Jantošikovej za ochotu a veľmi krásnu náučnú exkurziu.

            Barbora Masničáková 3.B

        • VALENTÍNSKA KVAPKA KRVI
          • VALENTÍNSKA KVAPKA KRVI

          • Dňa 9.3. 2023 sa žiaci tretích, štvrtých ročníkov a externého štúdia zúčastnili Valentínskej  kvapky krvi na HTO DoNsP v Dolnom Kubíne. Veľmi sa tešíme, že medzi žiakmi pribúda čoraz viac prvodarcov krvi. Ďakujem všetkým, ktorí sa rozhodli darovať kúsok seba......

            Daruj krv, zachrániš život.......

          • BURZA OBLEČENIA

          • Každý z nás má určite v šatníku oblečenie, ktoré už nenosí, ale stále je vo veľmi dobrom stave a môže ho nosiť niekto iný. Máte jedinečnú šancu toto oblečenie predať a kúpiť si niečo nové. Stačí, ak sa pohrabete vo svojich skriniach alebo v skriniach svojich súrodencov či rodičov a 29. -30. marca toto oblečenie prinesiete do školy. Porozmýšľajte nad cenou, za ktorú ho chcete predať a za peniaze, ktoré zarobíte, si môžete kúpiť niečo nové od ostatných žiakov. Do predaja môžete ponúknuť aj doplnky alebo topánky. Už teraz sa na našu spoluprácu počas burzy tešíme!

            Koordinátorky environmentálnej výchovy Mgr.Karcolová a Mgr. Záhorová

          • OKRESNÉ KOLO SŠ VO VOLEJBALE

          • Okresné kolo SŠ vo volejbale mix Dňa 7.3.2023 sme sa zúčastnili turnaja vo volejbale zmiešaných družstiev na pôde Gymnáziá P.O.H. v Dolnom Kubíne. Vo veľmi silnej konkurencii sme zabojovali v poslednom zápase a obsadili tretie miesto, začo patrí veľká vďaka nášmu tímu. Do budúcnosti prajem športovcom pevnú vôľu pracovať na svojich cieľoch.

            Matúš Takáč

          • EXKURZIA V TRANSPLANTAČNOM CENTRE UNM

          • Dňa 7.3.2023 sme sa zúčastnili plánovanej exkurzie v UNM, ktorou nás sprevádzali pracovníci Transplantačného centra. Hneď na úvod nás privítala vedúca sestra Mgr. Mária Kolomazníková, MPH.

            Svojou prítomnosťou nás poctil prednosta Kliniky všeobecnej, viscerálnej a transplantačnej chirurgie doc. MUDr. Juraj Miklušica, PhD., CETC, ktorý zdôraznil ľudský rozmer a dôležitosť darcovstva. Klinika, ktorú vedie, je hlavným chirurgickým pracoviskom na severnom Slovensku, zameraným na chirurgickú starostlivosť v oblasti transplantačnej chirurgie, konkrétne transplantáciu obličiek. V roku 2022 sa na klinike zrealizovala prvá transplantácia Langerhansových ostrovčekov pankreasu na Slovensku.

            Prvá prednáška bola odprezentovaná koordinátorom transplantačného centra, Mgr. Vladimírom Mojžišom. Je členom tímu Koordinačného centra pre orgánové transplantácie. Jeho úlohou je zabezpečenie hladkého priebehu celého procesu transplantácie. Od sledovania čakacej listiny na transplantácie, registra darcov, registra osôb, ktoré vyjadrili počas svojho života nesúhlas s odobratím orgánov po smrti, cez zabezpečovanie logistiky, prevozu pacientov a odobratých orgánov, až po spoluprácu s rodinou zosnulého, ktorá musí dať konečný súhlas s darcovstvom.

            Na Slovensku sa uplatňuje princíp takzvaného predpokladaného súhlasu, čiže každý z nás je potencionálnym darcom, ale konečné slovo má vždy pozostalá rodina. Ak prejaví s darcovstvom nesúhlas, jej vôľa sa rešpektuje.

            Druhou prednášajúcou bola Mgr. Jana Findurová, staničná sestra z oddelenia  JIS. Tá nám ozrejmila komplexnú a individualizovanú starostlivosť pred a po vykonaní transplantácie. Zdôraznila tiež dôležitosť vykonania mnohých vyšetrení z dôvodu kompatibility darcu a príjemcu.

            Na záver sme sa od Mgr. Andrei Miklušicovej dozvedeli o post transplantačnej ambulantnej starostlivosti o pacientov. O dôležitosti ich sledovania, edukácie, kontroly pravidelného užívania imunosupresív a dodržiavania zdravého životného štýlu.

            Od vzniku Transplantačného centra UNM ubehlo 20 rokov a za tento čas tu bolo vykonaných okolo 450 úspešných transplantácií. Svojou aktivitou patrí medzi centrá s najnižšou dobou čakania na transplantáciu obličky na Slovensku.

            Z tohto dňa si my, študenti I.V odnášame množstvo dojmov zo zanietenosti, s akou pracovníci kliniky rozprávali o ich profesii, ale taktiež z ich nasadenia, profesionality a ľudského prístupu ku pacientom.

            R. Baňasová I.V

          • LYŽIARSKY A SNOWBOARDOVÝ VÝCVIK

          • Dňa 13.2.-17.2. sme sa zúčastnili lyžiarskeho a snowbordového výcviku na Kubínskej holi. Kubínska hoľa je veľmi známym lyžiarskym strediskom najmä pre svoje krásne okolie, ktoré je možné obdivovať počas lyžovania. My sme dostali túto možnosť. Prvý deň sme si boli požičať výstroj potrebnú na lyžovanie a rozdelili sme sa do skupín. Počas tohto dňa sme si obnovili naše lyžiarske a snowboardingové schopnosti. Všetky ostatné dni nám počasie prialo vďaka čomu sme mali krásny ranný výhľad z vrcholovky Kubínskej hole. Všetci sme si tento týždeň nesmierne užili, aj keď sme prišli so svalovicou, čo je len potvrdením, že sme si naozaj veľmi dobre zalyžovali. Všetci sme si vytvorili krásne zážitky so spolužiakmi na celý život, na ktoré budeme spomínať ako na jedny z najlepších zo strednej školy. Mne, a určite aj mnohým z nás bolo veľmi smutno, že sa lyžiarsky výcvik skončil. Ďakujeme za túto možnosť, ktorá sa nemusí opakovať.

            Daniela Stašová, 1.A

          • SVET KNÍH

          • Pri príležitosti Mesiaca knihy redakcia Uzlík vyhlasuje literárno-výtvarnú súťaž „Svet kníh“. Súťaž je určená študentom 1. – 3. ročníka. Tvojou úlohou je prečítať knihu, napísať jej stručnú recenziu a výtvarne ju dotvoriť. Svoje práce prineste po prázdninách (6. 3. 2023 – 8. 3. 2023) do redakcie časopisu Uzlík. Najlepšie z nich budú odmenené a vystavené v priestoroch školy.

            Mgr. R. Bočkayová