• NÁRODNÝ ONKOLOGICKÝ ÚSTAV

          • V jedno piatkové ráno sme v skorých ranných hodinách vyrazili na exkurziu do Národného onkologického ústavu v Bratislave. Cesta nám ubehla veľmi rýchlo a ani sme sa nenazdali, a boli sme už v Bratislave. V onkologickom ústave nás privítala námestníčka pre ošetrovateľstvo PhDr. Katarína Zanchetta, ktorá má dlhoročnú skúsenosť v práci s onkologickými pacientami. Pracuje tam už 25 rokov a svoju prácu by nikdy nevymenila. Má vysoké nároky na zdravotníckych pracovníkov, pretože práca s onkologickými pacientami je veľmi ťažká, náročná a vyžaduje si trpezlivosť, pochopenie a empatiu, ktorá pri práci v zdravotníctve nesmie chýbať. V úvode nám v prednáškovej miestnosti porozprávala základné informácie o práci v onkologickom ústave, o výhodách a kráse tejto práce. Po krátkej prednáške sme sa rozdelili do 4 skupín a išli sme na jednotlivé oddelenia. Prvá skupina navštívila kliniku onkologickej chirurgie, ktorá vykonáva komplexnú onko-chirurgickú starostlivosť, operačnú liečbu prekanceróz a vybraných ochorení GITU pre celú republiku. Týmto oddelením nás sprevádzala PhDr. Beáta Bernadičová. Druhá skupina navštívila oddelenie OAIM, je to jednotka intenzívnej starostlivosti na onkológii a o tomto oddelení nám viac povedala sprevádzajúca Bc. Renáta Micheličová. Tretia skupina videla a počula o klinike onko-hematológie, ktorá je špičkovým pracoviskom, ktoré zabezpečuje kompletnú diagnostiku a komplexnú liečbu onkologických ochorení krvotvorby vo forme ambulantnej, ústavnej, konziliárnej a dispenzárnej zdravotnej starostlivosti. Jej súčasťou je Transplantačná jednotka. Ide o druhé najväčšie transplantačné pracovisko na Slovensku, ktoré je zamerané najmä na transplantáciu krvotvorných buniek, predovšetkým u pacientov s malígnymi lymfómami, leukémiami a myelómami. Klinika je tiež výučbovou základňou Lekárskej fakulty UK v Bratislave. O tomto nám porozprávala PhDr. Eva Schweighofer Bednáriková, PhD. Štvrtá skupina navštívila kliniku klinickej onkológie, ktorá poskytuje a zebezpečuje systémovú liečbu aplikovanú buď samostatne, alebo v kombinácii s radiačnou onkológiou, odľahčujúce abdominálne, pleurálne punkcie. Týmto oddelením nás sprevádzala PhdDr. Eva Baďuríková, PhD. Tejto skupine sa ušlo aj rádiologické oddelenie, ktoré vykonáva spektrum diagnostických a terapeutických výkonov, patrí k štandardne vybaveným pracoviskám diagnostického zobrazovania na Slovensku. Vykonávajú sa tam RTG, MMG, USG, CT, MR vyšetrenia. Táto exkurzia nás obohatila o množstvo krás nášho povolania, ďakujeme celému NOÚ za umožnenie exkurzie a za motiváciu k nim prísť pracovať. Ďakujeme aj Mgr. J. Povalovej a Mgr. K. Bedrichovej za sprostredkovanie exkurzie.

            Ďakujeme žiačky II.V a IV.B Paulína Líšková, Barbora Masničáková.

          • VIANOČNÉ KOLEDY V HNsP TRSTENÁ

          • Vianočnými pesničkami sme spríjemnili vianočný čas personálu a pacientom oddelenia HNsP. Ďakujeme vedeniu nemocnice a prajeme šťastné a veselé.

            Študentky 3.A triedy

          • DAR MATKY DIEŤAŤU

          • V piatok 15.12.2023 sme sa zúčastnili odbornej prednášky na tému: „Dojčenie, význam materského mlieka vo výžive dieťaťa.“ Profesionálna laktačná konzultantka Mgr. G. Lietavcová nám poskytla cenné informácie a názornú demonštráciu ako správne edukovať matku o dojčení a zároveň sme si mali možnosť vyskúšať techniky prikladania dieťaťa k prsníku ako aj  polohovania dieťatka pri dojčení. Dojčenie nie je iba o výžive. Je to aj o poskytovaní pocitu bezpečia a pohodlia. Počas dojčenia dieťa cíti teplo a lásku svojej matky. Tento pocit bezpečia a priblíženia je nevyhnutný pre náš budúci emocionálny rozvoj. Za podnetnú prednášku ďakujeme našej vyučujúcej PhDr. Márii Hudecovej.

          • DESAŤ ROKOV CELOŠKOLSKEJ SÚŤAŽE TALENT SZŠ

          • BENEFIČNÉ TALENTY SZŠ 2023

            Presne 6. 12. 2013 sa na našej škole konal prvý ročník súťaže TALENT SZŠ. S nápadom prišla Mgr. Katarína Ružičková, ktorá aj prijala hlavnú réžiu za podpory celého pedagogického zboru. Súťaž pomohla organizovať  aj ŽŠR pod vedením PhDr. Ivety Košarišťanovej a redakcia časopisu Uzlík. Do súťaže sa zapojilo 24 žiakov. Súťažilo sa v kategórii: spev, tanec, hra na hudobný nástroj, fotografia, literárna a výtvarná tvorba, tvorivá činnosť. Na priebeh súťaže dozerala odborná porota a príjemnú atmosféru dotvárala hudobná skupina SOVOS z Oravského Bieleho Potoka – T. Kahan, M. Balek, L. Pilarčík a speváčky z 2. B SZŠ – Andrea a Adriana Šangalová. Moderovali žiačky z 3. A – K. Kozoňová, M. Frčová a L. Furielová. Celé podujatie sa zároveň nieslo v duchu benefičného podujatia pre malého Šimonka. Absolútni víťazi Talent SZŠ: 2013 - Aneta Baláková, 1. A - spev, 2014 (nekonali sa), 2015 - Annamária Lušťoňová, 1. A - spev, 2016 - Oliver Zemenčík, 4. A - šport, 2017  - Lenka Bachroňová, 3. A - spev, 2018 - Zlatica Kubicová, 1. A - spev, 2019 - Lucia Kalisová, 1. A - recitácia, 2020 (online) - Andrej Vojtas, 2. A  - DJ-ing, 2021 (nekonali sa), 2022 (konali sa 25. 1. 2023) – Andrea Ragályi, 4. A  – spev. Aj keď absolútny víťaz, na základe hlasovania študentov a poroty, môže byť len jeden, všetci, ktorí našli odvahu prezentovať svoj talent, sú víťazmi. Navyše, každý náš študent či absolvent, ktorý s láskavým srdcom, prosociálnosťou a ľudskosťou obohacuje tento svet, je ABSOLÚTNYM VÍŤAZOM. 

            A rok 2023? Dozvieme sa 20. 12. 2023. Hlavným organizátorom podujatia je školský parlament pod vedením MUDr. Veroniky Geburovej. Opäť vo vianočnej atmosfére, v duchu benefičného podujatia... Do finančnej zbierky sa môžete zapojiť stále. Viac info na vrátnici školy. TEŠÍME SA!

            Mgr. R. Bočkayová

          • Workshop Axen Rose

          • Dvojhodinový worshop finančne podporený zriaďovateľom ŽSK vedený p. Mgr. L. Baranyaiom, PhD. mal za cieľ motivačnými cvičeniami podporiť spoznávanie seba a chápať postoje druhých. Cieľom stretnutia bolo pomenovať možnosti, ako podporiť pozitívnu zmenu vo vzdelávaní, ktorá je zameraná na budovanie zlepšenia a zintenzívnenia života v škole s využitím tvorivého potenciálu všetkých. Ako na vytváranie pozitívnej klímy, wellbeingu, manažmentu kvality a znalostného manažmentu na školách. Ďakujem všetkým zúčastnením za ochotu spolupracovať a venovať pozornosť týmto cieľom. RŠ. 

          • ADOS A JEJ SLUŽBY

          • Dnes 13.12. 2023 sme si vypočuli prednášku pani Mgr. Veroniky Podbrežnej, konateľky A.D.O.S. – Nádej, s.r.o. z Dolného Kubína.

            Prednáška bola nabitá jej dlhoročnými skúsenosťami s ošetrovateľskou starostlivosťou o seniorov, dlhodobo chorých a bezvládnych pacientov. Ona a jej dve kolegyne – sestry, poskytujú svojim klientom zdravotnú a ošetrovateľskú starostlivosť v ich prirodzenom prostredí, po predchádzajúcej konzultácii s praktickým lekárom, respektíve lekárom špecialistom. Hlavnou náplňou domácej ošetrovateľskej starostlivosti je ošetrovanie rán, dekubitov, podávanie infúznej liečby, aplikovanie injekcií, odbery krvi, moču, sterov, starostlivosť o permanentné katétre, aj ich zavádzanie a výmenu u žien. Veľmi dôležitou súčasťou ich práce je aj edukácia rodiny pri opatrovaní chorých.

            Videli sme, koľko rozličných a nevyhnutných pomôcok, prípravkov a nástrojov obsahuje príručná taška sestry, poskytovateľky domácej ošetrovateľskej starostlivosti.

            Počas prednášky sme si uvedomili, aká náročná je to práca, či skôr poslanie a aké benefity prináša pacientom, ktorí môžu byť ošetrení v pohodlí svojho domova.

            Veľká vďaka za umožnenie tohto stretnutia patrí našej triednej pani učiteľke Mgr. Kataríne Bedrichovej.

            R.Baňasová II.V

          • SRDCE NA DLANI 2023

          • Na 8. ročníku krajského oceňovania Srdce na dlani 2023, ktoré sa konalo 6. 12. 2023 v Ružomberku, boli Ďakovným listom ocenené aj naše študentky. V kategórii „Dobrovoľníctvo v sociálnej a zdravotnej oblasti“ bola ocenená Erika Mäsiarová zo 4. A a trojica dobrovoľníčok, tiež zo 4. A, Dominika Dragošová, Lucia Kormanová a Chiara Bandíková

          • OCEŇOVANIE AKTÍVNEHO OBČIANSTVA A ĽUDSKOSTI 2023

          • Viac ako 120 ľudí sa 7. 12. 2023 stretlo v Martine na slávnostnom oceňovaní za AKTÍVNE OBČIANSTVO A ĽUDSKOSŤ 2023. Cieľom ocenenia je zviditeľnenie hodnoty aktívneho občianstva, ľudského prístupu a hodnotných príkladov záujmu o skvalitnenie života v miestnej komunite. Z našej školy bola v kategórii TOP MLÁDEŽNÍK ocenená ĎAKOVNÝM LISTOM študentka zo 4. A triedy Erika Mäsiarová. Celé podujatie sa konalo pod záštitou predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja pani Eriky Jurinovej s finančnou podporou Ministerstva školstva, vedy výskumu a športu SR. 6. 12. 2023 v Ružomberku si Erika Mäsiarová prevzala aj ocenenie SRDCE NA DLANI 2023 v kategórii „Dobrovoľníctvo v sociálnej a zdravotnej oblasti“.

            SRDEČNE BLAHOŽELÁME!

          • KDE CÍTIŤ LÁSKU A TEPLO NIELEN NA VIANOCE

          • Vonku padá sneh, no v CSS Orava sa koná 7.ročník Mikulášskeho stolnotenisového turnaja, ktorý sa koná pod záštitou predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja Eriky Jurinovej. Bol to príjemný deň strávený nielen medzi súťažiacimi, ale aj klientmi tohto zariadenia. Tento deň bol doplnený exkurziou, ktorou nás sprevádzala vrchná sestra Bc. Daniela Pavlíková. Chceme sa poďakovať všetkým zamestnancom a pánovi riaditeľovi PhDr. Martinovi Gočalovi, ktorý činy premieňa na skutky.

            Študentky 3.A

          • KRAJSKÉ KOLO V ŠACHU STREDOŠKOLÁKOV

          • Na Majstrovstvách v šachu stredoškoláčok nás v Žiline 30. 11. 2023 reprezentovala úspešná majsterka okresu z 1.B Diana Viktória Košútová. Súperky boli veľmi silné - dokonca bývalé školské majsterky Slovenska. Aj preto sme po siedmych kolách v zrýchlenom šachu obsadili výborné 6. miesto. Diane gratulujeme a prajeme veľa športových úspechov v kráľovskej hre.

            Mgr. Martin Bobrík

          • SRDCE K SRDCU

          • Najkrajšie dary sú tie, ktoré dávame druhým. Bolo nám cťou a potešením sprevádzať Mikuláša v Centre sociálnych služieb PRAMEŇ v Dolnom Kubíne. Ďakujeme za krásne chvíle...

            Kolektív 4. B

          • MIKULÁŠ NAVŠTÍVIL AJ SENIOROV

          • Mikuláš so sprievodom rozdával radosť aj za bránami našej školy. 6. 12. 2023 študenti našej SZŠ navštívili seniorov v Centre sociálnych služieb na Brezovci. Cieľom návštevy bolo potešiť ich spevom, hrou na heligónke, gitare, tancom, milým slovom, úsmevom a pohladením.  Na očiach im bolo vidieť obrovskú radosť aj potešenie z našej návštevy. U niektorých boli aj slzičky dojatia z toho, že si na nich v tomto období niekto spomenul. ĎAKUJEME za možnosť stráviť krásny čas s našimi seniormi.

          • MIKULÁŠSKE TRHY

          • Keď rozprávajú srdcia a chuť pomôcť, potešiť a obdariť,

            sa zmení na činy, vykúzli sa DEŇ AKO ŽIADNY INÝ!

            Mikulášske trhy, ktoré zorganizoval Študentský parlament Strednej zdravotníckej školy v Dolnom Kubíne 6. 12. 2023, a zapojil do nich všetkých študentov, zamestnancov školy aj návštevníkov, ktorí prišli na Deň otvorených dverí, priniesli krásnu sumu! Tento finančný dar bude venovaný na dobročinnosť. Viac sa dozviete na VIANOČNÝCH TALENTOCH SZŠ 2023. Ďakujeme všetkým!!! 

          • PREDVIANOČNÉ CHIRURGICKÉ ODDELENIE HONsP TRSTENÁ

          • Po 4. týždňoch praxe na chirurgickom oddelení v Nemocnici v Trstenej, sme našu prax ukončili stavaním a zdobením vianočného stromčeka. Na jeho výzdobe sme sa s radosťou podieľali my študentky a sestričky z chirurgie. Veríme, že bude robiť radosť ako pracujúcemu kolektívu zdravotníkov, tak aj pacientom, ktorí budú tráviť predvianočné a vianočné obdobie v nemocnici.

            Vanesa Žuffová, 3.B

          • EXKURZIA NA FRO

          • Exkurziu na fyziatricko-rehabilitačnom oddelení sme absolvovali 30. 11. 2023. Oboznámili sme sa s prácou fyzioterapeutov, ktorí sa zameriavajú na rehabilitáciu poúrazových stavov a stavov vyžadujúce intenzívnu rehabilitačnú liečbu. Videli sme úseky pre elektroliečbu, vodoliečbu, masáže, individuálna LTV, špeciálnu pohybovú terapiu, kde sa opäť obnovujú narušené pohybové funkcie pacienta. Pre efektívnu liečbu pacientov sa používa moderná liečba laserom a rázovou vlnou. Ďakujeme sa umožnenie tejto exkurzie personálu FRO, ale aj Mgr. Ľudmile Michalicovej.

            Dominika Sekerášová, 3. A

          • EXKURZIA PRVÁKOV NA CS

          • V dňoch 27.11 a 29.11 sme sa I.A a I.B s vyučujúcimi OST zúčastnili exkurzie na oddelení centrálnej sterilizácie v DONsP. Sterilizačná sestra Bc. Veronika Rosinská nám ukázala celý proces od kontroly sterilizačnej jednotky, mechanickej očisty materiálov, nástrojov, ich vloženie do požadovaného sterilizátora, až po expedíciu na oddelenie. Názorne sme porozumeli, že práca na tomto pracovisku je náročná a najdôležitejšia pre bezpečnosť všetkých ošetrovateľských, medicínskych postupov. Odniesli sme si veľa nových vedomostí, ktoré nám naše pani učiteľky v učebni OST nemajú možnosť ukázať. Ďakujeme im za sprostredkovanie exkurzie.

            V. Mešková, I.B a V. Ptáčková, I.A

          • ČERVENÉ STUŽKY - KAMPAŇ BOJA PROTI AIDS

          • Dňa 1. decembra sme sa aj my študenti 1.A pripnutím červenej stužky zapojili do 17. ročníka kampane boja proti AIDS, a to priamo na stretnutí škôl v Žiline. V úvode nás svojím  príjemným hlasom privítala pani riaditeľka Gymnázia sv. Františka v Žiline, PhDr. Anna Poláčková.

            Hlavným bodom programu bola  prednáška na tému HIV/AIDS, ktorú nám veľmi zaujímavým spôsobom prezentoval  MUDr. Lukáš Murajda, PhD. Naučili sme sa, ako sa prenáša vírus HIV, čo je AIDS, kedy môže byť človek infikovaný, či sa dá HIV liečiť a veľa ďalších zaujímavých informácií.

            Po prednáške nám samozrejme ostal čas aj na prechádzku vyzdobeným mestom a na vianočné nákupy. Za sprostredkovanie tejto akcie chceme poďakovať našej p. triednej učiteľke Eve Hankovej a p. uč. Tatiane Olbertovej.