• EXKURZIA 3.B na COS a OCS

          • Dňa 28.11. sme sa zúčastnili exkurzie na operačných sálach a na oddelení centrálnej sterilizácie. Bol to pre nás všetkých veľký zážitok. Konečne sme videli, ako to v skutočnosti vyzerá a funguje na operačných sálach, a nežili len v našich predstavách z filmov či seriálov z nemocničného prostredia. Vedúca sestra nás previedla celým oddelením a zároveň vysvetľovala, ako to tam funguje, čo sa zmenilo oproti minulosti alebo čo je hudbou budúcnosti. Cestou späť sme už mali možnosť vidieť prípravu pomôcok a pacientov na operácie, ale aj samotné operácie v každej operačnej sále.
            Na oddelení centrálnej sterilizácie nám názorne vysvetlili, aká je cesta každého použitého nástroja či pomôcky, ako prebieha preddezinfekcia, mechanická očista, dezinfekcia, setovanie a balenie materiálu na sterilizáciu, ako fungujú jednotlivé druhy sterilizátorov, ako prebieha proces sterilizácie v jednotlivých etapách. Konečne sme ich videli na vlastné oči, lebo doteraz sme si ich iba predstavovali. Ďakujeme pani učiteľkám PhDr. Márii Hudecovej a PhDr. Andrei Jarabákovej za sprostredkovanie exkurzie a taktiež ochotným pracovníkom na OCS a COS za názornú ukážku a výklad.

            Janka Betíková, 3. B

          • EXKURZIA v ADELI MEDICAL CENTER V PIEŠŤANOCH

          • „V prvom rade musia byť uspokojené vaše základné potreby Maslowovej pyramídy,“ s týmito slovami nás dnes 30. 11. 2023 s úsmevom vítala Ing. Zuzana Cyprichová, výkonná riaditeľka a správkyňa nadácie ADELI, na pôde rehabilitačného centra v Piešťanoch. Nás študentov I.V a II.V na privítanie čakalo bohaté občerstvenie. Ale čo nás potešilo ešte viac, bol bohatý program, ktorý nám pani Cyprichová pripravila spolu s pani Lenkou Chovanec, šéfkou marketingu tohto medzinárodne uznávaného zariadenia. V úvodnom príhovore sme sa dozvedeli, že Adeli budúci rok oslávi 20. výročie vzniku. Doteraz ho navštívili pacienti zo 65 krajín sveta vo veku už od šiestich mesiacov. Terapie sú zamerané na neurologické ochorenia s motorickým postihnutím, ako je mozgová príhoda, rázštep chrbtice, detská mozgová obrna, Parkinsonova choroba a skleróza multiplex, ale tiež poranenia mozgu po úrazoch.

            Počas exkurzie nás zamestnanci a zamestnankyne previedli jednotlivými terapiami, ktoré sa pacientom poskytujú na individuálnej báze. Základnou zložkou liečby je rehabilitácia v Adeli obleku – špeciálne vyvinutom celotelovom záťažovom odeve, pri ktorom je potrebná asistencia niekedy troch až štyroch terapeutov naraz. Trénuje u klienta správny postoj pohybového aparátu, zlepšuje pohyblivosť kĺbov a propriocepciu (polohocit – uvedomenie si vlastných končatín), nacvičuje chôdzu.

            Skúsili sme si virtuálnu realitu lietania – Icaros, kde bolo treba využiť silu našich svalov. Niektorí z nás vyskúšali frekvenciu elektrickej aktivity svojho mozgu vďaka modernej metóde biofeedback. Videli sme senzomotorickú terapiu, hyperbarickú komoru, tréningovú jednotku Spider, aj terapiu Babymed zameranú na najmenších pacientov. O neuro-rehabilitácii nám odprednášal hlavný fyzioterapeut pán Alex Kováč. Jej cieľom je zlepšenie a udržanie kvality života. Po úraze alebo chorobe je to čo najskorší návrat do pôvodného stavu a pri vrodených chorobách je jej hlavným cieľom zlepšenie nezávislosti a sebaobsluhy.

            Na záver programu nás ešte pani Cyprichová svojou prednáškou a životnou energiou povzbudila k práci v zdravotníctve, zdôraznila potrebu pokory, empatie, vľúdneho správania a úsmevu venovanému pacientovi. Za veľký zážitok z exkurzie vďačíme triednym učiteľkám p. Mgr. K. Bedrichovej a Mgr. I. Žufkovej a pani učiteľkám Mgr. M. Turčinovej a PhDr. A.  Jarabákovej.

            R. Baňasová, II.V

          • NEPLÁNOVANÉ TEHOTENSTVO

            • Poznáš ženu, ktorá neplánovane otehotnela?
            • Je adopcia lepšie riešenie ako interupcia?
            • Ako by si ty riešil/a takúto situáciu?
            • Vieš, ako by reagovali tvoji rodičia?

            Aj týmito slovami sa našim žiakom prihovorila lektorka Mgr. Michaela Bieleková z Tlakového hrnca. Cez rôzne zážitkové a diskusné aktivity sa naši žiaci mohli oboznámiť z faktami ohľadom neželaného tehotenstva a vyjadriť svoj postoj či skúsenosť. Napriek tomu, že naši žiaci ešte študujú, tieto témy sú pre nich veľmi zaujímavé a hlavne preventívne.

            Našim snom je, aby mladí ľudia dokázali uzatvárať hodnotné, bezpečné a trvalé vzťahy, v ktorých budú nachádzať priestor pre rozvoj seba, svojho partnera a svojich detí. Avšak uspieť v tomto sne, prejsť cez mnohé križovatky a dosiahnuť cieľ je často veľmi ťažké. Dúfame, že vďaka našim programom budú mať študenti lepšiu šancu uspieť. Lebo na láske a vzťahu skutočne záleží.      

                                                                                              Tlakový Hrniec

            Ďakujem.

            Mgr. M. Snováková

          • STREDOŠKOLSKÁ LIGA V PRETLÁČANÍ – 2. kolo

          • Tentoraz sa stretli študenti stredných škôl 24. 11. 2023 na Obchodnej akadémii v Dolnom Kubíne, kde pokračovala súťaž v pretláčaní pravou rukou. Z našej školy sa súťaže zúčastnilo 28 dievčat a 11 chlapcov. Na medailových umiestneniach skončili: Daniela Stašová z 2. A v kategórii do 60kg - získala 1. miesto a Tímea Šilláková z 1. B obhájila 3. miesto v tej istej kategórii. Peter Holonka z 2. B v kategórii nad 80kg obhájil 3. miesto. Posledné 3. kolo sa uskutoční 13. 12. 2023 na Hotelovej akadémii v Dolnom Kubíne, kde sa rozhodne aj o konečnom poradí škôl. Držíme palce našim študentom, aby sa umiestnili čo najlepšie. Ďakujem a športu zdar! PaedDr. Matúš Takáč

          • EXKURZIA NA MIKROBIOLÓGII

          • 22. 11. 2023 sme absolvovali exkurziu na mikrobiológii v Dolnom Kubíne. Sestričky nám priblížili ich náplň práce a odovzdali nám mnoho zaujímavých skúseností, s ktorými sa počas ich praxe stretávajú . Ďakujeme sa umožnenie tejto exkurzie personálu, ale aj našim pani učiteľkám Mgr. J. Povalovej, Mgr. M. Hackenbergovej a Mgr. L. Dančovej. Kol. 4. B

          • ĽUDSKÁ BYTOSŤ UŽ OD POČATIA

          • Chceme sa poďakovať PhDr. Márii Záhorovej, ktorá si našla čas a v pondelok 27.11. 2023 nám prišla podrobne porozprávať a názorne ukázať vnútromaternicový vývin dieťaťa v každom týždni tehotenstva. Dozvedeli sme sa, že dieťaťu začína biť srdiečko už vo štvrtom týždni a dievčatá vraj hýbu ústočkami  viac ako chlapci.  Zaujímavé zistenie bolo, že na vývine bábätka sa podieľa aj to, či ho matka chce a akými traumami prechádza už v maternici. Následné psychické alebo fyzické  problémy môžu vyplývať aj z tohto obdobia. Už vieme, že ak matka berie drogy, alkohol a fajčí počas tehotenstva, následne sa u dieťa po narodení prejavia abstinenčné príznaky.  Táto prednáška nám dala do života veľa. Každé dieťa treba chrániť už od počatia, lebo odvtedy to je živá ľudská bytosť.

            Kolektív 3. A

          • ZDRAVOTNÍČKY PREPÍSALI HISTÓRIU FLORBALU

          • Študentky zo Strednej zdravotníckej školy v Dolnom Kubíne si 23. 11. 2023 v krajskom kole vo florbale vybojovali úžasné 2. miesto! Prepísali históriu nielen školy, regiónu, ale aj kraja, kde sa zdravotníčky dostali prvýkrát. Ich tímové odhodlanie a húževnatosť ukázali aj divákom silu kolektívu, ktorý bojuje aj srdcom. Po oceňovaní sa vyjadrila jedna z hráčok – Timea Šinálová zo 4. B: „História našej školy sa prepísala už postupom florbalistiek na krajské kolo. Dnes nastal tento deň a odohrali sme zápasy v krajskom kole vo florbale na „domácej pôde“ v telocvični Gymnázia P. O. Hviezdoslava. Napätie bolo cítiť na každom rohu. Florbalistky z okresov Kysucké Nové Mesto, Martin, Žilina či Ružomberok boli naozaj silnými súperkami so spoločným cieľom zvíťaziť. Síce nie sme škola zameraná na šport a aktívnych športovcov je u nás oveľa menej ako na iných školách, dokázali sme, že nemáme len teoretické záujmy, ale aj tie športové. Otriasli sme históriou našej školy vo florbale v základoch a vybojovali sme si krásne 2. miesto. Som vďačná spoluhráčkam, pretože sme bojovali až do poslednej sekundy a dokázali tak všetkým, že zdravotnícka škola nie je len o učení sa. Ďakujeme všetkým spolužiakom, ktorí nás prišli podporiť, verili a držali nám palce v zápasoch. Ďakujeme tiež nášmu trénerovi PaedDr. Matúšovi Takáčovi, ktorý nás viedol.“ BLAHOŽELÁME!!!

          • ODBORNÉ VZDELÁVANIE UČITELIEK

          • V rámci odbornej praxe sa neustále stretávame s používaním nových pomôcok, ktoré uľahčujú prácu sestrám a pomáhajú predchádzať vzniku komplikácií u pacientov. Dňa 22.11.2023 absolvovali odborné učiteľky seminár o používaní bezihlového vstupu a ošetrovaní CVK - centrálneho venózneho katétra. Ďakujeme vedúcej sestre OAIM Mgr. Oľge Pilkovej, ktorá nám rozprávala o týchto témach. Jej odborné skúsenosti prispeli k rozšíreniu našich vedomostí, ktoré využijeme v odbornej praxi.

            Mgr. Lívia Záhorová

          • EXKURZIA V PSYCHIATRICKEJ LIEČEBNI V SUČANOCH

          • My študenti  I. SAN sme sa zúčastnili exkurzie v Psychiatrickej liečebni v Sučanoch. Toto zdravotnícke zariadenie predstavuje významnú inštitúciu, v odbore psychiatria na severnom Slovensku, a je jediné svojho druhu v celom Žilinskom kraji. V súčasnej dobe toto zariadenie disponuje 250 lôžkami, ktoré sú rozmiestnené na 5 oddeleniach.  

            Na úvod sme boli oboznámení s hlavnou činnosťou zariadenia, ktoré poskytuje špecializovanú liečebno-preventívnu starostlivosť pre pacientov postihnutých psychickými chorobami, akútnym psychotickým stavom a výkonom ochranných protialkoholických a psychiatrických liečení.

            Po úvodnom slove sme sa osobne oboznámili s prácou a režimom na jednotlivých oddeleniach, kde nám boli názorne predstavené priestory pre personál, ako aj priestory, kde trávia čas pacienti pri terapii, oddychu a relaxe. Návšteva tohto zdravotníckeho zariadenia nám pomohol urobiť si reálny obraz o živote pacientov a zdravotníckeho personálu v takýchto špecializovaných zdravotníckych zariadenia.

            Touto cestou sa chceme poďakovať za sprostredkovanie tejto exkurzie pani profesorkám Mgr. Alenke Majdišovej a Mgr. Miloslave Turčinovej, pričom osobitné poďakovanie patrí našim spolužiakom za odborný výklad, a to Jaroslavovi Sumegovi a Ingrid Fedorovej.

          • ŽIVOTOLÓGIA

          • Čo je životológia a ako môže pomôcť prežiť pedagógovi a kolektívu v dnešnej dobe v pokoji a harmónii? Ako predísť syndrómu vyhorenia? Odpoveď na tieto a mnohé ďalšie otázky sa dozvedeli naši pedagógovia na interaktívnom, inšpiratívnom vzdelávaní, ktoré absolvovali 16. 11. 2023 v našej škole. Zároveň mali možnosť nahliadnuť do techník práce s mozgom, prepájania mozgových hemisfér, vyskúšali si metodiky konkrétnych techník na prácu so študentmi, ale aj na vzájomné porozumenie jednotlivých generácií v pedagogickom kolektíve. Toto prvé otvorenie dverí ŽIVOTOLÓGII zároveň ukázalo cestu a techniky starostlivosti „o seba – moje mentálne palivo“, sebavedomie, uznanie... Tešíme sa na ďalšie stretnutie s lektormi a zároveň im ďakujeme za ich obohacujúci vstup do nášho sveta SZŠ v Dolnom Kubíne.  

          • EXKURZIA VO VYŠNÝCH HÁGOCH

          • Národný ústav tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch sa stal cieľom exkurzie študentov 3.B a 1.V triedy, ktorú sme absolvovali v pondelok 13.11.2022. Exkurzia bola pre nás zaujímavá a poučná. Do exkurzie nás v jej úvode uviedli historickým filmom o vzniku tohto ústavu. Ďalej sme sa dozvedeli, že v dnešnej dobe, na rozdiel od minulosti, sa už pri diagnostike a liečbe respiračných ochorení nevyužíva len klimatoterapia (pobyt vo vysokohorskom, čistom prostredí). Mali sme možnosť nahliadnuť do každého kúta nemocnice, pracovníci nás previedli a porozprávali o svojej práci a starostlivosti o pacientov na rádiodiagnostickom, rehabilitačnom pracovisku, laboratóriách, kde sa vyšetrujú krvné plyny z kapilárnej krvi pacientov, či na pracovisku zameranom na funkčné vyšetrenie pľúc – spirometrii. Na konci exkurzie sme sa prešli ešte malým múzeom ústavu, kde sme videli prístroje a zdravotnícke pomôcky, ktoré sa používali už od začiatku fungovania ústavu. Ďakujeme pani učiteľke PhDr. Michaele Vicáňovej, PhD. Za realizovanie tejto exkurzie.

            Sára Stahoňová, 3.B

          • NAJLEPŠIE FLORBALISTKY SŠ NA ORAVE!

          • Pod vedením trénera PaedDr. Matúša Takáča si naše florbalistky v regionálnom kole, ktoré sa konalo 14. 11. 2023 na Gymnáziu v Tvrdošíne, vybojovali 1. miesto! „Naša snaha sa vyplatila. Obhájili sme víťazstvo z okresného kola a „domov“ sme priniesli ďalší víťazný pohár. Krajské kolo vo florbale sa bude konať 23. 11. 2023 na Gymnáziu P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne. Ďakujeme všetkým, ktorí nám verili a držali nám palce,“ povedala Timea Šinálová zo 4. B. BLAHOŽELÁME a TEŠÍME SA spolu s vami!

          • NO BACKPACK DAY

          • Dňa 15.11. 2023 sa u nás v škole konal NO BACKPACK DAY. Pointou tohto dňa bolo, aby sme si do školy zobrali čokoľvek, len nie ruksak alebo tašku. V každej triede sa našlo niečo zaujímavé a fantáziou sme nešetrili. Nákupný vozík, detská kuchynka, zásuvka, polička do kúpeľne, vedrá, hrnce… A mnoho ďalších vecí, ktoré nám netradične poslúžili miesto tašky. Kreativitu hodnotila Mgr. E. Hanková a Mgr. T. Olbertová. Výsledky budú vyhlásené na mikulášskych trhoch. Ďakujeme všetkým, ktorí sa do akcie zapojili.

            Klaudia Bujnáková, 2. B

          • OKRESNÉ MAJSTROVSTVÁ V ŠACHU

          • Naša študentka Diana Viktória Košútová z 1. B, ktorej od detstva učaroval šach, získala už mnoho ocenení ako šachistka ZŠ na celoslovenskej aj medzinárodnej úrovni. 15. 11. 2023 sa ako študentka našej SZŠ zúčastnila Školských majstrovstiev okresu Dolný Kubín žiakov a žiačok, študentov a študentiek v zrýchlenom šachu, ktoré sa konali na ZŠ P. Škrabáka v Dolnom Kubíne. Dianka nezaprela svoj talent a vybojovala si 1. MIESTO a POSTUP DO KRAJSKÉHO KOLA! Srdečne blahoželáme a držíme palce!!!  

          • PREDNÁŠKA O PREVENCII RAKOVINY PRSNÍKOV

          • 15.11.2023 sme sa zúčastnili prednášky o prevencii rakoviny prsníkov, ktorú si pre nás pripravili študentky z 3.B. Okrem toho, že nám poskytli mnoho zaujímavých a užitočných informácií, tak nás poučili aj o samovyšetrení prsníkov, ktoré si môžeme spraviť aj v domácom prostredí. Z nášho pohľadu je veľmi dôležité šíriť túto tému už u dievčat v mladom veku, lebo ide o ochorenie, ktoré postihuje každú ôsmu ženu na Slovensku. A ročne zomrie na toto ochorenie viac než 600 tisíc žien vo svete. Preto povedz aj ty NIE rakovine prsníka.

            Študentky IV.A

          • HODINA OST V SADROVNI

          • Dňa 14.11. 2023 sme študenti 1.B triedy navštívili sadrovňu ortopedickej ambulancie v DONsP. Názorne nám p.sanitár Miroslav Leginus predviedol význam a zhotovenie sadrového obväzu, jeho tuhnutie a následné zloženie z končatiny. Oboznámil nás aj s použitím ortézových pomôcok.Týmto by sme sa chceli poďakovať Mgr. Lenke Dančovej, že nám umožnila navštíviť sadrovňu a p.sanitárovi, že si na nás našiel čas a obohatil naše vedomosti.

            Viktória Mešková, 1.B

          • INFORMATICKÁ SÚŤAŽ iBOBOR

          • Aj tento školský rok sa 9. 11. 2023 konala celoslovenská informatická súťaž iBobor. Súťaže sa zúčastnilo 36 študentov našej školy v kategórii Junior (študenti 1. a 2. ročníka stredných škôl a gymnázií). Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie u všetkých študentov. 

            Najlepší výsledok, a tým aj úspešnou riešiteľkou sa stala Zuzana Žilincová z 2. B triedy s percentilom 85,97.

            K dosiahnutému výsledku blahoželáme a všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť.

            Mgr. Viera Bobáková

          • EXKURZIA V STREDOLOVENSKOM ÚSTAVE SRDCOVÝCH A CIEVNYCH CHORÔB, a. s.

          • Dňa 8.11.2023 sme sa zúčastnili exkurzie vo vysokošpecializovanom pracovisku srdcovocievnej medicíny v Banskej Bystrici. SUSCCH a.s. sa zameriava na zdravotnú starostlivosť a rehabilitáciu pacientov s ochoreniami srdca a obehovej sústavy.

            Vedúce sestry z oddelenia arytmií, akútnej kardiológie a kardiochirurgie nás sprevádzali po svojich oddeleniach a my sme mali možnosť vidieť, aká náročná je práca zdravotných pracovníkov v tomto zariadení.

            Od Mgr. Jany Bejticovej sme sa dozvedeli, že na oddelení kardiochirurgie sa niektoré operácie srdca a veľkých ciev vykonávajú s použitím prístroja pre mimotelový obeh krvi (ECC), pri ktorých sa teplota tela musí znížiť na 33-34°C.

            Na pracovisku sa prevádzajú operácie arteriálneho systému srdca, endokardiálne operácie srdca (chlopne, vrodené srdcové chyby, tromby), endovaskulárne operácie veľkých ciev (disekcie, aneuryzmy), katetrizácie a iné.

            Mali sme možnosť vidieť mechanickú a biologickú chlopňovú protézu (vyrobenú z prasacieho alebo hovädzieho perikardu), obe majú svoje výhody aj nevýhody, ale obe úspešne predlžujú život pacientov.

            Na oddelení arytmií kolektív lekárov a sestier pod vedením Mgr. Moniky Lubyovej sa diagnostikujú a liečia pacienti s poruchami srdcového rytmu pomocou najmodernejších invazívnych aj neinvazívnych metód. Izby sú plne monitorované a vitálne funkcie pacientov sú sledované 24 hodín denne.

            Mgr. Ľubica Neubauerová, vedúca sestra oddelenia akútnej kardiológie nás zoznámila s koronárnou jednotkou, kde sa poskytuje komplexná starostlivosť o pacientov s akútnymi kardiovaskulárnymi chorobami.

            Okrem moderných priestorov a špičkovej techniky nás ako budúcich zdravotníkov zaujala aj príjemná pracovná atmosféra. Napriek vysokému vyťaženiu a vysokým nárokom na profesionalitu si pracovníci zachovávajú svoju ľuskosť a lásku k profesii.

            Ďakujeme pani učiteľkám Bedrichovej, Janoľovej a Turčinovej za obohacujúci zážitok.

            R. Baňasová II.V

          • NAJLEPŠIE FLORBALISTKY SŠ V OKRESE DOLNÝ KUBÍN SÚ ZO „ZDRAVOTKY“!

          • Okresné kolo vo florbale žiačok stredných škôl sa konalo 9. 11. 2023 v telocvični Obchodnej akadémie v Dolnom Kubíne. Naše zdravotníčky si zmerali svoje sily s florbalistkami z Gymnázia P. O. Hviezdoslava, Strednej odbornej školy obchodu a služieb a z Obchodnej akadémie v Dolnom Kubíne. Vybojovali si krásne 1. miesto a postup do krajského kola! BLAHOŽELÁME! „Tento deň si určite každá z nás zapamätá,“ povedala Timea Šinálová zo 4. B. „Naše pocity boli pred zápasmi všelijaké, avšak po prvom víťaznom zápase boli myšlienky, pocity a aj sebavedomie výrazne vyššie. Na ihrisku sme nenechali len našu snahu, ale aj srdcia a vybojovali sme nádherné 1. miesto. Ďakujeme pánovi profesorovi PaedDr. Matúšovi Takáčovi, že nás podporoval až do poslednej sekundy. Ďakujem tiež spoluhráčkam, ktoré dokázali, že kde je vôľa, tam je cesta, a tá naša vedie na krajské kolo vo florbale v Tvrdošíne.“