• NEVÁHAJ SA PRIHLÁSIŤ! TALENT SZŠ 2019

          •  Žiacka školská rada v spolupráci so študentským časopisom Uzlík a školskou knižnicou pripravuje pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie celoškolskú súťaž Talent SZŠ, ktorú organizujeme každoročne, ale tento rok bude výnimočný! Nemožno predsa žiť a rozvíjať svoj talent bez slobody myslenia, konania, svetonázoru a ľudskej existencie. Len slobodný duch môže tvoriť a napredovať. Budeme vyzdvihovať myšlienky demokracie, slobody, ľudských práv a boja za toleranciu multikultúrneho sveta, ktorý rešpektovaním našich bytostných potrieb, harmonickým súžitím s prírodným bohatstvom a jeho zdrojmi má dynamickú budúcnosť.  Talentom našich žiakov aj učiteľov chceme osláviť tento výnimočný medzník v dejinách našej spoločnosti a zároveň vyzdvihnúť aj občiansku bdelosť nad dodržiavaním hodnôt, za ktoré sa v novembri 1989 bojovalo. Súťažíme v rôznych kategóriách: šport, spev, tanec, hra na hudobný nástroj, vlastná tvorba (poézia, próza, reflexia), maľba, kresba, ručné práce, recitácia, fotografia, video, vizážistka... Súťažia jednotlivci aj kolektívy. Ukáž svoj talent, svoje hobby a neváhaj sa prihlásiť! Vo voľnom čase si určite veľmi tvorivý – zdravotníci sú presne takí, a navyše majú veľké srdce na dlani. Svoje prihlášky prineste PhDr. Ivete Košarišťanovej alebo do redakcie časopisu Uzlík. (rr)

             

             

              

          • DOBROVOĽNÍCTVO

          • V pondelok 21.10. 2019 sme si z krúžku Dobrovoľníctva pod vedením Mgr. K. Bedrichovej pripravili pre našich dôchodcov pri príležitosti Mesiaca úcty k starším program. Veľa babičiek a deduškov nás s úsmevom privítalo a boli radi, že sme naše poobedie prišli stráviť s nimi. Po peknom príhovore sme si spolu zaspievali krásne piesne a zarecitovali dojemné básničky. Nakoniec sme si spolu veselo zatancovali. Veľa seniorov bolo rado, že sme prišli a my sme radi, že takýmto skutkom sme mohli spríjemniť deň naším babkám a dedkom. Týmto sa chceme podakovať našej pani profesorke Bedrichovej, že máme možnosť zlepšovať náladu toľkým ľuďom. Dobrovoľníčky z 3.B

            Zároveň by som sa chcela poďakovať aj našim "malým" dobrovoľníčkam Emkám, ktoré sa spolu s nami zapojili do spevu a prednesu básní a pomohli obohatiť program. Už sa teším na našu ďalšiu spoločnú akciu.

            Mgr. Katarína Bedrichová

              

          • PRVÝ STROMČEK - OLBERŤÁČIK

          • Olberťáci z 1. B za pomoci PhDr. Andrey Jarabákovej a pána Jozefa Kurťáka 22. 10. 2019 zasadili náš prvý stromček, ktorému sme dali hneď aj meno - Olberťáčik. Je ešte slabý a maličký, ale veríme, že sa ujme a pridá sa k ostatným stromom na záchranu našej planéty.  Vedeli ste, že jeden hektár listnatého lesa v podmienkach mierneho pásma vyprodukuje za rok asi 10 ton kyslíka (ihličnatý les asi o tretinu menej)? Toto množstvo za rovnakú dobu „nasýti pľúca“ zhruba 38 ľudí. A že jeden hektár lesa za rok naviaže a vymaže z ovzdušia až 15 ton oxidu uhličitého. Na porovnanie – človek s hmotnosťou 70 kg vyprodukuje 240 kg oxidu uhličitého za rok a človek moderný (vrátane áut, domov...) vyprodukuje až 2,3 tony oxidu uhličitého za rok. Ktorá trieda sa pripojí a zasadí si svoj vlastný strom? (rr)

          • RECITÁTORKA ÚSPEŠNOU MODERÁTORKOU

          • Niet sa čo diviť, že žiaci našej školy sú aj veľmi talentovaní, a to mnohí všestranne! Dôkazom je aj Natália Laššáková z 3. A, ktorá je od ZŠ úspešnou recitátorkou, a na SZŠ sa aktívne venuje aj moderovaniu a súťažiam v prvej pomoci. 17. 10. 2019 v Tvrdošíne na regionálnom kole súťaže Oravský mikrofón získala v spolupráci s respondentkou Sárou Al Hindi z 3. B pod vedením Mgr. Janky Bordigovej krásne 1. miesto a postup do krajského kola, ktoré sa bude konať budúci týždeň v Žiline. „Natálka bola jednoducho perfektná. Každú disciplínu zvládla ako profesionál. Keď robila rozhovor so Sárkou, všetci s úžasom pozerali a počúvali. Veľmi sa z jej víťazstva teším. V našej škole máme skvelé a šikovné žiačky. Som na ne veľmi hrdá,“ vyjadrila sa Mgr. J. Pňačková. „Bolo to veľmi zaujímavé, vôbec som nečakala, že skončím na prvom mieste, a teraz som veľmi rada,“ prezradila nám svoje pocity Natália. „Myslela som si, že som reláciu moderovala zle a že som si to celé pokazila, ale nestalo sa tak. Boli to iba moje pocity. Sára bola skvelá respondentka. Zvládla to úplne výborne a aj porote sa veľmi páčila! Ďakujem jej z celého srdca, že tam bola so mnou. Zvládla to bravúrne! A ďakujem jej aj, že to so mnou vydržala...“ dodala Natália. „Som rada, že Natálka vyhrala a dúfam, že vyhrá aj krajské kolo!“ povedala nám Sára, ktorej dobré srdce, lásku k ľuďom, ochotu a obetavosť ste mohli spoznať už z jej aktivít a z interview v poslednom čísle časopisu Uzlík. V krajskom kole, ktoré sa konalo 24. 10. 2019 v Žiline, sa Natália umiestnila na 3. mieste. Blahoželáme k úspešnej reprezentácii našej školy!  Odkaz pre ostatných: Nebojte sa prezentovať svoj talent! Radi vám pomôžeme a vždy vás podporíme! (rr)  

              

          • NAJLEPŠIE FLORBALISTKY V OKRESE

          • Elena Turbeková z 1. A, Simona Sochuľáková, Karin Piovarčiová, Lucia Pjonteková, Mária Hurťáková, Lenka Bombjaková z 3. B, Laura Plevjaková, Petra Belopotočanová z 3. A, Nikola Cilečková, Emma Naništová zo 4. B a Margita Tomáňová z 1. B

            „Žiarilo z nich nadšenie pre hru, úžasná energia. Hrali ako tím rozložený po celom ihrisku, bez zbytočných emócií, presné prihrávky, prehľad v hracom poli... Jednoducho som na nich veľmi hrdá a srdečne im blahoželám!“ povedala pani zástupkyňa PhDr. Silvia Rovná, PhD. po okresnom kole vo florbale SŠ, ktoré sa konalo 16. 10. 2019 v Dolnom Kubíne na OA. Náš dievčenský tím vyhral 1. miesto! Z 10 gólov, ktoré vpálili do súperovej brány, im 7 uštedrila Lenka Bombjaková z 3. B, ktorá bola aj najlepšou hráčkou celého turnaja. „Na ihrisku sme sa vedeli nájsť a veľmi dobre si nahrať. Mám veľmi dobrý pocit z celého tímu! V poslednom zápase nás súperky zaskočili prvým gólom, ale  hneď sme to otočili a pridali ďalšie. Nakoniec sme vyhrali 6:1,“ s úsmevom dodala Lenka. Srdečne blahoželáme k postupu do krajského kola aj ich trénerovi PaedDr. Matúšovi Takáčovi. Viac info v časopise Uzlík. (rr)

              

          • TEATRO MOLIÉRE

          • "Literatúra na doskách" pod záštitou Božidary Turzonovovej Emílie Vášaryovej  pre nás pripravili inscenáciu stredoškolskej štandardizovanej literatúry od slovenského autora Ivana Bukovčana. Divadelné predstavenie Kým kohút nezaspieva sa bude konať 27. 11. 2019 v MsKS v Dolnom Kubíne. Začiatok predstavenia je o 10. 30 hod., zúčastnia sa ho žiaci 3. – 4. ročníkov. Vstupné na žiaka 2 eurá a škola na žiaka zaplatí 2,50 eur. Tešíme sa!

          • ZDRAVOTNÍCI BODOVALI

          • O zdravotnícke povolanie je čoraz väčší záujem. Potvrdila to aj Burza stredných škôl 2. 10. 2019 v Námestove. Pod vedením výchovnej poradkyne Mgr. Anny Bušovej sa jej zúčastnila aj naša škola. „Táto akcia bola určená predovšetkým žiakom 9. roč. ZŠ, ale aj ich rodičom a výchovným poradcom. Jej cieľom je vzbudiť záujem o 4-ročné štúdium na našej škole v odbore praktická sestra, poskytnúť im základné informácie o danom odbore a informovať o možnostiach, ktoré naša škola ponúka. Študentky 4. B triedy – S. Trabalíková, M. Murínová, S. Rušinová, N. Cilečková, E. Naništová a L. Medenciová ochotne predvádzali žiakom a iným záujemcom meranie základných vitálnych hodnôt, hladiny cukru v krvi, ako aj určovanie krvnej skupiny a záchranu dusiaceho sa človeka. Prezentácia našej školy sa stretla s veľkým záujmom,“ vyjadrila sa Mgr. A. Bušová