• S KNIHAMI TVORIVO-ZÁŽITKOVO - vyhodnotenie projektu

          • Pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc ku dňu 25.10. 2021 sa na hodinách slovenského jazyka a literatúry realizoval celoškolský projekt „S knihami tvorivo-zážitkovo“. Zatiaľ, čo študenti tretích a štvrtých ročníkov sa venovali maturitnej literatúre a jej tvorivo-zážitkovej analýze, prezentácii, diskusii a umeleckému spracovaniu aj vo filmovej podobe, študenti prvého a druhého ročníka prezentovali, recenzovali, výtvarne aj dramaticky priblížili prečítanú knihu podľa vlastného výberu. Tento projekt sa realizoval v mesiaci október až do polovice novembra. 233 študentov 1. - 4. roč. mali za úlohu prečítať jednu knihu a následne ju prezentovať – výtvarne, dramaticky (zahrali divadielka – boli veľmi tvoriví), pripravili si prezentácie kníh (čítali z kníh pasáže, ktoré ich zaujali). Výtvarné recenzie kníh sme vystavili na chodbách, najlepšie dramatizácie kníh sme nahrali na video, zverejnili na Fb Uzlík a pripravili do vysielania študentskej Medi TV. Akcia splnila svoj účel a študenti motivovali ostatných k prečítaniu ďalších kníh. Zároveň tvorivo-zážitkové prezentácie prečítaných kníh ukázali, ako nesmierne sú naši študenti tvoriví. Niekto prečítal svoju prvú knihu, spoznal zaujímavé ponuky školskej knižnice, niektorí tých kníh prečítali viac, ale určite všetci motivovali, a čítame ďalej... Mgr. Renáta Bočkayová

          • ČO JE BATÔŽKOVÝ PROJEKT a ako sa do neho zapojiť?

          • V januári 2020 sa rozhodla naša škola zapojiť do aktivít Mary's Meals, medzi ktoré patrí aj Batôžkový projekt. Plány nám skrížila prvá vlna pandémie s pozastavením všetkých stretnutí dobrovoľníkov a prezenčného vyučovania. Napriek tomu sa mi podarilo ešte vo februári pozbierať vďaka ochote niektorých žiakov a učiteľov, najmä Mgr. Kataríny Bedrichovej a PhDr. Ivety Košarišťanovej, či už batôžky, zubné kefky, pasty, oblečenie, obuv, písacie potreby, uteráky, polievkové lyžice... Začiatkom septembra 2020 som zabezpečila odvoz kompletných 106 batôžkov na odvoz do skladu v Bratislave, odkiaľ by mali putovať na letisko do Viedne a následne na miesto určenia do najchudobnejších krajín sveta. Ich prípravu, balenie, transport a odovzdávanie si môžete pozrieť vo videu na https://marysmealsslovensko.sk/batozkovy-projekt.php.

            Minulý školský rok som využila aj na to, že zo zvyškov látok alebo z riflí som ušila  peračníky, batôžky, spolu s Mgr. Bedrichovou sme nakúpili obuv, písacie a hygienické potreby, batôžky. Pridali sa k nám už aj dobrovoľníčky - žiačky z I.A (Anička Serdelová a Tánička Samardáková), ktoré priniesli potrebné komponenty, za čo im vyjadrujeme touto cestou veľké poďakovanie.

            V projekte sme sa rozhodli pokračovať aj naďalej. 20. novembra 2021 chystáme odvoz ďalších 28 kompletných batôžkov z našej školy.

            Ostali nám ešte nejaké batôžky a komponenty, ktoré patria do batôžka, najmä 20 párov žabiek (8 párov veľkosť 38 a zvyšok na 6-7 ročné deti), tričká, perá, pastelky, čo by sme radi skompletizovali a pripravili na odvoz. Niektoré veci máme, niektoré nám chýbajú, najmä šortky / kraťasy, sukne alebo letné šaty, tričká s krátkym rukávom a malé loptičky alebo plyšáky. Najnáročnejšie je skombinovať tričko so šortkami a sandálmi/žabkami primeranej veľkosti primeranej veku, buď pre chlapca alebo dievča.

            Obsah batôžka je uvedený na fotografii. Obraciame sa na Vás s prosbou, či niečo z vybavenia máte doma po sebe alebo súrodencoch a ste ochotní sa podeliť s tým, čo máte (oblečenie, obuv - šľapky / crocsy / sandále/ žabky, taška, uteráčik nemusí byť nové, ale zachovalé). Ak budete niečo mať, tak môžete priniesť do školy, vieme doplniť podľa potreby a skompletizovať, "Ten, kto má dvoje šiat, nech dá tomu, kto nemá žiadne a ten, kto má čo jesť, nech dá i tomu, kto nemá.“ (Lk 3-11). Dúfame, že sa tieto slová premenia v skutky milosrdnej lásky voči blížnym a najmä voči bezbranným deťom. Ďakujeme za porozumenie a ústretovosť. PhDr. Andrea Jarabáková, Mgr. Katarína Bedrichová, Mgr. Daniela Janoľová

          • SVETOVÝ DEŇ PREDČASNE NARODENÝCH DETÍ

          • 17. november – Svetový deň predčasne narodených detí 

            V tento deň si celý svet pripomína predčasne narodené deti - tie, ktoré sú s nami, ale aj tie, ktoré boli príliš malinké a museli nás opustiť. Na Slovensku sa predčasne narodia tisíce detí ročne. Vtedy sa začína hovoriť o pravom boji o život. Strach rodičov, slzy matky, vrásky otca a boj dieťaťa sú obrovské. Mnohé deti majú nízku pôrodnú hmotnosť, neúplne vyvinuté orgány, rôzne zdravotné komplikácie a otáznu budúcnosť. My si v tento veľký deň malých ľudí, ale silných bojovníkov pripíname purpurovú stužku. Je v nej zahrnuté poďakovanie lekárom, sestričkám a vyjadrený obdiv všetkým mamičkám. Rodičom a deťom prajeme veľa sily a lásky, aby spolu dokázali zvládnuť všetky prekážky. Mgr. Ľudmila Michalicová a 1. A

          • HVIEZDOSLAVOVO maľované NÁMESTOVO

          • Milí študenti, oslovujeme všetky výtvarné talenty našej školy, aby sa zapojili do zaujímavej výtvarnej súťaže pri príležitosti 100. výročia úmrtia P. O. Hviezdoslava. Súťaž vyhlásil Dom kultúry v Námestove pod názvom „Hviezdoslavovo (maľované) Námestovo. Práce je potrebné poslať do konca novembra. Bude z nich vytvorená výstava v Mestskej knižnici v Námestove a najlepšie stvárnenia Hviezdoslavových veršov budú odmenené. Viac info u Mgr. R. Bočkayovej.

          • KRAJŠIE VIANOCE PRE RODINY V NÚDZI

          • Zbierka sa realizuje iba do konca novembra pre rodiny v núdzi, rodiny s viacerými  deťmi, týrané matky z nášho okresu. Potraviny stačí priniesť do školy a odovzdať buď  PhDr. A. Jarabákovej, alebo Mgr. K. Bedrichovej, alebo triednym učiteľkám, prípadne do krabice pri vrátnici. Netreba ich nosiť do denného centra, ako je uvedené na plagátiku. S ich zabalením do potravinových balíčkov určite pomôžu naši dobrovoľníci. Viac info u PhDr. A. Jarabákovej.

          • KLIMATICKÉ VYSVEDČENIE

          • Vážení študenti!
            Pri príležitosti klimatickej konferencie COP26 v Glasgowe organizuje o. z. Pole súťaž pre študentov a študentky stredných škôl: Vystav vláde Klimatické vysvedčenie!

            Úlohou študentov je ohodnotiť vládu v piatich predmetoch (Plnenie klimatických sľubov alebo prázdne reči, Klimatická spravodlivosť alebo nespravodlivá spoločnosť, Otvorené informácie alebo tajnostkárstvo, Dostatok financií pre zelené riešenia alebo kozmetické zmeny, Zelená ekonomika pre ľudí alebo ústretovosť k fosílnemu sektoru).
            Svoje práce alebo "vysvedčenia" môžu študenti vystaviť v priebehu klimatickej konferencie COP26 do 12. novembra 2021 a odoslať prostredníctvom formulára alebo poslať mailom.

            Ten, kto vytvorí najkomplexnejšie hodnotenie, získa ako cenu vzdelávací webinár podľa svojho výberu v cene 100 Eur a jeho/jej škola knihy v hodnote 50 Eur.

            Máte jedinečnú príležitosť prispieť k zmene a ohodnotiť vládu, ako sa jej darí v boji s klimatickými zmenami.
            Každý, kto má záujem, mi prosím pre bližšie informácie píšte správu na ETK.
            Mgr. Lívia Záhorová

          • PREDNÁŠKA O HYDROTERAPII

          • Dňa 3. 11. 2021 mali študenti štvrtého ročníka odboru ZA a druhého ročníka externého štúdia odboru  PS spolu s ich vyučujúcimi odbornej praxe možnosť oboznámiť sa s najnovšími informáciami o prevencii a liečbe chronických rán prostredníctvom výrobkov vlhkého hojenia rán - tzv. HydroTerapie. Pútavú prednášku pre zúčastnených viedol obchodný reprezentant firmy Hartmann Pavel Škorík, ktorý prakticky predviedol použitie jednotlivých výrobkov firmy s dôrazom najmä na dve novinky, a to:  hydro-responzívne krytie HydroClean® advance a HydroTac®. Dúfame, že získané poznatky všetkým pomôžu v klinickej praxi pri zvyšovaní kvality starostlivosti o chorých s nehojacimi sa ranami. PhDr. Andrea Jarabáková

          • LIGA PROTI RAKOVINE - vyplňte dotazník

          • Milí študenti,

            aktuálne sme v Lige proti rakovine pripravili krátky dotazník pre žiakov a študentov - "OHODNOŤ SVOJHO RODIČA v PREVENCII závažných chorôb". Jeho cieľom je pritiahnuť pozornosť celej rodiny k tejto téme. Po automatickom obodovaní správnych odpovedí si dieťa a rodič na chvíľu vymenia svoje roly a hodnotený-oznámkovaný bude svojím potomkom rodič. S úmyslom osloviť čo najviac mladých ľudí (od žiakov v ZŠ až po študentov SŠ) sme túto formu zatraktívnili tak, že škola, ktorá pošle najviac vyplnených dotazníkov so VŠETKÝMI SPRÁVNE ZODPOVEDANÝMI OTÁZKAMI, dostane rôzne darčeky (budú pre vás prekvapením). Tj ako škola súťažíte s inými školami po celom Slovensku o „MYSTERY BOX “pre zúčastnených, ktorí dosiahli plný počet bodov aspoň u jedného rodiča. Dotazník pozostáva zo 6 jednoduchých otázok. Za každú správnu odpoveď rodič získa 1bod pre Vašu školu. Aby sme vedeli správne identifikovať školu, v prvej otázke je potrebné správne zadať presný kód školy.

            Vašej škole bol pridelený kód D100.

            Dotazník je možné odoslať do 8. novembra (vrátane tohto dňa), víťaznú školu oznámime 18. novembra.

            Nájdete ho online tu:    https://forms.gle/uuuk88C2faw1PE2N8

          • HAPPY HALLOWEEN :-)

          • Vyhodnocovanie a odmeňovanie najlepších halloweenskych kostýmov a masiek spolu s  udeľovaním Žolíkov zdravotníkov pre tých najtvorivejších sa udialo dnes 4. 11. 2021 vo vestibule školy. Ocenenia odovzdával riaditeľ školy Mgr. Alojz Šutý. Tu sú výsledky: 1. miesto rodina Adamsovcov zo 4. B, 2.miesto - Scooby - Doo  2. A+ 2. B, 3. miesto - strašidelné víly z 2.A,  4. miesto - strigy z 1.A, 5. miesto - mátohy z 1.B. Ďakujeme žiackej školskej rade a Mgr. Petre Karcolovej za realizáciu a organizáciu tejto súťaže, a skutočne nesmierne zaujímavého dňa. Ďakujeme a tešíme sa o rok!

          • DAROVALA VYŠE 400 KNÍH!

          • V mene celej školy ĎAKUJEME našej študentke Eme Chlebovcovej z 2. A, ktorá na burzu kníh venovala vyše 400 knižných titulov! 

            Aký má Ema vzťah ku knihám a odkiaľ toľko kníh? Opýtali sme sa...

            - Keď v škole vyhlásili burzu kníh, neváhala som a zapojila som sa aj ja. Doma máme nespočetné množstvo kníh, ktoré už nemáme ani kde ukladať a namiesto toho, aby sme ich dali do zberu, som sa rozhodla, že ich podarujem našej škole. Sama som bola prekvapená, koľko toho máme. Väčšina kníh, čo som našla, sú ešte po mojej starkej, ktorá bola odmalička knihomoľka a veľmi rada čítala knihy, z ktorých sa aj veľa naučila. Najskôr čítala všetko, čo jej prišlo pod ruku. Postupne sa jej záujem presunul na detektívky. No najviac ju bavilo čítanie romantických kníh. Keďže starká chodievala často s rodičmi do rodných Čiech, neraz si v kníhkupectve kúpila knihy, ktoré si doma odkladala, až nakoniec zaplnili celú skriňu. Knihy jej pomohli nielen vo voľnom čase, keď si chcela nachvíľu oddýchnuť, ale aj v škole pri písaní diktátov, slohových prác, zúčastňovala sa rôznych súťaží a dokonca ovláda aj niekoľko jazykov. Hoci je už v staršom veku, čítanie ju neprestalo baviť. Stále sa niečo nové učí a teraz svoju pozornosť sústredí hlavne na lúštenie osemsmeroviek a krížoviek. Moja mamina má taktiež poriadnu zbierku kníh a už od môjho detstva ma viedla k tomu, aby som mala vzťah ku knihám. Musím povedať, že vďaka tomu som s gramatikou nikdy nemala veľké problémy. V detstve som aj ja čítala skoro stále a aj keď mám teraz iné záľuby a povinnosti, dobrou knihou nepohrdnem ani teraz. Kniha ma samozrejme, ale musí zaujať nielen svojím žánrom, ale aj dejom. Možno teraz číta väčšina z nás menej a svoj čas radšej trávime na internete a sociálnych sieťach, ale stále sa však nájdu takí, ktorí si knihu radi prečítajú či už v elektronickej alebo papierovej podobe. Veľakrát sa nám ani nechce čítať, no keď už prečítame pár riadkov, kniha nás pohltí a niekedy máme problém sa od nej odtrhnúť. A ako by povedal Ján Amos Komenský: „S pomocou kníh sa mnohí stávajú učenými i mimo školy, no bez kníh nebýva učený nikto ani v škole.“ Ema Chlebovcová 2. A

          • SÚŤAŽ O NAJLEPŠÍ KOSTÝM

          • Halloweenské masky sú zajtra 3. 11. 2021 pozvané o 11.00 alebo o 12.00 hod. do vestibulu školy na svoju prezentáciu a stretnutie s porotou. Tešíme sa!

          • DUŠIČKY BEZ PLASTOVEJ KYTIČKY

          • Dňa 26.10. 2021 sme v rámci environmentálnej výchovy vyrábali netradičné vence pre našich zosnulých. 1. novembra sme si opäť pripomenuli Sviatok všetkých svätých. Každoročne míňame kvôli tejto spomienke množstvo peňazí na plastové vence. Kupujeme vence, ktoré sa aj tak časom znehodnotia a skončia v koši. My ich už viac neuvidíme, ale naša planéta ich bude vidieť stovky rokov. Preto sme sa rozhodli, že vence, ktoré vyrobíme, budú z čisto prírodného materiálu, ktorý sme našli počas prechádzky alebo cestou do školy. Na zviazanie sme použili drôtiky a šnúrky. Možno aj pre vás je to dobrá motivácia urobiť niečo pre našu planétu, bez ktorej nedokážeme žiť. Tak čo? Budú vaše budúce Dušičky bez plastovej kytičky? My v tom určite budeme pokračovať ďalej. Ďakujeme našej triednej Mgr. Petre Karcolovej, že nás k tomu inšpirovala a pomohla nám s realizáciou.  Tatiana Kocúrová II.A

          • ZÁLOŽKA DO KNIHY...

          • Opäť sme sa zapojili  už do 10. ročníka celoslovenského projektu Záložka do knihy spája slovenské školy na tému: Významné osobnosti slovenskej literatúry - Pavol Országh Hviezdoslav (100. výročie úmrtia) a Božena Slančíková-Timrava (70. výročie úmrtia). Podarilo sa vytvoriť 103 záložiek, vytvorili ich žiaci z 1.A. - 25 kusov, 1.B. – 29 kusov, 2.A.  – 17 kusov, 2.B. – 10 kusov, 3.A. – 22 kusov. Naši žiaci vyrobili nápadité a pestré záložky, ktoré sme poslali žiakom z partnerskej školy. Tento rok je ňou SZŠ v Humennom. Verím, že aj toto podujatie podnetí trvalý vzťah ku knihám a školskej knižnici. Vďaka vyrobenej záložke mohli žiaci získať uznanie za svoju usilovnú prácu. Chcem poďakovať a pochváliť žiakov, že aj napriek tejto pandemickej situácii ukázali, že majú pozitívny vzťah ku knihám, ale zároveň oceňujem ich kreativitu. Záložky určite potešia žiakov z našej partnerskej školy. Veľké ďakujem...  Mgr. Jana Lissová

          • FINANČNÁ OLYMPIÁDA

          • Finančná olympiáda ponúka stredoškolákom možnosť otestovať a porovnať si úroveň svojej finančnej gramotnosti a zároveň získať atraktívne výhry pre seba i pre svoju školu.

            Kto bude zaradený do súťaže?

            Študent, ktorý vyplní registračný formulár po ukončení I. kola online testu na webovej stránke www.financnaolympiada.sk, bude automaticky i so školou, ktorú navštevuje, zaradený do súťaže.

             

            Časový harmonogram súťaže

            I. otvorené kolo súťaže – 02. 11. 2021 o 12.00 hod. – 02. 02. 2022 o 23.59 hod.

            II. uzavreté kolo súťaže – 22. 02. 2022 o 00.00 hod. – 06. 04. 2022 o 23.59 hod.

            III. finálové kolo súťaže – presný termín finalistom oznámime prostredníctvom e-mailovej správy.

             

            V prvých dvoch kolách, ktoré prebehnú formou online testu, môžu študenti používať akékoľvek dostupné pomôcky. Vo finálovom kole, ktoré sa organizuje prezenčnou formou, je študent odkázaný už iba na svoje finančné vedomosti.

          • ÍSŤ ZA SVOJÍM SNOM

          • Lucka Hollá z 3. B spolu so svojím bratom Mariánom zahviezdili v speváckej súťaži SuperStar. Obaja majú iba 17 rokov. Sú dvojičky a pochádzajú z Oravskej Poruby. Marián je o 5 minút mladší. Majú veľa spoločného, a dokonca si naraz začnú spievať nezávisle od seba tie isté slová z rovnakej pesničky. Na SuperStar zožali veľký úspech a chválu. Kto pozná porotcov, vie, že to nie je ľahké... Z ich úspechu sa netešila len rodina, ale aj Luckina triedna Mgr. Tatiana Olbertová, ktorá nám s radosťou prezradila túto novinku. A tak sme držali palce aj my ostatní z našej školy. Viac sa dočítate v novom čísle časopisu Uzlík. Zdroj foto: TV Markíza

          • NAŠE PRVÉ SKÚSENOSTI

          • Na hodine ošetrovateľských techník sme sa po prvýkrát zoznamovali s obväzovou technikou. Vyskúšali sme si rôzne techniky obväzovania a na prvýkrát sa nám to aj celkom podarilo. Tešíme sa na ďalšie hodiny, na ktorých získame nové vedomosti a skúsenosti. Žaneta Dupčáková a Natália Fazekasová, 1.A

          • S KNIHAMI TVORIVO-ZÁŽITKOVO, 1. kolo

          • Po prvom kole tvorivo-zážitkovej prezentácie prečítanej knihy sa naši študenti ukázali ako nesmierne tvoriví. Začali sme 18. 10. 2021 dramatickým spracovaním kníh v 2. B a pokračovali prezentáciami v 1. A. Pokračovať budeme nabudúce. Všetky vystúpenia boli veľmi inšpirujúce a motivovali k prečítaniu danej knihy. Zatiaľ ponúkame niekoľko záberov.  V našej študentskej Medi TV si po ukončení projektu budete môcť pozrieť spoločné video zo všetkých kôl a tried. Tešíme sa! Mgr. R. Bočkayová