• TEŠILI SME SA a vymýšľali nové nápady...

          • PRIDÁTE SA? Tešili sme sa z našich výhier zo Štúrovho pera 2020/2021 od mesačníka časopisu Obrana, ktoré získal náš časopis Uzlík a 2. 9. 2021 sme obdržali aj multifunkčný fotoaparát od TV Markíza za  1. miesto.  Ďalšiu cenu od kníhkupectva Martinus si môžeme uplatniť do konca roka 2021, tak nám dajte typy kníh, ktoré by ste radi privítali v našej školskej knižnici. (rr)

          • DEŇ FINANČNEJ GRAMOTNOSTI

          • Od roku 1966 si svet každý rok presne 8. septembra pripomína Medzinárodný deň gramotnosti, ktorého cieľom je bojovať proti analfabetizmu. Na Slovensku je tento problém zanedbateľný, rieši ho povinná školská dochádzka. Avšak jedným z veľkých rizík dnešnej spoločnosti je negramotnosť finančná, ktorá je i jedným z faktorov, ktoré prispeli k finančnej kríze. Neschopnosť robiť správne finančné rozhodnutia veľmi negatívne zasahuje do života ľudí. Projekt „Deň finančnej gramotnosti“ je dlhodobý vzdelávací projekt, ktorého cieľom je poukázať na tento fakt a zároveň poskytnúť vzdelávacie aktivity na zvyšovanie finančnej gramotnosti na Slovensku.

          • PREVERUJEME SI SVOJE VEDOMOSTI A SCHOPNOSTI

          • Dnes v pondelok 6. 9. 2021 sme sa s úsmevom vybrali do školy. Predsa vieme, že tento týždeň sa ešte neučí a bude voľnejší a zaujímavý. Ráno nás naša triedna Mgr. Janka Lissová a pán učiteľ PaedDr. Matúš Takáč rozdelili na 4. skupiny a každý z nás dostal lístoček, na ktorom boli vyznačené jednotlivé cvičenia z prvej pomoci. Na rôznych poschodiach našej školy boli učitelia, ktorí na nás dohliadali pri cvičeniach a zapisovali nám body podľa toho, koľko sme si zaslúžili. Písali sme test z prvej pomoci, potom sme si vybrali lístoček s polohou a museli sme ju ukázať a opísať, o akú polohu ide. Mali sme aj modelovú situáciu, aby sme zistili, ako by sme sa zachovali v bežnom živote, keby sa niekto zranil. Ešte sme si vyskúšali aj KPR a prvú pomoc pri bezvedomí. Učitelia nám potom spočítali body a každý z nás zistil, ako na tom v poskytovaní prvej pomoci je. Po tejto aktivite sme sa začali pripravovať na zajtrajší deň, na ktorý sa veľmi tešíme. Ideme na splavovanie od Dolnej Lehoty do Dolného Kubína. Pán učiteľ telesnej výchovy PaedDr. Matúš Takáč nám vysvetľoval, na akých člnoch sa budeme plaviť, ako budeme veslovať a aj nám púšťal názorné videá. Verím, že všetci pozorne počúvali a zajtrajší deň vyjde podľa predstáv. Ema Šimjaková, 3. A

          • ZAČÍNAME...

          • Kto má záujem realizovať sa v našej študentskej Medi TV alebo v časopise Uzlík, je tvorivý, rád fotí, kreslí, píše, spieva, tancuje, recituje alebo hrá na hudobný nástroj... prihláste sa u Mgr. R. Bočkayovej (1. poschodie, redakcia Uzlík) :-)

        • S nádejou sme otvorili nový školský rok
          • S nádejou sme otvorili nový školský rok

          • Vážený pedagogický zbor, milí žiaci aj prítomní rodičia,

            srdečne vás vítam na Strednej zdravotníckej škole na slávnostnom otvorení školského roka. Veľmi sa teším sa z toho, že tu môžeme byť spolu. Je to zvláštne, ale v posledných mesiacoch sa dejú veci, ktoré sú iné, ako sme boli zvyknutí. Obyčajné veci robíme neobyčajne. Veľa vecí robíme inak. Učíme sa za prísnych epidemických opatrení. Je to pre nás všetkých výrazná zmena a na mnohé veci si zvykáme. Dá sa podčiarknuť a zvýrazniť, že svet sa mení rýchlejšie, ako sme boli zvyknutí. Téma ochrany zdravia a našich životov rezonuje spoločnosťou už viac ako rok a stále nevieme nájsť v tejto modernej dobe riešenie. A čo je veľký paradox, táto téma nás polarizuje - rozdeľuje. Prečo je to takto? Prečo sa my ľudia nedokážeme spojiť a ťahať za jeden povraz?

            Veď človek dokáže zvládnuť čokoľvek, keď má pri sebe ľudí, ochotných pomáhať bez podmienok. Pravá ľudskosť postavená na láske si nekladie podmienky. Týmto vyzývam nás všetkých, aby sme si nevytvárali steny, bariéry jeden voči druhému len preto, že nezdieľa rovnaký názor ako ja. Každý z nás má právo na slobodu, slobodný názor a svoje slobodné rozhodovanie sa aj v otázkach, ktoré rezonujú v spoločnosti už viac ako rok.

            Naša škola je priestorom, ktorý nás všetkých spája. Je to miesto, kde hľadáme spoločné vízie a ciele pre vaše budúce povolanie. Je to čas prípravy do života a pre život. Sme škola plná života.

            Vytvárame tu spoločne hodnoty podporujúce zdravie, ľudskosť, lásku, radosť, porozumenie, obetavosť či toleranciu. Vážime si tiež vaše zručnosti, talent a schopnosti, ktoré ste dostali do vienka pri narodení. Áno, to sú hodnoty, ktoré chceme spolu s vami vytvárať aj v tomto školskom roku. Pripraviť vás čo najlepšie na vaše budúce povolanie. Máme nádej, že väčšina z vás chce pomáhať, chce sa obetovať pre dobro nás všetkých, chce chrániť život a prinášať radosť do života. Je to krásna vízia, a preto, aby sa napĺňala, musíme navzájom spolupracovať, rešpektovať sa a byť zodpovední jeden k druhému.

            Verím, že sa nám tento školský rok vydarí tak, aby sme mohli naplniť naše spoločné očakávania a ciele. Buďme trpezliví a plní nádeje. Hľadajme spolu ideály, ktoré urobia našu spoločnosť lepšou. Buďme odrazom toho, čo si želáme. Dávajme to, čo chceme dostávať. Buďme spoločne múdri a spoločne riešme prekonávanie prekážok. Len takto dosiahneme viac. Spolu rodičia, učitelia a žiaci.

            Prajem nám všetkým, aby sme tento školský rok zvládli čo najlepšie v plnom zdraví, v pohode a radosti z objavovania nových vecí. Nech sa nám všetkým všetko darí, a teda prajme si navzájom len to NAJLEPŠIE!

            S pozdravom a úctou riaditeľ SZŠ

            v Dolnom Kubíne Mgr. Alojz Šutý

            2. septembra 2021