• Kreatívne nástroje pre moderné vyučovanie

          • Digitálne vzdelávanie je pre učiteľov v súčasnej dobe kľúčové, pretože im umožňuje efektívne využívať moderné technológie na zlepšenie výučby a angažovanosti študentov. Pomáha im tiež prispôsobiť sa rýchlo sa meniacemu vzdelávaciemu prostrediu a poskytuje nástroje na tvorbu interaktívnych a inovatívnych učebných materiálov.

          • Deň otvorených dverí v CSS Orava Tvrdošín

          • Vo štvrtok 19.9. 2024 sme boli v Centre sociálnych služieb v Tvrdošíne. Prišli sme ako budúci zdravotníci s úmyslom pomáhať. Ukázali sme, ako zachrániť ľudský život prostredníctvom KPR, merali sme glykémiu, vitálne funkcie a učili, ako správne dezinfikovať ruky. Na našich stanovištiach sa vystriedali nielen dospelí, ale aj deti z materskej škôlky. Mali sme aj my možnosť vyskúšať si jazdu v sanitke, hasičskom terénnom aute. Zistili sme, aké náročné môže byť dostať zraneného človeka z terénu. Bol to pre nás veľmi zaujímavý a emotívny deň. Vidieť ten úsmev na tvárach ľudí, ktorí boli šťastní z blízkosti ľudí, ktorí ich deň chceli urobiť krajším. V ten deň sme však neboli len hosťami v tomto centre, boli sme svedkami života a odchádzali sme s vedomím, že aj v slabosti je sila a že pomoc nie je len v skutkoch, ale aj v prítomnosti.

            Vanesa Džubeková, 3.B

          • Sloboda a demokracia

          • Sloboda a demokracia bola hlavnou témou interaktívneho stretnutia s lektormi neziskovej organizácie SEEDS, ktorí si pre nás 23. 9. 2024 pripravili zaujímavý program. Boli to aktivity, ktoré nás podporovali v kritickom myslení a posilňovali našu hodnotovú orientáciu v duchu demokracie a slobody. Napríklad sme sa mali vžiť do roly politickej strany, ktorá si robí svoju kampaň pre blížiace sa politické voľby. Vymýšľali sme hlavné body, na ktoré sa chceme zamerať, či už školstvo, zdravotníctvo alebo modernizáciu Slovenska... Meno našej politickej kampane či skupinu, na ktorú sú naše programy zamerané, vymyslieť merch a produkty, ktoré budeme rozdávať našim voličom, či nájsť sponzorov a kandidátov pre stranu. Na záver sme predstúpili pred našich spolužiakov, ktorým sme predstavili, kto sme a aké máme zámery. Ostatní spolužiaci mali za úlohu byť novinármi, ktorí nám kládli otázky, tzv. vymyslené škandály, a našou úlohou bolo, na ne reagovať pokojne, diplomaticky a profesionálne. Highlitom bolo, že sme pri tom zapájali kritické myslenie. Aktivity sa nám veľmi páčili. Zmenili nám pohľad na voľby, politiku a zväčšili nám všeobecný prehľad o tom, ako to v reálnom živote funguje. Ďakujeme za túto skúsenosť a tešíme sa nabudúce!

            Klaudia Bujnáková, 3. B

          • Charitatívny beh Mery´s Meals

          • Charitatívny beh Mary´s Meals sa tento rok konal 21. 9. 2024 už po šiestykrát. Organizácia Mary´s Meals sýti viac ako 2,4 milióna detí v 17 najchudobnejších krajinách sveta. Štartovným 22€ je zabezpečené jedlo pre jedno dieťa na jeden školský rok. Možnosť vybehať jedlo pre deti v Kalungwizi v Zambii sa okrem mnohých účastníkov rozhodli aj naše žiačky Ester Kubiznová z III.A, bývalá žiačka Anna Mikulová, tiež kolegovia MUDr. Veronika Geburová a Mgr. Ľubomír Hrivnák. Stretli sme tam aj našich kolegov zo SZŠ Ružomberok. Trasu dlhú 8 km zvládli všetci na výbornú. Cieľom nebolo vyhrať, ale pomôcť dobrej veci. Za celou organizáciou behu stojí veľa dobrovoľníkov, a týmto by som sa chcela poďakovať aj našim žiačkam, ktoré neváhali a ochotne prišli pomôcť. Poďakovanie patrí Lucii Spišiakovej zo IV.A, Klaudii Spišiakovej z I.A, Erike Magovej z I.B, Ester Kubiznovej z III.A. Naša škola zabezpečila aj službu zdravotníkov na trati, ktorú zastrešila PhDr. Silvia Rovná, PhD. a Mgr. Katarína Bedrichová.

            Ak máš chuť zapojiť sa do pomoci aj TY, môžeš to urobiť nielen cez fyzický, ale aj cez virtuálny beh, prípadne bez behu. Bližšie info nájdeš na: https://marysmeals.sk/beh

            Mgr. Katarína Bedrichová

          • IMATRIKULÁCIA PRVÁKOV

          • S rukou na srdci študenti prvého ročníka zložili slávnostný sľub, ktorým potvrdili ctiť si a dodržiavať Etický kódex študentov Strednej zdravotníckej školy v Dolnom Kubíne. Po zaujímavom programe a súťažiach so zdravotníckou tematikou, ktoré si pre nich pripravili druháci, tak vykročili na cestu štúdia za budúcich zdravotníkov. 

          • Spolu pre lepší svet

          • Dobrovoľníctvo je slovo, ktoré v každom človeku zanecháva rôzne pocity. Pre niekoho to môže znamenať len zabitý čas, pre niekoho to znamená srdce a odhodlanie dávať niečo zo seba. No niekedy, aj keď máme tie najlepšie úmysly, veci nejdú podľa plánu a táto naša dobrovoľnícka aktivita bola presne taká.

            Deň nás privítal dažďom a zamračeným počasím. Pomáhali sme pripravovať aktivity pre deti vysvetľujúc, prečo je dobrovoľníctvo dôležité a čo so sebou prináša. Robili sme aj rôzne netradičné športové aktivity, ako napríklad: hádzanie pieskových vreciek do diery, jenga, mečový florbal a klokánky. Počasie však bolo neúprosné a všetky aktivity sa museli, bohužiaľ, predčasne skončiť. Deň sme si užili aj napriek zlému počasiu a boli sme radi, že sme spolu. Bolo to úplne iné, ako sme plánovali, ale uvedomili sme si, že dobrovoľníctvo nie je len o veľkých plánoch a dokonalých aktivitách, je to o prítomnosti a o tom, že sme tam pre tých, ktorí nás potrebujú. To nás posilnilo v myšlienke, že aj keď sa nedarí, tak naša snaha byť tu pre druhých má najväčšiu hodnotu!

            Vanesa Džubeková, 3. B

          • Pedagóg a lektor Ing. Dávid Vrtaňa, PhD.

          • Workshop „Komunikačné zručnosti“ bol veľmi zaujímavý a náučný. Dozvedeli sme sa veľa nových informácií o komunikácii a o tom, že každý žiak má inú úroveň komunikačných zručností, ktoré si vyžadujú neustálu prax a rozvoj. Priblížil nám neverbálnu komunikáciu a jej vyjadrovanie, ktorá často hovorí viac ako slová. Veľmi nás zaujalo úzke prepojenie neverbálnej komunikácie a amygdaly, ktorá hrá kľúčovú úlohu pri spracovaní emócií v mozgu.

            Prednáška sa nám páčila, lebo bola veľmi zaujímavá a poučná. Páčilo sa nám, ako pán Vrtaňa záživne rozprával. Dokázal nám odpovedať na rôzne otázky a dokonca nás aj trochu skúšal. Prednášku odporúčame, bola naozaj výborná. Ďakujeme!

            Žiaci prvých a druhých ročníkov.

          • Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu (DofE) na našej škole.

          • Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu (DofE) je overený a komplexný  vzdelávací program pre mladých ľudí vo veku 14 24 rokov, ktorý funguje pod záštitou britskej kráľovskej rodiny. Program bol založený v roku 1956 a odvtedy sa rozšíril do viac ako 130 krajín po celom svete, vrátane Slovenska, kde je aktívny od roku 2007. 

             

            Cieľom programu je podporiť rozvoj charakterových vlastností a zručností, ktoré nevyhnutné pre úspešnú budúcnosť mladých ľudí. Účastníci programu si stanovujú osobné ciele v oblastiach ako dobrovoľníctvo, fyzická aktivita, rozvoj zručností a Dobrodružná expedícia, pričom za svoje úsilie môžu získať medzinárodne uznávaný certifikát. 

             

            DofE preukázateľne zlepšuje zamestnateľnosť mladých ľudí, pozitívny vplyv na ich fyzické a duševné zdravie a podporuje ich angažovanosť v komunitách. Na Slovensku program spolupracuje s viac ako 200 školami a organizáciami, kde mladí ľudia majú možnosť zapojiť sa do programu a rozvíjať svoje schopnosti v bezpečnom a podpornom prostredí. 

             

            V rámci našej školy ponúkame tento program ako súčasť našich mimoškolských aktivít, čím podporujeme našich študentov v ich osobnom raste a príprave na budúce výzvy. 

            Viac informácií o programe DofE nájdete na stránke www.dofe.sk alebo www.intaward.org. 

            Program DofE na Strednej zdravotníckej škole ako krúžok 

            V prípade akýchkoľvek otázok týkajúcich sa DofE kontaktujte: • Mgr. Margita Snováková, kabinet č.323, II.poschodie, email: snovakova@szsdk.sk 

             PhDr. Silvia Rovná PhD. Zástupkyňa riaditeľa , prízemie email: rovna@szsdk.sk 

             

            Viac info : 

            https://www.dofe.sk/pre-rodicov 

            https://www.dofe.sk/prihlaska 

            https://www.dofe.sk/skoly 

          • KOŽAZ v Malej Fatre

          • Výstup na Malý Rozsutec je nezabudnuteľným zážitkom pre každého milovníka prírody a turistiky. Tento vrchol, nachádzajúci sa v pohorí Malá Fatra, ponúka nádherné výhľady na okolitú krajinu. Trasa je stredne náročná, s niekoľkými strmými úsekmi, ktoré vyžadujú opatrnosť, ale odmenou sú úchvatné panorámy a pocit úspechu na vrchole. 

          • „JE ŤAŽKÉ BYŤ NIEKÝM, KEĎ KAŽDÝ CHCE BYŤ NIEČÍM.“

          • Dňa 5.- 6.9. naši žiaci 1.a 2. ročníka mali príležitosť zahrať si LARP. Prostredníctvom o.z. VIAC mali možnosť sa zamyslieť nad hodnotami, ktoré mladý človek vo svojom živote hľadá a ako ich využíva.

            Ďakujeme za túto skúsenosť.

            Uč. Snováková

          • MONITORING ZDRAVIA

          • Naše dievčatá predviedli svoje vedomosti a zručnosti v ZŠ Oravský Podzámok

            Dňa 5.9. navštívili dievčatá z 3. A Základnú školu v Oravskom Podzámku, kde žiakom 5. až 9. ročníka ukázali, čo sa naučili za dva roky štúdia. Akcia bola zameraná na vzdelávanie v oblasti prvej pomoci, hygieny a merania vitálnych funkcií.

            Študentky predviedli správne postupy pri poskytovaní prvej pomoci, vrátane kardiopulmonálnej resuscitácie. Žiaci si mohli vyskúšať resuscitáciu na figuríne a naučili sa základné kroky, ktoré môžu zachrániť život.Dievčatá žiakom vysvetlili význam správnej hygieny rúk a ukázali im techniku, ktorá pomáha predchádzať šíreniu infekcií. Žiaci sa naučili, ako si dôkladne dezinfikovať ruky a prečo je to také dôležité.Študentky merali žiakom vitálne funkcie, ako krvný tlak a pulz, telesnú teplotu a saturáciu kyslíka, pričom vysvetľovali význam týchto hodnôt pre zdravie. Merania prebiehali interaktívne, čo vzbudilo veľký záujem medzi žiakmi.

            Táto akcia bola nielen poučná, ale aj praktická, a dievčatá zo SZŠ ukázali, že sú na správnej ceste stať sa odborníčkami v zdravotníctve.

            Ingrid Kahanová

        • Organizačné info na nový školský rok 2024-25
          • Organizačné info na nový školský rok 2024-25

          • Slávnostné otvorenie školského roka pre denné štúdium bude 02. 09. 2024 v telocvični školy o 9:00 hod. a potom v triedach s triednymi učiteľmi. 

            Úvodné stretnutie študentov externého študia bude pre triedu 2.V - praktická sestra 03. 09. 2024 o 8:00 hod. v zasadačke školy. Pre externé štúdium v triede 1.SAN - sanitári 06. 09. 2024 o 8:00 hod. v zasadačke školy. 

            Prvý septembrový (adaptačný) týždeň bude skrátené vyučovanie a z organizačných dôvodov nebudú vydávané obedy. 

            Výdaj obedov je naplánovaný od 09. 09. 2024 (pondelok).

            Tešíme sa na spoločné stretnutie a prajeme úspešný školský rok.

            S pozdravom kolektív zamestnancov školy. 

        • Potvrdenia, ISIC karty - doplnenie
          • Potvrdenia, ISIC karty - doplnenie

          • Možnosť vystavenia potvrdenia na preukážky alebo prevzatia si ISIC karty/ predĺženia platnosti bude
            možné v pracovných dňoch od 21. 8. 2024 (okrem 28. 8. 2024) na vrátnici školy v čase od 7:00 do 13:00 hod.

            Budúci prváci, ktorí si ISIC karty objednávali neskôr v júli / auguste budú mať dostupné ISIC karty koncom augusta resp. zač. septembra. 

            V prípade overenia si dostupnosti ISIC karty môžete zavolať na tel.č.: 0911/620041 alebo na 0917/557174

            Stále je možnosť objednania si novej ISIC resp. predĺženia platnosti na tomto linku: 

             www.isic.sk/platbaskoly

            POSTUP na predĺženie platnosti ISIC v troch krokoch:

            1, zakúenie známky cez www.isic.sk/platbaskoly 

            2, SMS na číslo 8844 v tvare: TC medzera PRIEZVISKO (bez diakritiky) medzera ČÍSLO ČIPU (17 miestne číslo) Potvrdzujúca SMS je spoplatnená sumou 3,60 €, ostatné SMS sú bezplatné.

            3, Posledný krok prilož preukaz nterminál v škole na vrátnici alebo na verejný terminál a zľava na dopravu bude automaticky v čipe preukazu predĺžená.

             

          • MEMORIÁL MUDr. VLADIMÍRA HARINEKA

          • 29. ročník súťaže družstiev dobrovoľných záchrancov SČK v poskytovaní prvej pomoci v dňoch 28.-30. júna 2024 vo Svidníku preveril schopnosti našich študentov: Janka Betíková, Sofia Graňáková, Klaudia Kormančíková, Natália Kytková a Nikolas Tisoň.

            Po obetavom výkone sme získali 5.miesto z 18tich družstiev a zároveň cenu FAIR PLAY za poskytnutie prvej pomoci, resp. správania sa v súlade s princípmi SČK v situácii mimo súťažného stanovišťa.

            Odnášame si skvelé skúsenosti a zážitky so stretnutí s ľuďmi, ktorí venujú svoj voľný čas nezištnej pomoci druhým.

            Ďakujeme územnému celku SČK v Dolnom Kubíne, ktorý nás na súťaž vyslal a aj ju zabezpečil a Mgr. Evke Chomistekovej za  prípravu a Mgr. Monike Hackenbergovej, ktorá nás sprevádzala.

          • NAŠA ZÁVEREČNÁ TURISTIKA

          • Kláštorisko – Prielom Hornádu

            Prechádzku v peknej rokline, v tôni stromov a skalnatých stien sme na záver školského roka absolvovali s pani profesorkami Mgr. Líviou Záhorovou a Jankou Povalovou a turistami z krúžkov. Dokonca sa k nám pripojili aj naši už bývalí študenti zo 4.B a 4.A triedy. 27.6. sme sa rozhodli pre spoločný výlet do nádherného Slovenského raj. Tento deň sme venovali oddychu a dobrodružstvu po náročnom školskom roku. Na chvíľu sme sa cítili ako skutoční horolezci, keď sme sa šplhali po skalách nad riekou Hornád a zdolávali dlhé rebríky. Naše odhodlanie nás priviedlo k úspešnému zvládnutiu celej túry. Počas prestávky sme sa občerstvili na chate Kláštorisko. Odtiaľ naše kroky smerovali na cyklistickú cestu dolu, ktorá nás sprevádzala ďalšími úžasným dobrodružstvom.
            Nadobudli sme mnoho nezabudnuteľných momentov a krásnych zážitkov, ktoré nám dodali energiu a motiváciu do ďalších dní. Tešíme sa na ďalšie spoločne zážitky.

          • SPOLOČESNKO – KULTÚRNA AKCIA S DOBROVOĽNÍKMI

          • Študenti našej školy sa ako dobrovoľníci zúčastnili dňa 25.6. 2024 spoločensko-kultúrnej akcie Rikša, ktorá sa konala pri Kolibe v Dolnom Kubíne. Klienti z CSS Brezovec, Terchová, Novoť  a Žilina  mali možnosť využiť službu našich chlapcov Nikolasa Tisoňa a Milana Kovacsa, ktorí ich po okolí vozili na Rikši. Dievčatá Milada Rosinská, Klaudia Bujnáková, Aneta Tylková, Viktória Vraštiaková, Mária Škapcová a Erika Šatanová sa venovali klientom a merali im tlak krvi, ukázali názornú ukážku kardiopulmonálnej resuscitácie. O hudobný program sa postarali naše heligonkárky Timea Turacová, Monika Ťapajnová a speváčka Karolína Maceková. Chcem sa veľmi pekne poďakovať našim študentom, ktorí aj týmto spôsobom ukázali svoje ochotné srdcia pre službu iným. Verím, že toto nebola ich posledná dobrovoľnícka aktivita a budú sa dobrovoľníctvu venovať i naďalej.

            Mgr. Katarína Bedrichová